Felles framstøt for universitet
Tre høgskoler, deriblant HiOA, har skrevet åpent brev til statssekretær Bjørn Haugstad om sin bekymring over motstanden mot universitetsplanene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
HiOA-rektor Kari Toverud Jensen har gått sammen med rektorene ved to andre høgskoler som ønsker å bli universiteter i et felles framstøt overfor regjeringen.
I et åpent brev til statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet skriver de tre rektorene at studentene, og i neste instans samfunnet, vil bli taperne dersom høgskolenes universitetsplaner blir stoppet.
Kjenner seg ikke igjen
De tre rektorene ber Haugstad invitere dem til dialog.
«Haugstad sier at han ser veldig mange høgskoler som har prioritert sterkt å få universitetsstatus, snarere enn å lage best mulig studier. Som institusjonsledere kjenner vi oss ikke igjen i dette synspunktet fra vår eier. Vi håper derfor Haugstad inviterer oss til dialog om hans bekymring rundt vårt og våre styrers arbeid», skriver de.
Brevet er undertegnet rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen, rektor Petter Aasen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, i tillegg til HiOA-rektor Kari Toverud Jensen. Alle tre jobber for at deres høgskoler skal bli bli universiteter.
De tre rektorene stiller spørsmål ved argumentene som blir brukt for å stoppe universitetssatsingen. De sier at hovedgrunnen for at de ønsker å bli universiteter er at de samfunnsviktige profesjonsutdanningene som tilbys ved de tre høgskolene skal bli videreutviklet gjennom mer og bedre forskning.
«Da vil studentene våre kunne mestre utfordringene i yrkene sine enda bedre, og da vil vi ha løst samfunnsoppdraget vårt enda bedre, sier de.
Vil styrkes faglig
De understreker at universitetssatsingen etter deres mening vil styrke høgskolenes utdanninger faglig, både ved at kompetansen til de ansatte gradvis vil bli oppgradert, og ved at FoU-virksomhet vil utvikle fagene.
De mener også at faglige ambisjoner på ingen måte går utover utdanningskvaliteten.
«Det er snarere tvert om: Arbeidet med å innfri de norske kravene for å bli akkreditert som universitet, bidrar til en nødvendig kompetanse- og fagutvikling som sikrer kvalitet i utdanningene på bachelor-, master og doktorgradsnivå»står det i brevet.
Vil ha stabilitet
De tre rektorene er ikke minst opptatt av å få stabile rammebetingelser, og de mener at regjeringen endrer spillereglene som har vært i funksjon siden forrige gang en Høyre-statsråd styrte høyere utdanning.
«Regjeringen tilsidesetter langsiktig, målrettet arbeid til det beste for samfunnet, er rektorenes dom.
NTL reagerer også
NTL Universiteter og høgskoler har mottatt mange reaksjoner fra sine medlemmer på motstanden mot å gjøre høgskoler til universiteter.
Leder i organisasjonen, Ann Kristin Alseth, viser til LO-leder Gerd Kristiansens uttalelser på NOKUT-konferansen i forrige uke, der hun gikk sterkt imot flere universiteter.
— Høgskolene er like lite en ensartet kategori som universitetene er det, ulike løsninger er dermed nødvendig. For noen høyskoler kan sammenslåinger være aktuelt, for andre kan det være riktig å være frittstående institusjoner, fordi de fyller viktige lokale behov. Og for noen kan universitetsstatus være riktig, sier Alseth videre.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!