— Vi har et tilbud om å få enten styreleder eller redaktør, og vi kan i betydelig grad bestemme hvordan denne avisen skal utvikles hvis vi går inn nå, sa UiB-rektor Dag-Rune Olsen i torsdagens universitetsstyremøte i Bergen. Foto: Siri Øverland Eriksen
— Vi har et tilbud om å få enten styreleder eller redaktør, og vi kan i betydelig grad bestemme hvordan denne avisen skal utvikles hvis vi går inn nå, sa UiB-rektor Dag-Rune Olsen i torsdagens universitetsstyremøte i Bergen. Foto: Siri Øverland Eriksen

UiB-styret vedtok å forhandle med OsloMet om Khrono-eierskap

Aviseierskap. Styret ved Universitetet i Bergen (UiB) har vedtatt å gå i forhandlinger med OsloMet om eierskap i Khrono, fortrinnsvis en 50 prosents eierandel.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra direktør Tore Hansen ved OsloMet.)

Torsdag ettermiddag vedtok styret ved Universitetet i Bergen (UiB) enstemmig å gi universitetsledelsen fullmakt til å gå i forhandlinger med OsloMet om eierskap i Khrono.

I utgangspunktet ønsker UiB en 50 prosents eierandel i Khrono, men UiB skal likevel være åpen for at det kan komme inn flere eiere i avisen, noe som eventuelt kan bety at UiB får en lavere eierandel.

Setter flere betingelser

I saksframstillingen er det flere betingelser, som ligger som forutsetninger for vedtaket. Én betingelse er at enten redaktøren eller styrelederen kommer fra Bergen.

Mitt mål er at vi skal bli enige så raskt som mulig med de som vil være med på å skape medie-historie.

Tore Hansen

Under styremøtet torsdag sa styreleder og rektor Dag Rune Olsen at dette er et absolutt krav, selv om det skulle komme inn flere eiere.

Oslo-baserte Khrono har allerede i dag styreleder fra Bergen, i og med at professor Anne Lise Fimreite ved Universitetet i Bergen har vært styreleder siden 1. januar 2017.

Les også: Fimreite kan bli styreleder i Khrono

Et annet krav som UiB tar med seg inn i forhandlingene med OsloMet er at tre av Khronos årsverk skal være basert i Bergen.

Har forankret saken bedre

Spørsmålet om eierskap i Khrono var også oppe i styret i mai, men styret ba da universitetsledelsen komme tilbake med flere alternativer. Det var også sterk motstand i styret mot å legge ned UiBs egen avis, På Høyden.

Les også: UiB skal utrede flere avisalternativer

Ifølge torsdagens vedtak skal På Høyden reorganiseres som lokalavis for Universitetet i Bergen, med justert formålsparagraf, dersom det inngås avtale om eierskap i Khrono.

— Vi hadde relativt vekslende hell da vi la fram denne saken for styret i mai, og man kan vel si at det ikke ble noen braksuksess. Vi hadde ikke gjennomarbeidet og forankret forslaget tilstrekkelig. Nå har vi hatt en fruktbar og god dialog blant annet med styret i På Høyden, og saken er langt bedre forankret, sa Dag Rune Olsen.

Også direktør Kjell Bernstrøm ved UiB sa at det har skjedd en dreining i holdningen til eierskap i Khrono, etter at det ble klart at På Høyden skal opprettholdes med endret mandat.

Har hastverk

Eksternt varamedlem i styret, Marit Warncke, stilte spørsmål om hvorfor UiB-ledlesen har det så travelt med å bli eier i Khrono, og mente at UiB burde kunne vurdere flere alternativer der Bergen er i førersetet.

— Vi har et tilbud om å få enten styreleder eller redaktør, vi har tilbud om 50 prosents eierskap, og hvis vi går inn nå kan vi i betydelig grad være med å bestemme hvordan den nasjonale avisen skal utvikles, sa Dag Rune Olsen.

— Vil ikke dette være til hinder for at for eksempel NTNU og UiO går inn som eiere, ble det spurt.

— Nei, svarte Olsen kontant.

Det eneste alternativet

Eksternt styremedlem Bjørn Haugland ville vite hvorfor universitetsledelsen bare legger fram ett alternativ, når styret i mai ba om flere alternativer.

Kjell Bernstrøm sa at sju-åtte ulike modeller for en nasjonal avissatsing var vurdert. Blant disse var et alternativ der UiO og NTNU sammen med UiB laget en alternativ nasjonal avis til Khrono. Dette ble diskutert på et møte mellom universitetsrektorene i juni, men viste seg å ikke være realistisk.

Les også: Tre universiteter planlegger ny nasjonal sektoravis

— Det eneste realistiske, hvis vi ikke skal bruke voldsomt med ressurser, er Khrono-sporet, slo Bernstrøm fast.

Det kom også opp spørsmål om hvordan en nasjonal og en lokal redaksjon i Bergen skal kunne fungere side om side. Studentrepresentant Erlend S. Grønvold lurte på hvordan et slikt skille ville fungere, og ansattrepresentant Jørgen Mjelve tok opp noe av det samme.

Dag Rune Olsen sa at det er redaktøren som vil ha ansvar for helheten.

— Det vil være en redaksjonell avgjørelse om hva som skal dekkes. Men det er tydelig fra vår side at vi ønsker oss en annen slagside på det nasjonale stoffet. Det er viktig å dekke det nasjonale fra en annen side enn bare Oslo, sa han.

Direktør Tore Hansen ved OsloMet. Foto: Siri Ø. Eriksen
Direktør Tore Hansen ved OsloMet. Foto: Siri Ø. Eriksen

— Skape mediehistorie

Organisjon- og virksomhetsdirektør ved OsloMet, Tore Hansen, sier i en kommentar til Khrono i etterkant av vedtaket i UiB-styret:

— Vi er glade for at styret ved UiB har gitt fullmakt, slik at vi kan sette oss ned og finne en god løsning for Khrono som nasjonal avis for UH- sektoren. Mitt mål er at vi skal bli enige så raskt som mulig med de som vil være med på å skape mediehistorie.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS