TITTELFORSØK i tillegg til den som er nå: Svein Stølen: — Jeg må få gjøre dette på min måteLagbyggeren StølenVil løfte universitetet gjennom godt lagarbeid Foto: Ketil Blom Haugstulen

Må gjøre dette på min måte

Påtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, har klokkertro på at det å bygge bedre og sterkere team i akademia er veien å gå. Gjennom solid lagbygging vil han løfte både topp og bredde. Torsdag mottar han rektorkjedet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Gratulerer, Svein!

— Lykke til på torsdag, jeg kan ikke komme, men skulle gjerne vært der!

— Gratulerer igjen, Svein.

Vi går og slentrer i gangene i kjemibygningen på Universitet i Oslo. Vi er på hjemmebanen til kjemiprofessor Svein Stølen, nåværende prodekan, men snart rektor på landets eldste universitetet.

Mange tall for UiO er gode, men slett ikke alle. Vi har en lavere produksjon av studiepoeng og vi sliter mer med frafall enn mange av de andre
universitetene.

Svein Stølen

Ottersen har vært en flott rektor for UiO og bidratt på mange viktige områder. Likevel må jeg finne min måte å utøve rollen på, jeg må gjøre det på min måte.

Svein Stølen

Og stemningen bærer preg av nettopp det. Hjemmebane.

En representant for en kinesisk delegasjon kommer også bort til oss mens Stølen er i ferd med å vise oss utstillingen knyttet til det periodiske system. En utstilling som ble lagd da Stølen var med på å lansere periodesystemet.no.

— Can we take a picture with you?

Stølen smiler og sier ja, og der står han godt plassert i en større kinesisk delegasjon.

— Kina er viktig for oss, det kommer til å skje mye i den retning framover, bemerker Stølen.

Med Krogh på veggene

Vi startet intervjuet i Blindernkjelleren. Etter ønske fra journalisten som har hatt en fysiker-far med kontor i kjemibygget og som selv har tråkket rundt flere studieår på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO.

Vi er omkranset av enkle bord, god kaffe og vegger utsmykket av Guy Krogh og Mikkel Lorentzen.

— Fra når visste du at du virkelig ville bli rektor?

— Ikke før jeg ble det, egentlig, repliserer Stølen raskt, og han avkrefter at han er født med et rektoremne i magen.

Derimot forteller han at han er født med en sterk interesse for og glede over realfag, og mener selv det er mange tilfeldigheter som har vippet ham opp og fram helt til rektorstolen.

Forlot Fredrikstad i 1979

Fredrikstadgutten Stølen er vokst opp på østsiden av Fredrikstad, men etter at han satte kursen mot Oslo og realfagstudier på Blindern i 1979 har han ikke vendt tilbake, annet enn for å besøke familie og venner.

— Jeg hadde en generell interesse for realfag og det var ikke gitt at det var kjemi som skulle bli mitt fag, jeg trodde vel kanskje egentlig det var biologi som skulle bli min greie, men den gangen kunne vi ta litt flere fagområder, uten at man måtte hoppe av eller på nye bachelorløp, og det endte opp med kjemi, forteller Stølen, og mener at det er en av flere tilfeldigheter som har ført ham fra til dagens posisjon.

Det ble hovedfag og deretter doktorgrad for Stølen, som deretter gjorde et litt uvanlig karrieresteg. Han valgt å dra til Japan for å fortsette studier og karriereutvikling der.

Han skal ha blitt ganske god i japansk, og en kløpper til å lage sushi.

— Hvorfor Japan?

— Alle andre dro til USA. Jeg ville vel gå mine egne veier. Jeg angrer ikke på det valget heller, sier Stølen.

Forskeren Stølen

Vel tilbake ved Universitet i Oslo, der han ble ansatt i 1991, forteller han om en annen tilfeldighet som vippet ham i retning av mer ledelse og mindre forskning.

— Jeg var på et tidspunkt involvert i to ulike prosjekter som sendte søknad om å bli Senter for fremragende forskning (SFF). Begge nådde til finalen og jeg måtte velge å satse på ett av prosjektene, og jeg valgte «feil», altså den søknaden som ikke vant fram, forteller Stølen, og legger til:

— Hadde jeg valgt den gruppen som vant fram hadde det vært forskning for alle penga i ti år fram i tid, men slik ville ikke skjebnen det, nå ble det tid til andre ting.

Parallelt med at han både har vært opptatt av og med forskning og formidling, hadde han også utviklet en sterkere og sterkere interesse for å involvere seg i fellesskapet.

— Hvis man mener endel om hvordan ting bør organiseres og gjøres må man også bidra selv. Det startet i instituttledelsen og fortsatte over i ledelsen for fakultetet. 

— Hvor ble det av forskeren?

— Han valgte jeg til slutt å parkere. Nå mener jeg mye og sterkt om at vi i akademia trenger ledere som også forsker og som har tid og anledning til å forske ved siden av sin ledergjerning. Likevel har jeg valgt å egne meg fullt og helt til ledelse, sier Stølen.

Rektorinaugurasjon

Torsdag 22. juni er det alvor. Da er det rektorinaugurasjon i Universitets aula klokken 18.00. En seremoni som er åpen for alle.

— Avtroppende rektor Ole Petter Ottersen har jobbet seg opp til å være en sterk og tydelig stemme i samfunnsdebatten generelt og innen akademia spesielt. Er det store sko å fylle?

— Nå skal vel jeg ha på mine egne sko, og de føler jeg passer akkurat, smile Stølen før han fortsetter:

— Ottersen har vært en flott rektor for UiO og bidratt på mange viktige områder. Likevel må jeg finne min måte å utøve rollen på, jeg må gjøre det på min måte. På noen områder blir det kanskje ikke så store forskjeller, på andre områder blir det nok det, sier Stølen.

— Mange var overrasket over at du klarte å slå Hans Petter Graver, var du det selv?

— Jeg følte at vi var to ulike kandidater og at vi hadde en veldig givende og spennende valgkamp. Vi var slett ikke så like som mange ville ha det til, og nettopp gjennom valgkampen fikk jeg og rektortemaet mitt god anledning til å diskutere mange saker og jobbe oss sammen. Når vi går i gang med arbeidet 1. august er vi allerede godt samkjørte på mange felt og godt rustet til utfordringene vi skal løse.

— Men var du overrasket over at du vant?

— Det var utrolig gøy å vinne, og jeg følte at kampen var jevn, ikke overrasket, men kanskje mer veldig glad og ydmyk, svarer Stølen.

Framhevet «laget» sitt hele veien

Under hele valgkampen var Stølen veldig tydelig på at hans jobb mot å bli rektor ikke var et «one man show», men at laget eller teamet rundt ham var utrolig viktig for ham.

Franskprofessor Gro Bjørnerud Mo er nå påtroppende prorektor for utdanning og læringsmiljø,

Se også: Her er valgprogrammet de hadde

Med seg har Mo og Stølen Åse Gornitzka som skal bli viserektor for forskning og internasjonalisering, mens Per Morten Sandset skal ha samme tittel for forskning og innovasjon.

Gornitzka er professor i statsvitenskap, mens Per Morten Sandset er direktør for forskning, innovasjon og utdanning ved Helse Sørøst, men har en professor II-stilling ved Det medisinske fakultet på UiO.

Torsdag skal de alle tre gjennom Rektorinaugurasjon sammen med Stølen.

Les også: Klar for valgkamp

Formidler og forfatter

I 2011 var Svein Stølen prosjektleder for lanseringen av en norsk side om det periodiske system. En side i stor grad utviklet på dugnad blant de ansatte på Kjemisk institutt.

— Vårt mål var å presentere lettlest informasjon om grunnstoffene og deres forbindelser. Utstillingene dere ser langs veggene her var en del av opplegget. Vi trodde dets kulle være fort gjort… Men moro var det og bra ble det, sier Stølen.

Samme år ble det også bok på Stølen.

— Enda et prosjekt jeg trodde skulle være gjort i en fei, men det tar litt tid å få landet et bokprosjekt også. Boka har tittelen En cocktail av kjemikalier, forteller han

Ideen sprang ut fra at kjemikerne synes å oppleve et stadig større negativt fokus på faget kjemi i folks hverdag, og i etterkant av det en drastisk reduksjon i søkningen til faget blant studentene.

— Jeg håpet gjennom boka at flere skulle få et mer nyansert forhold til kjemi og forstå at faget er særdeles sentralt i det samfunnsutfordringer vi står overfor og ikke bare handler om farlige giftstoffer eller knall og smell.

Historiene i boka har han også presentert i NRK2s Verdt å vite, Nitimen og på radioen, og i boka beskriver han noe av startskuddet for arbeidet med disse historiene.

Vil ha Norges beste undervisning

Svein Stølen er den første som har med seg en prorektor for utdanning på Universitet i Oslo. Gro Bjørnerud Mo har betydelig erfaring og kompetanse fra utdanningsledelse.

Stølen trakk fram nettopp Mo som en av flere elementer der hans team skilte seg fra motkandidaten i valgkampen.

Mo har vært fast ansatt på UiO siden 2001, professor siden 2008. Fra 2007 til 2014 var hun prodekan for studier og utdanning på Det humanistiske fakultet og hadde dermed hovedansvaret for landets mest omfattende studieportefølje og noen av Norges største studieprogrammer. 

I samme periode var hun også styreleder for fransk-norsk senter for humaniora og samfunnsvitenskap i Paris.

— Ikke alle tall for UiO er like gode

— Mange tall for UiO er gode, men slett ikke alle. Vi har en lavere produksjon av studiepoeng og vi sliter mer med frafall enn mange av de andre universitetene. Her er det mye å gripe fatt i og derfor lanserte vi også vårt eget manifest for utdanning, trekker Stølen fram.

Se også: Her er manifestet til team Stølen

Han trekker fram at god studiekvalitet i høy grad handler om å ha gode og inspirerte undervisere og dyktige og motiverte studenter. 

Da manifestet ble lansert sa Stølen blant annet:

— Vi har allerede lagt ned betydelig arbeid i å få med oss studenter på å lage dette manifestet. Studentene sier til oss at de ofte opplever at sakene først kommer til dem når de egentlig allerede er avgjort. Vi må bli flinkere til å få studentene med så tidlig som mulig i slike prosesser, og på området utdanningskvalitet og læringsmiljø er det helt avgjørende for å lykkes, sa Stølen.

Vil balansere ekstern og intern aktivitet

Det har vært sagt og skrevet mye om hva Stølen og hans team vil satse på. Undervisning er et av temaene som har stått sentralt, til stor glede for studentene, og åpenbart mange ansatte også.

— For meg blir det viktig som rektor å balansere det interne og det eksterne arbeidet som rektor godt. Dere kommer til å både se og høre meg i samfunnsdebatten, men de ansatte og studentene vil også se og høre meg på de ulike interne arenaene også, vektlegger Stølen.

Så trekker han fram fra baklomma brosjyren «Høydepunkter 2016 for UiO».

— Se her: UiO mottar 17 prosent av samlet bevilgning fra departementet, men vi produserer 28 prosent av alle publikasjonspoeng, 33 prosent av landets doktorgrader avlegges hos oss og vi har 49 prosent av Norges ERC-tildelinger. Myndighetene får altså utrolig mye igjen for pengene de putter inn i UiO, og nå skal vi bli enda bedre, jeg gleder meg så utrolig mye til å gå i gang, sier Stølen.

Han smilte bredt da han ble valgt, og smilet har han ikke tørket bort.

— Dette må være den mest spennende jobben i akademia akkurat nå, og den skal jeg ha, ihvertfall i fire år fram i tid, helt utrolig spennende, sprudler Stølen.

Lagbyggeren Stølen

Stølen var sist uke på Isaksens innspillskonferanse til revidering av langtidsplanen. Han var bedt om å forberede et innlegg om hvordan hans fakultet hadde jobbet for å utvikle fremragende fagmiljøer.

Stølen vektla betydningen om å satse langsiktig, og trakk trådene langt tilbake i tid på eget fakultet.

Samtidig mente han å kunne vise at det på MatNat også har blitt satset på sterke og flinke forskere som er dedikerte og som er villig til å også hjelpe andre og yngre krefter opp og fram.

Han trakk fram at MatNat har 18 ERC-grants (støtte fra European Research Council) mottakere. De er rekruttert fra 7 av 8 institutter, men som han sa:

— Dessverre er det foreløpig bare tre av 18 som er kvinner.

Stølen var tydelig på en oppskrift han mener fungerer for å bygge fremragende miljøer:

— Det trengs stabilitet og langsiktighet. Vi må bygge på engasjement og være dyktige i vårt rekrutteringsarbeid. Man kommer ikke langt med å kjøpe seg enkelte stjerneforskere hvis disse ikke klarer å bygge opp et miljø rundt seg, la han til.

Les også: Lover ikke friske midler i en revidert langtidsplan

Sier nei til lister over tellekanttopper

— Jeg har altså stor tro på å bygge gode lag, og at det er svært viktig at vi rekrutterer forskere som er flinke til å dele av sin kunnskap og kompetanse og dra yngre krefter med seg, sier Stølen.

— Av samme grunner liker jeg ikke disse listene Khrono har publisert nå, med de 100 forskerne som har produsert mest publikasjonspoeng.

— Det er ikke gjennom ren produksjon vi kan måle kvalitet, og derfor vil ikke slike lister heller forsterke kvalitet. Vi forskere må bli enda bedre til å jobbe som et lag og dele både på resultater, informasjon og oppgaver. Slike lister stimulerer ikke til åpenhet, og derfor synes jeg ikke noe om dem. Bare med en åpen forskning vil vi være i stand til å bidra med å løse samfunnsutfordringene samfunnet står overfor, og han legger til:

— Og disse utfordringene er større og mer altomfattende enn noen gang. Det er viktig at vi forvalter våre ressurser og vårt ansvar på en god måte, det er et helt sentralt i vårt samfunnsoppdrag, poengterer Stølen.

Les også:

Bruker helgen på Tyrvinglekene

— Hva gjør UiOs påtroppende rektor når han ikke er her på Blindern?

— Akkurat nå til helgen (15-17. juni. red. anm) er jeg speaker på Tyrvinglekene på Nadderud stadion. Guttene mine har vært aktive i friidrett, og da har det fulgt med oppgaver på dette området, den midterste gutten er faktisk ikke så verst talent på 100 og 200-meter, og i hvert fall et langt større talent enn det jeg var da jeg prøvde meg, sier Stølen.

Og når det ikke er innsats for idretten i Bærum på tapeten lades det batterier på en gammel støl i Valdres, som familien fikk kjøpt for mange år siden. Her er det torvtak og bortoverski som gjelder.

Etter en runde i kjemibygningen beveger vi oss ut og rundt og opp mot den gamle Fysikkbygningen fra 1934 igjen, der Blindernkjelleren inntar underetasjen og fakultets ledelse sitter i andre etasje.

— Det blir ingen store dramatiske endringer for hverken studenter eller ansatte med det første. Men jeg er sikker på at jeg og mitt team vil bety en forskjell når vi ser oss tilbake etter endt gjerning, sier Stølen.

Etter en rask titt på et kontor som er akkurat passe rotete, ber vi om å få med oss et eksemplar av boken En cocktail av kjemikalier og vi ønsker Stølen lykke til på seansen med navnet vi ikke hadde hørt før: Rektorinaugurasjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS