Rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er den eneste norske universitetsrektoren som kan smykke seg med plassering blant de fremste internasjonale universitetene i verden. Foto: Torkjell trædal

Universitetet i Oslo er eneste norske på internasjonal ranking

Ranking. På en liste over verdens 170 mest internasjonale universiteter, er det bare Universitetet i Oslo, blant de norske universitetene som når opp. Universiteter fra Hong Kong og Sveits tar de fem første plassene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Universitetsrangering

Times Higher Education (THES) rangerer årlig rundt 1300 av verdens universiteter.

Blant de fire norske som er med, ligger Universitetet i Oslo på topp (131), etterfulgt av UiB (201-250), Norges arktiske universitet UiT (401-500), NTNU (401-500) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (501-600).

University of Oxford ligger på topp for fjerde år på rad. 14 av de 20 beste universitetene er amerikanske.

Les også: NTNU faller som en stein på internasjonal rangering

I Norden er Karolinska institutet i Sverige i særklasse høyest rangert på en 41. plass.

Det finnes en rekke internasjonale rangeringer. Den eldste kjente er Tong University Academic Ranking of World Universities (ARWU), ofte omtalt som Shanghai-rankingen. Andre kjente rangeringer er QS World Univerity Rankings og CWUR (Center for World University Rankings).

(Saken er oppdatert kl. 11.24)

Times Higher Education (THE) har sett nærmere på hvilke universiteter som er mest internasjonalt retta — om de har internasjonale studenter og forelesere og hvordan de takler globale utfordringer gjennom forskning.

Dette er ledd i THEs store ranking presentert i september 2019.

De fem på topp

Verdens mest internasjonale universiteter befinner seg i Hong Kong og Sveits, hvis kåringen til Times Higher Education er korrekt. Og helt på topp befinner City University of Hong Kong seg. Det er et offentlig forskningsuniversitet som ble grunnlagt i 1984.

Vi er av og til for nasjonalt orientert når omdømme diskuteres her på berget.

Svein Stølen

På andre plass finner vi University of Hong Kong. Ett av deres mål er at 50 prosent av deres bachelorstudenter skal utenlands to ganger i løpet av sin studietid. I løpet av 2022 skal dette målet gjelde alle studenter på dette universitetet, skriver Times Higher Education i sin presentasjon.

På delt tredjeplass finner vi to universiteter fra Sveits. Det er École Polytechnique Fédérale de Lausanne og ETH Zurich.

Times Higher Education skriver at det ikke bør overraske noen at Sveits skårer på internasjonal vurdering. Landet er omgitt av fem andre land, og plassert midt i hjertet av Europa.

På femte plass finner vi så et tredje universitet fra Hong Kong, Chinese University of Hong Kong.

Studenter fra mer enn femti land studerer her.

Stølen: — Balanse er viktig

Blant de 170 som er plassert inn på denne listen befinner det seg altså ett norsk universitet, Universitetet i Oslo (UiO).

UiO ligger på 43. plass.

Rektor Svein Stølen har noen refleksjoner rundt den rangeringen Times Higher Education nå har presentert. Han peker på universitetene er vurdert utifra fire ulike parametre, der hver teller like mye, og der han ikke er kjent med hvordan UiO gjør det på hvert enkelt parameter.

Fakta

Om den internasjonale vurderingen

International environment, på norsk internasjonalt miljø, er temaet, og det er fire parametere som er benyttet

  • 25 prosent andel med utelandsk bakgrunn blant de ansatte
  • 25 prosent andel av internasjonale studenter
  • 25 prosent internasjonalt samarbeid, medfoprfatterskap
  • 25 prosent internasjonalt omdømme

— Det er viktig å være et internasjonalt orientert universitet. Det er likevel ikke et mål å ha størst mulig andel internasjonal ansatte eller studenter, så hva som er riktig plassering kan diskuteres, skriver Stølen til Khrono.

Han trekker fram at en god balanse er som så ofte viktig.

På den andre siden er han godt fornøyd med at UiO skårer bra på internasjonalt samforfatterskap.

— Et positivt omdømme internasjonalt skal vi også glede oss over, mener Stølen.

Så legger han til:

— Jeg har ikke skåren på de fire parameterne. Men, vi er av og til for nasjonalt orientert når omdømme diskuteres her på berget.

Stølen er i utgangspunktet ganske skeptisk til alle rangeringene som finnes, og skriver at UiO også denne gang tar dette med en klype salt.

— Rangeringer er et kommersielt marked, og vi har for eksempel valgt ikke å bidra med data til flere av THEs nye rangeringer, skriver Stølen og trekker fram den som søker å måle bærekraft.

Stølen konkluderer likevel:

— Jeg synes vi er i godt selskap her, med Princeton og Stanford rett foran og Carnegie Mellon rett bak.

Flere andre nordiske på lista

Både Danmark og Finland har to universiteter på denne internasjonale listen, mens Sverige som Norge bare har ett.

Det er Københavns universitet som i følge denne listen er absolutt best på de internasjonale parametrene, og de ender på en 20. plass.

Deretter følger Finlands beste universitet, Aalto universitet, med en 37. plass, mens Aarhus universitet følger opp på en 45. plass. Sveriges eneste på lista er Uppsala universitet på en 53. plass, mens Helsinki universitet er nummer 82.

Det betyr at UiO er nummer to av de nordiske universitetene.

(Oppdatering kl. 11.24: Plasseringene for Københavns universitet, Universitetet i Oslo og Aalto universitet har endret seg i løpet av dagen. Oppdaterte plasseringer er nå lagt inn i saken.)

Powered by Labrador CMS