Times higher educations Golden age-rangering
Universitetet i Bergen blant topp 30 i internasjonal rangering
Siteringsindikatoren drar universitetet opp i rangeringen blant yngre universiteter.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Times Higher Education (THE) har rangert de topp 300 universitetene i verden som ble etablert i årene etter andre verdenskrig, mellom 1945 og 1967.
Universitetet i Bergen (UiB), som ble etablert i 1946, er det eneste norske universitetet som ble etablert i denne perioden, og kaprer 26. plassen i rangeringen.
Det er to plasser bak 2019-plasseringen, hvor UiB havnet på 24. plass.
— Dette betyr at vi ligger stabilt i samme sjiktet og denne plasseringen er vi godt fornøyd med, sier rektor Dag Rune Olsen til Khrono.
UiB tar med det plassen som Göteborgs universitet hadde i fjor. Det svenske universitetet er det høyst rangerte i Norden i år, og tar 19. plassen, fremfor UiB som nummer to i Norden.
— Gir trygghet på at vi leverer på oppdraget
Han sier at det i andre rangeringer, hvor de fleste universiteter taper i kampen mot blant andre Oxford og Harvard, er vanskelig å sammenligne seg.
Derfor mener han det er hyggelig at UiB kan skilte seg med en topp 30 plassering i en rangering blant andre universiteter med det han mener er samme bakgrunn og historie.
— Vi er bare et barn i en utdanningsrevolusjon. Vi ble etablert, på samme måte som for eksempel UiT og nå NTNU, for at man ønsket å utdanne vesentlig større deler av befolkningen, enn bare en liten selektiv elite, sier Olsen.
— Derfor er det hyggelig å bli rangert sammen med universiteter vi kan sammenligne oss med og å havne blant topp 30. Det gir oss en trygghet på at vi leverer på oppdraget vårt og vi kan være stolte av det.
Samme topp fire som i fjor
De topp fire universitetene på rangeringen har beholdt de samme plasseringene som i fjor. University of California, San Diego er på topp, og ligger der for fjerde året på rad.
Andreplassen tar Australian National University og på tredje ligger Chinese University of Hong Kong, som også får høyeste poengsum for internasjonalisering.
På fjerdeplassen ligger Sør-Koreanske Seoul National University, som får høyest poengsum for læringsmiljø.
Stolt over poengsum på siteringer
Som hovudrangeringen til THE, måles også de såkalte «golden age universities» etter indikatorene: forskning, utdanning, siteringer, internasjonalisering og inntekter fra næringsliv.
Det er indikatoren om siteringer som drar opp poengsummen til UiB.
Med poengsummen 94,1 i denne kategorien, ligger UiB høyere enn omtrent samtlige universiteter på topp 10 listen.
— Det er vi veldig godt fornøyd med. Denne indikatoren er viktig for oss, for den sier noe om kvaliteten, gjennomslaget og betydningen av vår forskning internasjonalt. Noen har lest, tatt innover seg og bygger egen forskning på det våre forskere har gjort, sier Olsen.
Han trekker også frem at dette er interessant lesning av den grunn at tidsskrifter i større og større grad setter begrensninger for hvor mange referanser en journalartikkel kan ha.
— Det betyr at det er en spisset konkurranse for å få gjennomslag for sin forskning. Derfor er jeg stolt over denne poengsummen, sier Olsen.
Lavere poengsum for undervisning og forskning
På indikatorene utdanning (undervisning og læringsmiljø) og forskning (volum, inntekter og rykte) får UiB poengsummene 29,5 og 29,4. Det er lavere poengsummer enn de fleste universitetene som ligger over UiB på listen.
Olsen kommenterer poengsummen på forskningsindikatoren slik:
— Det kan se ut som at «impact» eller antall siteringer, sett i lys av ressursforbruket, er godt, sier Olsen.
På de to siste indikatorene, som er industri-tilknytning og internasjonalisering får UiB poengsummene 37,1 og 78,3.
— Vi har lagt vekt på å være et internasjonalt retta universitet. Vi ligger i Bergen, men er ikke begrenset av det. Vi er opptatt av internasjonal tilstedeværelse og deling, og at vi lykkes godt med det er veldig hyggelig, sier Olsen.
Nyeste artikler
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»