Toppidrettsstatus
Universitetet i Agder snur etter anklager om «gubbete» regler
Universitetet i Agder avslo kvinnelige fotballspillere som spiller i 1. divisjon toppidrettsstatus på lik linje med menn. Nå har universitetet tatt grep.
Saken er oppdatert: Universitetet i Agder opplyser at de kvinnelige spillerne vil få tilrettelegging på lik linje med menn.
Fædrelandsvennen har fredag en artikkel som handler om at fotballspillerne Vårin Kristina Vik (19) og Ingrid Berland (24), som begge spiller for førstedivisjonslaget Amazon Grimstad, ikke får status som toppidrettsutøvere ved Universitetet i Agder.
— Det er helt uforståelig. Forskjellene er veldig store, og vi har dessverre en lang vei å gå, sier Ingrid Bergland til avisen.
— Det er rart
Ved norske utdanningsinstitusjoner kan man få innvilget såkalt toppidrettsstatus, slik at det blir lagt best mulig til rette for å kombinere det å være toppidrettsutøver og student.
Rent konkret fører toppidrettsstatus til mer fleksibilitet når det gjelder obligatoriske aktiviteter og fravær, samt tilrettelegging av prøver og eksamener.
Fotballspillerne Vårin Kristina Vik og Ingrid Berland har søkt om å få innvilget toppidrettsstatus ved Universitetet i Agder, men fått avslag.
Er man derimot mann, og fotballspiller på samme nivå – altså i 1. divisjon – stiller saken seg annerledes.
– Det er rart at du som gutt får toppidrettsstatus når du spiller i 1. divisjon, men ikke når du er jente. Det er helt uforståelig, sier Ingrid Berland til Fædrelandsvennen.
Tidligere fotballspiller og sørlending Marius Johnsen er forkjemper for kvinnefotballen. Han reagerer sterkt på at UiAs avgjørelse om ikke å innvilge kvinnelige førstedivisjonsspillere toppidrettsstatus.
— Dette er svært lite framoverlent. Det er på grensen til gubbete, og det gir meg en flau smak i munnen. Det er absolutt ingen forskjell på jentene og guttene, og de spiller uten tvil på samme nivå og i samme divisjon, sier Johnsen til Fædrelandsvennen.
Tar grep
Etter at saken ble kjent i mediene har universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen tatt grep. Hun sier til Fædrelandsvennen fredag kveld at det er selvsagt at kvinner og menn på samme nivå skal ha samme tilrettelegging.
— Til uka vil vi be Olympiatoppen gå gjennom sin definisjon av toppidrettsutøver med mål om å fjerne forskjellsbehandlingen mellom kjønn. I tillegg – inntil de har ordnet opp i det – kommer UiA til å tilrettelegge slik at dem som blir rammet får samme tilrettelegging som de andre, sier universitetsdirektøren til Fevennen.
Smith-Tønnessen varsler at Berland og Vik vil bli kontaktet i løpet av få dager for å se hva UiA kan gjøre for å tilrettelegge for dem.
Må kollidere
I den opprinnelige artikkelen skriver Fædrelandsvennen at de ble henvist videre til Olympiatoppens karriererådgiver for utøvere, Tonje Hinze, da de henvendte seg til UiA.
— De kriteriene vi har når det gjelder idrett generelt, er at man må ha et reelt behov for tilrettelegging. Det vil si at man må ha idrettslig aktivitet som kolliderer med studieaktivitet for å få toppidrettsstatus, sier Hinze.
— De fleste klubbene på herresiden har treninger på dagtid, men det er dessverre ikke tilfelle for damene. Dermed kolliderer det ikke med studieaktivitet, svarer karriererådgiveren på spørsmål fra Fædrelandsvennen om hvorfor kvinnene i 1. divisjon ikke får toppidrettsstatus på lik linje med herrene.
Khrono har prøvd å få en kommentar fra rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker, til denne saken fredag, uten å lykkes.
Endringslogg 20.11.21, kl. 11.27: Lagt inn kommentar fra Seunn Smith-Tønnessen der hun sier at UiA vil tilrettelegge for de kvinnelige spillerne.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet