Utsetter en formell universitetssøknad

Høgskolen i Oslo og Akershus utsetter å levere søknaden om å bli universitet til de nye kriteriene er på plass, skriver rektor Curt Rice i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HiOA er et universitet etter vanlig internasjonale kriterier, slik som vi i rektoratet har påstått siden vi startet. Vi underviser på alle nivåer, vi forsker på høyt nivå og vi leverer resultater av høy verdi til samfunnet. Som landets tredje største statlig utdannings- og forskningsinstitusjon er vi allerede en svært viktig bidragsyter til kunnskapsutvikling og kunnskapsformidling.

Men som dere alle vet har våre myndigheter etablert særnorske kriterier for å bli akkreditert som universitet. Og av ulike grunner har disse kriteriene blitt strammet inn flere ganger.

Siden Nina, Morten og jeg (rektoratet ved HiOA, red.mrk) begynte vårt arbeid i august i fjor har vi jobbet med en prosess hvor målet er å bli akkreditert som universitet. Prosessen pågår fortsatt, og den vil pågå en stund til. 

Utfordringen vår er at myndighetene også er i prosess. En prosess fra eksisterende kriterier til nye kriterier. Det vi vet er at de nye retningslinjer ikke er på plass, og det er fortsatt uklarheter om hvordan disse skal forstås og hvordan de skal behandles. Det er i dette farvannet vi opererer – et farvann med skjær i sjøen, et der vi må justere kursen og farten avhengig av hva andre aktører gjør.

Målsettingen er imidlertid ikke justert: HiOA skal bli akkreditert som universitet, og vi skal bli det så raskt som mulig. Det er viktig for institusjonen selv, men det er også viktig for at vi skal kunne levere i tråd med vårt samfunnsoppdrag. Vi trosser ingen, men vi er utålmodige. Vi vil helst komme fram så tidlig som mulig. 

Vi må justere kursen og farten avhengig av hva andre aktører gjør. Målsettingen 
er imidlertid ikke justert: HiOA skal bli akkreditert som universitet, og vi skal bli det så raskt som mulig.

Curt Rice

Vi har hele tiden hatt dialog med både Kunnskapsdepartementet og NOKUT om hvordan prosessen best kan gjennomføres. Slik det ser ut nå vil den raskeste veien til målet være å følge en plan som NOKUT har skissert for oss. Den innebærer 1)innledende vurdering, veiledning og dialog, 2)initialvurdering og 3)endelig vurdering.

HiOA er som dere vet i gang med utarbeidelse av et søknadsdokument. Dokumentet vil ikke ha formell status som søknad i mars, men være utgangspunktet for innledende samtaler med NOKUT og videre arbeid etter nye forskrifter. Jeg legger fortsatt opp til at styret får dokumentet til styremøte 9.mars, men da som orienteringssak.

Vi vil fortsatt arbeide med søknadsdokumentet og flere vil involveres i dette. Det er viktig å få frem at vi i verk og virke er et universitet i dag og vi gjør dette arbeidet for å kunne bli akkreditert som sådan.

(Innlegget er først publisert på rektor Rice’ blogg)

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS