Ungarn fjerner jødisk litteratur:
Fra nå av må skolebarn heller lese bøker skrevet av nazistiske forfattere
Ungarn. Den ungarske regjeringen har bestemt seg for å endre den nasjonale litteraturlisten sin. Ungarske akademikere, forfattere og journalister reagerer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khrono beklager en feil oversettelsen fra svensk, der vi kom i skade for å skrive at Kertész m.fl. i hovudsak skrev om Stor-Ungarn.
Ungarn har bestemt seg for å endre den nasjonale litteraturlisten sin. Listen, som brukes som utgangspunkt for hva som er obligatorisk lesestoff for ungarske skolebarn, skal ikke lenger inneholde bøker skrevet av den jødiske forfatteren Imre Kertész, som i 2002 mottok Nobelprisen i litteratur, og som gikk bort i 2016, 86 år gammel.
Ett av Kertész’ verker tas nå bort fra den obligatoriske litteraturlisten, og erstattes med bøker som er skrevet av antisemittistiske og nasjonalistiske forfattere.
Det var Sveriges Television (SVT) som meldte denne nyheten onsdag kveld.
Kjøper ikke forklaringen
Den nye listen, som i henhold til ungarske myndigheters ønsker skal være fri for jødisk litteratur, har blitt sterkt kritisert av ungarske akademikere, forfattere og journalister. Mange mener at den ungarske regjeringen prøver å endre litteraturhistorien sin.
Den svenske forleggeren Svante Weyler sier til SVT omgjøringen av litteraturlisten er et ledd i den voksende og iblant hatefulle ungarske kulturpolitikken.
To av de nye forfatterne på listen kan beskrives som nazister.
Swante Weyler
— Regjeringen sier at dette ikke er en antisemittisk kampanje og at det er vanlig å endre litteraturlisten, sier Weyler, som ikke legger skjul på at han ikke kjøper forklaringen til den ungarske regjeringen.
En av Imre Kertész mest populære bøker, «Uten skjebne», som handler om en 14 år gammal gutts erfaringer fra konsentrasjonsleiren i Auschwitz under andre verdenskrig, og som har vært obligatorisk lesning for alle skoleelever i Ungarn, er nå borte fra litteraturlisten.
Det samme gjelder for bøker av forfattere som Peter Nadas og Lázlo Krasznahorkai.
— Det å ta bort ett av de mest anerkjente ungarske verkene, og erstatte det med tredjerangs forfattere er symboltungt, sier Weyler, og fortsetter:
— Disse kommer ikke med på litteraturlistene fordi de er gode, men fordi de skriver om et Stor-Ungarn, som ikke lenger finnes.
— To av forfatterne er nazister
Som erstatning for de fjernede bøkene på listen har Ungarn lagt til en hel del verker fra forfattere som Albert Wass og József Nyírö. Begge to er kjente som nazisympatisører, som i sin tid støttet det nasjonalsosialistiske partiet Pilkors-partiet.
Pilkors-partiet sørget under andreverdenskrig for at rundt 80.000 jøder ble sendt ut av landet og til konsentrasjonsleirer i hele Europa.
Den ungarske regjeringen forsvarer endringen av listen med at man nå må fokusere på hvordan forfatterne idealiserer det gamle Ungarn.
— Regjeringen mener at de nye forfatterne forteller om noe som var forbudt å snakka om i løpet av kommunisttiden, altså i landet som eksisterte før den første verdenskrigen. To av de nye forfatterne på listen kan beskrives som nazister, sier Svante Weyler.
— I alle land, spesielt i totalitære stater, har kultur vært ekstremt viktig som våpen når man skal bygge opp den nasjonale selvtilliten, sier den svenske forleggeren, forfatteren og journalisten.
Ungarske myndigheter benekter antisemittisme
Tablet, et amerikansk jødisk magasin, var blant de første som omtalte bortfallet av Imre Kertész fra litteraturlisten. Til samme nettsted har også den ungarske regjeringens internasjonale talsperson, Zoltán Kovács, sendt et tilsvar.
I svaret avfeier Kovács påstandene om at antisemittisme er årsaken til endringen i litteraturlisten. Han påpeker at den nåværende ungarske regjeringen er den første som har gjort læring om Holocaust til en obligatorisk del av skoleplanen.
Han påpeker også at Kertész har blitt hedret av ungarske myndigheter ved å bevilge midler til et institutt som har som mål å bevare hans minne.
Han lister i tillegg opp en lang rekke grunner til at den ungarske regjeringen ikke kan regnes som antisemittiske:
- Siden 2010 har den ungarske regjeringen vært en av Israels sterkeste støttespillere. Og regjeringen har en nulltoleranse for antisemittisme, skriver han.
- Statsminister Orbán er den første statsminister som har snakket åpent om Ungarns skyldfølelse som en følge av Holocaust, påpeker han.
- Dagens regjering opprettet et Holocaust-museum i Budapest, og sørget for at den nye grunnloven identifiserte den jødiske befolkningen i Ungarn som en del av befolkningen.
(Endring: Bibliotekene er endret til litteraturlistene. Endring kl. 17.35: La til siste avsnitt der ungarske myndigheter tilbakeviser og redegjør for avgjørelsen. Endring 8.30: Rettet opp i feil i oversettelsen fra svensk)
Nyeste artikler
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Norge publiserer tredje mest i forhold til folketallet
Stort tematisk mangfold i romjulsfilmene
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
KI-generert lærebok skaper bølger. — Helt absurd