Ungarerne vedtok lov som tvinger The Central European University ut
Tirsdag vedtok den ungarske parlamentet en lov som vil tvinge The Central European University ut av landet. Rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, sier dette er svært trist.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
BBC news skriver tirsdag kveld at det ungarske parlamentet med 123 mot 38 stemmer har vedtatt en lov som legger tøffe restriksjoner på utenlandske universiteter.
Reaksjonene i landets hovedstad Budapest, lot ikke vente pås eg, og mange mennesker dannet et menneskelig kjede rundt universitet etter at loven var vedtatt.
— Underminerer akademisk frihet
— Dette er et vedtak som underminerer akademisk frihet og som setter utviklingen i revers, sier rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen til Khrono.
Dette er et vedtak som underminerer akademisk frihet og som setter utviklingen i revers.
Ole Petter Ottersen
Ottersen har reagert kraftig på lovforslaget og konsekvensene den kan få og har også sendt brev til den ansvarlige ministeren i Ungarn, på vegne av «The Guild» som han leder, som er en samling av 18 europeiske universiteter.
Les også:
BBC skriver at det er antatt at hovedmålet for den nye loven nettopp er Central European University (CEU) og universitets grunnleger, George Soros. Universitetet har holdt til i Budapest i 25 år.
— Dessverre ikke enestående eksempel
Mens universitetet selv mener at den nye loven legger en type restriksjoner på institusjonene som gjør det umulig å fortsette som et fritt og uavhengig universitet, hevder myndighetene på sin side at CEUs aktiviteter i Ungarn er ulovlige.
Ifølge The Guardian hevdes det samme for 27 andre universiteter med tilknytning til utlandet, inklusive Edinburgh Napier, CECOS London College, Anglia Ruskin University og Universities of Middlesex, Buckingham, Hertfordshire, and Newport in Wales.
Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, har tidligere trukket fram i denne sammenheng at det som nå skjer i Ungarn, dessverre ikke er unikt.
— Myndighetene i Russland har nylig inndratt lisensen for the European University in St Petersburg. Og situasjonen i Tyrkia fortsetter å bekymre. I mange land er akademisk frihet under angrep. I alle land må vi nå la våre stemmer høres til forsvar for denne friheten som er så avgjørende for tillit og samarbeid over landegrensene og for utviklingen av et liberalt Europa, skriver han i sitt innlegg på Khrono.
«Liberalismens høyborg»
I følge BBC har representanter for regjeringspartiet, Fidesz, gjentatte ganger refert til CEU som «The Soros university», og at det er sett som liberalismens høyborg i landet.
Kampen mot CEU er da også sett på som en av mange tiltak og kamper fra den høyreorienterte statsminister i Ungarn, Viktor Orban, nettopp mot liberalisme i landet.
Bare timer etter at det var klart at lovforslaget var vedtatt samlet studenter og ansatte seg ved universitet og dannet en menneskelig lenke rundt universitetet, med lapper der dets tår «Veto».
Ledelsen ved CEU har også sagt at de ikke gir seg uten kamp.
Støtte fra mange hold
CEU har mottatt støtte fra tusenvis av kjente forskere, deriblant nobelprisvinnere, i sin kamp mot ungarske myndigheter.
Det engelskspråklige universitet, som fremdeles delvis er finansiert at ungarsfødte Soros er rangert blant verdens 200 beste universiteter i åtte ulike grener.
I følge BBC skal ansvarlig minister, Zoltan Balog, ha sagt under debatten at:
«Universitetet går mot ungarske interesser å være vert for en institusjonen som tar sikte på å undergrave den lovlig valgte regjering eller lederskap.»
«Lovfester angrep på akademisk frihet»
Loven vil effektive tvinge CEU ut av Ungarn fordi den påbyr alle utenlandske universitet å både ha campus i hovedstaden så vel som i eget hjemland. CEU har bare ett campus og det er i Budapest.
Loven skal også forby universiteter utenfor EU fra å tildele ungarske vitnemål uten en avtale mellom nasjonale myndigheter - i dette tilfellet, USA.
Men en representant for CEU sa tirsdag ettermiddag:
— Denne kampen er ikke over. Vi vil med alle mulige lovlig tilgjengelige hjelpemidler søke å få omgjort den nye loven.
Tidligere har rektor for CEU, Michael Ignatieff, sagt at det er første gang et medlemsland i EU våger å lovfeste et angrep på den akademiske friheten til et universitet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!