UiT svindlet for 12 millioner kroner
Bedrageri. UiT Norges arktiske universitet betalte en faktura på 1,2 millioner euro, som viste seg å være svindel. Kunnskapsdepartementet advarer universiteter og høgskoler mot svindelforsøk.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
UiT mottok i oktober en faktura på e-post fra en utenlandsk leverandør for delbetaling av en røntgenmaskin. Det skriver UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding.
«Fakturaen var korrekt og fra riktig leverandør. Få dager senere fikk UiT en ny melding fra det som tilsynelatende var leverandøren, med ny faktura med oppdatert betalingsinformasjon og bekreftelser på dette. Endringen ble effektuert og betaling gjennomført i samsvar med UiTs rutiner», skriver UiT i pressemeldingen.
Mottok ikke betalingen
Vi anser at det ikke er så mye mer vi kan gjøre i saken
Trude Kvanli
Fakturaen var på 1,2 millioner euro, som er omtrent 12 millioner kroner med dagens kurs.
Etter en uke ble det oppdaget at leverandøren likevel ikke hadde mottatt betalingen. Svindelen ble meldt til politi og til banken.
— Hendelser som dette utfordrer eksisterende systemer og rutiner, og vi ser at det er nødvendig å ha økt årvåkenhet ved større transaksjoner, spesielt ved kjøp fra utlandet, skriver universitetsdirektør Jørgen Fossland ved UiT Norges arktiske universitet, i en pressemelding.
Verken politiet eller Kripos har klart å avdekke hvem som står bak svindelen.
— Det har vært utfordrende å etterforske saken. Undersøkelser tyder på at det er brukt falsk identitet. Og at det har internasjonale forgreininger, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Trude Kvanli til NRK.
Etterforskningen av saken er avsluttet.
— Vi har gjort det vi kan gjøre og har brukt de ressursene vi har. Vi anser at det ikke er så mye mer vi kan gjøre i saken, sier Kvanli til NRK.
Advarer mot svindelforsøk
Det er ikke første gang UiT har vært utsatt for svindel. I sommer fikk en ansatt på UiT e-post fra universitetsdirektør Jørgen Fossland med spørsmål om å gjøre en bankoverføring for ham. Det viste seg å være svindel. Den gang ble svindelforsøket oppdaget.
Kunnskapsdepartementet sendte i november ut brev der de advarte mot forsøk på fakturasvindel i universitet- og høgskolesektoren. De ber universitetene og høgskolene om å være ekstra oppmerksomme på problemet.
Ved UiT fokuserer ledelsen på å skjerpe rutinene.
— Vi har brukt mye tid på å gjennomgå hendelsesforløpet og tilhørende rutiner. Vi har også gjennomgått hvor høy grad av sikkerhet vi har og den sikkerhetskulturen vi har, sier Fossland til Khrono.
Ingen ansatte ved UiT er mistenkt i saken.
— Ved en slik type betaling er det flere ansatte involvert. Dette er ingen enkelt ansatts feil, sier Fossland.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!