sikkerhetspolitikk
UiT-studenter skal hjelpe NATO i fremtids-prosjekt
I konkurranse med Harvard , SciencePo og sju andre ikke-skandinaviske universiteter, skal UiT hjelpe NATO med å finne løsninger for framtiden.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For første gang går Nato aktivt ut og ber neste generasjon om innspill til hvordan alliansen kan håndtere fremtidens utfordringer på sikkerhetsområdet.
Studenter fra ti universiteter skal bidra. UiT Norges arktiske universitet er alene i Skandinavia om å bli invitert til å gi råd og innspill.
Viktig anledning
— Nato er en stor og seriøs aktør innen verdens sikkerhet, som tar viktige avgjørelser på vegne av storsamfunnet. Da er det viktig at vi som er en del av det sivile samfunnet bruker denne anledningen til å gå i dialog og diskusjon om hva Nato skal og bør være i fremtiden, sier professor Gunhild Hoogensen Gjørv i en intern nyhetsartikkel hos UiT. Hun er professor i konflikt og fredsstudier/internasjonalpolitikk og sikkerhetsstudier ved Senter for fredsstudier (CPS) ved UiT Norges arktiske universitet.
Hoogensen Gjørv koordinerer UiTs deltakelse i innspillsmøtet med Nato.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ser fram til resultatene fra det som er en konkurranse mellom universitetene om de beste forslagene.
— Framtidsprosjektet Nato 2030 handler om å styrke forsvarsalliansen i møte med en stadig mer uforutsigbar og usikker verden. Derfor har jeg utfordret ti universiteter til å delta i en konkurranse om å komme opp med nytenkning, gode ideer og modige forslag. Jeg er veldig glad UiT er med i konkurransen, ønsker alle de ti lagene lykke til og ser fram til å høre hva de legger fram 4. februar, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i en uttalelse til UiT.
Utfordringer løses i hackathon
Innspillene skal hentes gjennom en digital hackathon, der det jobbes i mindre grupper for å finne løsninger på konkrete problemstillinger. Studentene skal se på fem utfordringer:
1) Turning the tide: NATO’s role in defending and re-shaping a values-based international order
2) Full spectrum security: building resilience against economic security risks
3) People First: Protecting Populations in Modern-Day Conflicts
4) Innovating innovation: next steps in Allied technology cooperation
5) Less is more: reducing military carbon emissions
UiT skal gi innspill på oppgave nummer fem: Hvordan kan Nato bidra til å redusere utslippet av klimagasser samtidig som de opprettholder den operative evnen?
Legger frem for Stoltenberg
Gruppen ved UiT består av åtte studenter, der syv er mastergradsstudenter fra Senter for fredsstudier, mens én tar master i statsvitenskap.
— Dette er et fantastisk prosjekt. Det er en spennende blanding av konkurranse og samarbeid, og gir oss mulighet til å jobbe med andre nysgjerrige hoder over hele verden, sier Euan Morse i nyhetsartikkelen. Han er masterstudent ved Senter for fredsstudier og er pekt ut til å lede studentene fra UiT gjennom arbeidet de neste dagene.
– Ved å lytte til nye synspunkter kan vi utfordre oss selv og ha et kritisk blikk på fastsatte meninger som kanskje påvirker måten vi tar beslutninger på. Når Nato arrangerer et slikt arrangement som dette så vil det gi de innspill og et engasjement som de ellers ikke ville fått, uttaler Morse.
Resultatet skal presentere torsdag 4. februar, der en ekspertjury sammen med publikum skal bestemme hvilken studentgruppe som har det beste forslaget.
Dette er universitetene som skal bidra:
• Charles University Prague (Czech Republic)
• Freie Universität (Germany)
• Harvard University (US)
• Johns Hopkins University (US)
• King‘s College London (UK)
• SciencePo Paris (France)
• Simon Fraser University (Canada)
• UiT Norges arktiske universitet (Norge)
• University of Porto (Portugal)
• University of Vilnius (Lithuania)