korona og studiestart
UiT og NTNU avventer
Ingen nye tiltak før studiestart verken i Trondheim eller i Tromsø ennå.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag ble det kjent at både NTNU og UiT Norges arktiske universitet ville vurdere endringer til studiestart på grunn av økt smittefare for covid-19. Enn så lenge er det ikke vedtatt endringer.
Heidi Adolfsen er fungerende universitetsdirektør ved UiT Norges arktiske universitet. Hun forteller at de på onsdagens beredskapsmøte ikke har bestemt seg for å gjøre endringer av opplegget rundt studiestart, verken for ansatte eller studenter, foreløpig.
— Men vi følger utviklingen tett og skal allerede torsdag ha møte med kommunelegen for å diskutere situasjonen, understreker Adolfsen.
Det er situasjonen rundt Hurtigrute-saken som har gjort det aktuelt med nye diskusjoner om opplegg for studiestart i Tromsø.
— Vi er i løpende dialog med helsemyndighetene og følger utviklingen tett, understreker Adolfsen.
Oppfordrer til mer sykling
— Når vi starter det nye studieåret neste uke vil det være spesielt mange studenter i bevegelse til og fra campus på Breivika. Sammen med all trafikken til Universitetssykehuset vet vi av erfaring at det kan bli trangt om plassen på bussene som går i rute her. For å lette litt på trykket oppfordrer vi derfor de som kan til å gå eller sykle, eller benytte seg av andre transportmetoder, sier Adolfsen i følge UiTs egen hjemmeside.
Der heter det også at i Tromsø blir det ingen store fellessamlinger for de nye studentene i forbindelse med studiestart 2020. Det vil bli arrangert velkomstmøter for det enkelte studieprogram hvor studentene samles i mindre grupper – alt for å ivareta et forsvarlig smittevern.
Økt smittetall
Den siste uka har det vært en økning i estimatet av det såkalte R-tallet, melder Folkehelseinstituttet i sin ukerapport onsdag. R-tallet representerer hvor mange en Covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre.
Basert på resultater fra matematiske modeller estimeres reproduksjonstallet i Norge etter 11. mai 2020 til å være 0,89 (0,71 – 1,05), svakt økende sammenliknet med estimatet fra siste uke, skriver de.
Etter en nedgang i meldte covid-19-tilfeller fra uke 13 har det de siste to ukene vært en økning i antall meldte tilfeller.
FHI understreker likevel at smittespredningen fortsatt er på lavt nivå i Norge.
— Overvåkingsdata og modellering viser at smittespredningen fortsatt er på et lavt nivå, skriver de.
Vurderer forløpende i Trondheim
Ved NTNU hadde de møte i beredskapsledelsen mandag ettermiddag. De tok ingen nye beslutninger da, men til Universitetsavisa opplyser organisasjonsdirektør Ida Munkeby at de vurderer fortløpende planene og eventuelle behov for justeringer.
— Det blir ikke nødvendigvis store endringer fra planene vi opprinnelig har operert med, men vi vurderer blant annet om vi skal justere budskapet om at hovedarbeidsplassen for ansatte skal være på campus fra 10. august. Vi tar en beslutning om dette i løpet av uka, sier Munkeby til avisa.
I følge Universitetsavisa bekrefter organisasjonsdirektøren at den videre bruk av hjemmekontor er et viktig tema for beredskapsledelsen.
Nyeste artikler
Forskning og innovasjon for framtid, nysgjerrighet og nytte
Sintef-sjef og Midtøsten-forsker kan bli Årets trønder
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Disse universitetslederne publiserer minst og mest
Ikke lønnsøkning før i mars og april. Advarer mot skattesmell
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor