statsbudsjettet
UiT får 14,6 millioner per år til Rettsgenetisk senter
Endelig avklaring om midler til Rettsgenetisk senter i Tromsø kom da Justiskomiteen avga innstilling natt til lørdag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i oktober var skuffelsen stor ved UiT Norges arktiske universitet. Det var ikke penger på budsjettet til drift av Rettsgenetisk senter – et analyselaboratorium ved UiT som skulle bidra til å dekke rettsapparatets økende behov for DNA-tester.
I budsjettforliket mellom regjeringen og Frp 1. desember kom derimot pengene til drift av senteret inn i budsjettet og natt til lørdag ble innstillingen fra justiskomiteen avgitt. Her er det endelig avklart at det er politisk flertall for å bevilge penger til drift av Rettsgenetisk senter.
Full drift fra 2022
– Vi har gjennom budsjettbehandlingen forstått at dette kunne bli det endelige gjennombruddet. Nå har vi endelig fasiten. Den viser at stortingsflertallet sørger for oppstart i 2021 og full drift fra 2022, sier rektor ved UiT Norges arktiske SSuniversitet, Anne Husebekk, på uit.no.
Når senteret er i full drift fra 2022 er driftsutgiftene beregnet til 14,65 millioner kroner. 2021 vil aktiviteten gradvis trappes opp og det bevilges sju millioner kroner til driften dette året.
Allerede i 2008-09 vedtok Stortinget å opprette et nytt rettsgenetisk senter ved UiT, men i de påfølgende årene ble det ikke bevilget midler til drift av senteret. Saken er blitt tatt opp jevnlig av UiT, blant annet av politikere fra Troms som har bidratt til å holde saken varm.
Det er siden det første stortingsvedtaket brukt 81 mill. kroner på å bygge opp senteret med fullverdig infrastruktur, laboratorier, akkreditering og fagkompetanse.
Starter rekruttering
Den endelige avklaringen i Stortinget gjør at Rettsgenetisk senter vil starte rekruttering av medarbeidere umiddelbart.
– Vi har topp moderne lokaler. Bevilgningen fra Stortinget vil i sin helhet gå til arbeidet med DNA-analyser, personell, sikre IT-løsninger, reagenser og utstyr til analyser. Vi vil allerede i andre halvdel av 2021 levere DNA-analyser og gradvis dekke om lag 15 prosent av det nasjonale behovet, sier Thomas Berg, daglig leder ved senteret.