Mener UiS burde ha reagert tidligere
Reagerer. Forfatter Heidi Helene Sveen mener det er viktig å rapportere hendelser på arbeidsplassen. — De kan være tegn på et mønster med seksuell trakassering, sier hun om at Langeland kan få avskjed fra UiS.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I går kveld fikk Khrono bekreftet at Universitetet i Stavanger (UiS) planlegger å behandle en sak om avskjed av professor Nils Rune Langeland denne uken.
I tillegg til grove meldinger til unge kvinner, skal trakassering av kolleger være en del av årsaken. Tillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiS, Åge Hultgren, sier til Khrono at de er til for å støtte alle ansatte som er organisert hos dem, men vil ikke kommentere denne saken konkret.
— Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte at vi er kjent med trakassering fra Langeland mot kvinnelige kollegaer, sier Hultgren til Khrono.
Burde reagert tidligere
Forfatter Heidi Helene Sveen er en av kvinnene som har fortalt om grove meldinger som professor Langeland sendte til henne. Hun er glad Universitetet i Stavanger nå har en avskjedssak med ham, men mener de burde ha reagert tidligere.
Vi vet at
dette er et problem som finnes. 1 prosent av
studentene ved UiS har opplevd
seksuell
trakassering fra ansatte og det
problemet blir ikke løst av denne saken.
Jørgen Sjøberg
— Det virker som om det nå er den siste vekten på skålen at han også skal ha trakassert egne kolleger. Når han har holdt på med trakassering på arbeidsplassen, da må de reagere, selv om de burde ha reagert før. Langeland har vist en problematisk atferd over lang tid, mener Sveen.
Tidligere i år fortalte hun på Facebook og også i et intervju med Khrono om meldinger hun har fått fra professoren.
— Etter at saken ble kjent i sommer har jeg blitt kontaktet av flere kvinner som har jobbet og studert med ham og opplevd trakassering fra ham, men uten å ha rapportert det, forteller hun.
Kjell M. Brygfjeld, Nils Rune Langelands advokat, har bekreftet overfor Khrono at det finnes en avskjedssak mot Langeland. Han sier samtidig at de mener det åpenbart ikke er grunnlag for noen avskjed, og at dersom det vedtas, vil de klage og ta saken til retten.
Behandles fredag
I sommer ble det klart at professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, hadde sendt grove seksuelle meldinger til flere forskjellige kvinner. Universitetet i Stavanger reagerte først ved å gi professoren undervisningsstopp, men i går ble det kjent at universitetet nå har satt i gang en prosess for å avskjedige professoren. Møtet om avskjedigelse avholdes fredag 24. november.
Jeg kan
hverken
bekrefte eller avkrefte at vi er kjent med trakassering fra Langeland mot
kvinnelige kollegaer
Åge Hultgren
Sveen mener denne saken viser tendenser i samfunnet.
— Jeg tenker at Langelandsaken viser at en mann kan bevege og oppføre seg på en slik måte over lang tid, uten å bli sanksjonert. Det sier noe om hvor høy toleranse samfunnet har for dette, og jeg tror ikke det nødvendigvis blir borte med #metoo-kampanjen, sier Sveen og fortsetter:
— Vi må ikke tro at vi er i mål med mitt og flere andre sitt engasjement , for vi har langt igjen enda.
— Viktig å rapportere små hendelser
Heidi Helene Sveen mener det er viktig å rapportere også «små» hendelser.
— Jeg tror stillingsvernet i det offentlige gjør saker som dette vanskeligere, særlig når man ikke tar tak i de «små» hendelsene på en arbeidsplass. Hvis man venter til det skjer en alvorlig episode har man ikke avskjedsgrunn der og da, fordi det ikke er dokumentert noen utvikling, sier Sveen.
Hun trekker fram at det er mange som har kritisert #metoo-bevegelsen for å ta opp småting.
— Men det er nettopp det som er viktig, fordi de hendelsene er gjerne tegn på noe større som skjer nå, eller som kan komme til å skje i framtiden. Det må vi ta på alvor.
Student: — UiS gjør rett i å avskjedige Langeland
Lenge hevdet professor Langeland at han ikke hadde utsatt sine egne studenter for grove meldinger.
Men 12. juli kunne Universitet i Stavanger (UiS) bekrefte at de hadde mottatt studentklager, og en student som hadde hatt Langeland som underviser i vårsemesteret fortalte til Khrono at han tok kontakt med henne samme dag som hun hadde eksamen i det faget hun hadde Langeland i.
Les også: Universitet i Stavanger bekrefter studentklager
— Du var tidlig ute med å si at du mente Langeland kanskje burde få sparken. Fredag skal UiS behandle en sak der de vil avskjedige ham, ikke bare på grunn av grove meldinger, men også det. Hva tenker du om denne reaksjonen?
— Det var en veldig god nyhet. Langeland passer ikke inn i en arbeidshverdag hvor han omgås unge kvinner. Det vises tydelig av de mange stemmene som nå har beskrevet situasjoner og meldinger der Langeland ikke har oppført seg som en foreleser (eller mann) burde, sier studenten i en kommentar til Khrono.
Hun legger til:
— Det er godt å vite at ikke flere studenter skal komme i ubehagelige situasjoner med ham. UiS gjør rett i å avskjedige ham.
Problem i sektoren
Jørgen Sjøberg, leder for Studentorganisasjonen i Stavanger og talerør på vegne av Stavanger-studentene, ønsker ikke å kommentere saken direkte før vedtak er fattet. Men han forteller at det er viktig for dem å løfte problematikken og ikke bare grave oss ned i enkeltsaker.
— Problematikken med seksuell trakassering forsvinner ikke ut av sektoren dersom Langeland blir avskjediget. Vi vet at dette er et problem som finnes. 1 prosent av studentene ved UiS har opplevd seksuell trakassering fra ansatte og det problemet blir ikke løst av denne saken, sier han til Khrono.
Vanskeligere med sosiale medier
I et innlegg i Khrono har Åge Hultgren i Forskerforbundet tatt til orde for mer åpenhet om seksuell trakassering.
Han er opptatt av at alle parter i denne saken skal bli godt ivaretatt.
— Generelt sett er det vår oppgave som arbeidstakerorganisasjon å sikre alle våre medlemmer gode lønns- og arbeidsforhold. Når de har behov for hjelp, det være seg arbeidsrettslig hjelp når det blåser på det individuelle plan eller annet, så er det en del av kontrakten vi har med alle våre medlemmer, sier Hultgren.
Han sier han uttaler seg på prinsipielt grunnlag og vil ikke kommentere saken med professor Langeland spesielt.
— Vi jobber selvfølgelig for å forbedre dette for alle, både studenter og ansatte og enkeltindivider. Når det gjelder seksuell trakassering er det dokumentert så mye i det siste, både i det offentlige, kultur- og arbeidslivet, og vi har tatt et standpunkt der, men vi må advare mot at enkeltindivider blir dratt inn i alt, og det er viktig at man ikke blander sakene, sier han.
Hultgren mener sosiale medier har endret mye av kommunikasjonen i dag.
— Det er selvfølgelig blitt en ny tid for alle i offentlige posisjoner, med for eksempel facebook og twitter.
— Hvordan påvirker det deres arbeid?
— Det vil selvfølgelig være slik at vi er nødt til å ta opp slike saker med medlemmene og gjøre dem oppmerksomme på dette med å være ansatt i stillinger med nær kontakt med studenter, og at de må vurdere dette i et nytt lys i dag.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!