Universitetene i Oslo og Stavanger vurderer også samarbeid om Khrono
Aviseierskap. Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger er blant de seks ulike høyere utdanningsinstitusjonene som vurderer å involvere seg i Khrono-samarbeid. Fasiten kommer først 14.desember.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Seks høgskoler og universiteter deltok mandag på møte ved OsloMet og drøftet muligheten for å bli deleiere og/eller samarbeidspartnere i Khrono.
Fra tidligere er det kjent at UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Sørøst-Norge, Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Bergen har vist interesse for eierskap. Mandag dukket det opp ytterligere to interessenter.
— Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo var også tilstede, forteller organisasjons- og virksomhetsdirektør Tore Hansen ved OsloMet.
Både Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger har tidligere takket nei til å være med på den nasjonale avissatsingen som OsloMet har invitert til på vegne av Khrono, men har nå ombestemt seg.
UiO: Økonomisk støtte uten eierskap først
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo orienterte tidligere i dag, tirsdag, sitt eget styre om saken.
På lik linje med at Universitetet i Bergen har sin egen avis På Høyden, har også Universitetet i Oslo egen avis, Uniforum. I en pressemelding i dag, tirsdag, sier rektor Stølen at det akkurat nå ikke er snakk om å bli deleier:
— UiO vurderer det ikke som hensiktsmessig å gå inn på eiersiden nå, men vil støtte Khrono økonomisk i en periode med en betinget intensjon om videreføring. Vi vil bruke denne perioden til å se på muligheter for å styrke det viktige arbeidet Khrono har startet og gjennom det få innflytelse på videre utvikling, sier Stølen.
— Samtidig er og skal UiO være eneeier i Uniforum som videreføres uten ressursmessige endringer. Det er viktig for UiO å ha en kritisk og uavhengig presse, legger Stølen til.
Stavanger fortsatt interessert
Direktør ved Universitetet i Stavanger, Ole Ringdal, sier til Khrono at UiS fortsatt er interessert i eierskap i Khrono.
— Under de rette forutsetningene er vi interessert i eierskap og det vil de videre drøftingene avklare, sier Ringdal.
OsloMets organisasjons- og virksomhetsdirektør Tore Hansen er fornøyd etter mandagens møte.
— Vi er nå kommet et steg videre og er i gang med drøftinger, og ble enige om å dra tilbake og snakke med våre egne litt på hver vår kant, før vi begynner å skrive avtaletekster. Jeg har bedt om tilbakemeldinger i løpet av neste uke, sier Hansen.
Bare Bergen vil ha egen redaksjon
— Bergen har signalisert at de vil gå inn med betydelige ressurser og har innspill på lokalisering av ressurser. Hvordan blir det sett på av de andre?
— Vi har jo hatt samtaler med Universitetet i Bergen en stund, og starter som sådan ikke på skrætsj. Det er ikke avklart hvor mye ressurser de andre kan og vil gå inn med, men ingen har på samme måte signalisert ønske og behov om en redaksjonell forankring i egen region, sier Hansen.
— UiB ønsker å ha en redaksjonell stab som skal jobbe nasjonalt fra Bergen. Det ble stilt spørsmål rundt dette, men ingen vesentlige innvendinger, slik jeg oppfattet det i dag, sier Hansen.
— Når kan det bli en avklaring?
— En avtale må opp til behandling i styret på OsloMet. Jeg tror det først blir på OsloMets styremøte 14.desember, sier Hansen.
Viktig med forankring i Bergen
Tore Tungodden er assisterende universitetsdirektør på Universitetet i Bergen. Han møtte til drøftinger sammen med styreleder i UiBs nyhetsavis, På Høyden, Jan Heiret. De har et vedtak i universitetsstyret om at de kan gå inn i Khrono med en tilsvarende sum som OsloMet finansierer avisen med, nær 4,5 millioner kroner. Forutsetningen er at minst tre Khrono-årsverk blir plassert i Bergen og at dersom redaktøren i Khrono er i Oslo, skal styrelederen være i Bergen og vice versa.
— Vi har hatt en god prosess gjennom sommeren i Bergen, og partene i Bergen stiller samlet og godt forberedt til dagens møte, sa Tungodden da Khrono møtte ham sammen med Heiret i forkant av mandagens møte.
— Det var jo i første omgang snakk om at det bare skulle være UiB og OsloMet. Er det problematisk for dere om flere blir med?
— Nei, vi har ingen problemer med at det blir med flere aktører, snarere tvert i mot, svarer Tungodden.
Optimistisk bergenser
Etter møtet understreket Tungodden dette:
— Vi er glade for å se at det er flere aktører som nå melder sin interesse for å være med å utvikle en nasjonal universitetsavis. OsloMet og UiB har lagt rammer for prosessen som vi tror bør gi et godt utgangspunkt for veien videre. Det er naturlig at de øvrige aktørene ikke har kommet like langt i sine vurderinger, men vi er etter møtet optimistiske med hensyn til videre prosess, sier Tore Tungodden.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!