Stengte klinikk på dagen
Ledelsen ved Universitetet i Oslo har stengt klinikken ved Psykologisk institutt med umiddelbar virkning. De frykter det er begått lovbrudd ved klinikken, men vil ikke si hva slags.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I flere måneder har det pågått en konflikt mellom studentene på profesjonsstudiet i psykologi og instituttledelsen på Psykologisk institutt (PSI) ved Universitetet i Oslo (UiO).
Ifølge Universitas dreier konflikten seg om at ledelsen ønsker å frigjøre plassen som klinikken opptar på instituttet i dag, og flytte klinikken til Lovisenberg Diakonale sykehus, mens studentene ønsker at klinikken blir der den er i dag.
Tirsdag kom beskjeden fra ledelsen ved Universitet i Oslo i en pressemelding om at klinikken ikke skulle åpne dagen etter, men at de holder stengt mens en juridisk vurdering skal avgjøre om det er begått lovbrudd ved klinikken.
Har bedt om ekstern juridisk gjennomgang
Viserektor for forskning og innovasjon ved UiO, Per Morten Sandset, svarer på vegne av ledelsen ved universitetet.
— Vi vet ikke om det er begått lovbrudd, men vi har satt i gang en ekstern gjennomgang med advokatfirmaet Kluge og av internrevisjonen. Vi har også varslet vår eier, Kunnskapsdepartementet og relevante helsemyndigheter, sier Sandset.
(Foto: Ketil Blom)
Vi mener det er helt uforsvarlig å stenge en klinikk på dagen uten noe alternativt tilbud.
Eir Torvik
Det er vårt ansvar å sørge for at et tilbud kommer på plass, og vi er oss bevisst det ansvaret.
Per Morten Sandset
Han vil ikke si hva slags lovbrudd de frykter er blitt begått ved klinikken.
— Jeg kan ikke gå inn på hva slags lovbrudd det er snakk om, men jeg kan si at det ikke er knyttet til enkeltsaker eller enkeltpasienter. Det er på systemnivå.
— Hvilket system da?
— Det gjelder systemer som sikrer en forsvarlig drift av denne type virksomhet.
— Å stenge en klinikk på dagen er ganske drastisk, er det snakk om svært alvorlige lovbrudd?
— Universitetsledelsen tar dette på største alvor. Jeg kan ikke si noe utover det jeg allerede har sagt, men de tiltakene vi har satt i gang bygger på observasjoner vi har gjort, svarer Sandset.
Dersom den juridiske gjennomgangen finner at ingen lover har blitt brutt er planen at klinikken skal åpne igjen 23. oktober.
Til Aftenposten konkretiserer Sandset problemene noe mer. Han understreker at det ikke er mistanke om feilbehandlinger, overgrep eller noen former for kriminalitet, og legger til:
— Det handler om arkivrutiner, klagemuligheter, sikkerhet i lokalene og mye annet. Alt dette skal vi nå få en rask gjennomgang av.
Bekymret for behandlingstilbudet
Student på siste året ved profesjonsutdanningen i psykologi, Eir Torvik, er terapeut ved klinikken og blant studentene som har engasjert seg i saken. Hun er opprørt over at klinikken ble stengt så brått.
— Vi mener det er helt uforsvarlig å stenge en klinikk på dagen uten noe alternativt tilbud. Det vanlige er at man får tid til å rette eventuelle feil, mens driften går som normalt, sier Torvik.
(Foto: privat)
Hun er også bekymret for hva stengingen kommer til å gjøre med studieløpet til studentene.
— Studentene på siste året har havnet i et slags limbo, vi vet ikke hva som skjer videre. For studentene utgjør arbeidet i denne internklinikken 30 studiepoeng, så dette vil påvirke utdanningen vår, sier hun.
Ble klar over saken forrige uke
Det var i forrige uke ledelsen ble varslet om de potensielle lovbruddene, men de valgte å annonsere stengingen av klinikken tirsdag ettermiddag denne uken.
— Vi har måttet bruke tid på å skaffe oss oversikt over saken, og jeg mener dette har gått utrolig raskt, vi har reagert mer eller mindre umiddelbart, sier Sandset.
Han forstår studentenes bekymring når det gjelder tilbudet til de som får behandling ved klinikken.
Studentene ikke skadelidende
— Det er vårt ansvar for å sørge for at et tilbud kommer på plass, og vi er oss bevisst det ansvaret. Hvis det dreier seg om noen som trenger øyeblikkelig hjelp må det etableres i samarbeid med instituttledelsen. Dersom denne saken trekker ut i tid er vi nødt til å se på andre løsninger, sier han.
Viserektoren lover at denne saken ikke skal påvirke utdanningsløpet til studentene på siste året.
— Når det gjelder studentene så er det klart vi skal sørge for at de ikke blir skadelidende. Vi forstår at studentene er bekymret for det, men det er vårt ansvar at de får den undervisningen de skal ha, og det skal de få, sier han.
Student Eir Torvik er ikke beroliget over at ledelsen lover at det ikke skal påvirke studieløpet.
— Det har allerede påvirket studiene våre i stor grad, det er i denne internklinikken vi lærer å utøve yrket vi skal inn i. Nå har ledelsen grepet inn i læringsmålene våre og forstyrret studieløpet vårt, sier hun.
Mener tidspunktet er påfallende
Torvik mener tidspunktet for stengingen er påfallende midt i konflikten om hvorvidt klinikken skal flyttes eller ikke.
— Vi ser at ledelsen ved instituttet lenge har forsøkt å flytte praktikum-klinikken til spesialisthelsetjenesten, og timingen for at universitetsledelsen nå stenger klinikken er påfallende. Den er blitt drevet i flere tiår, så vi kan lure på hvorfor det plutselig er nødvendig å stenge nå, sier Eir Torvik.
— Jeg håper selvsagt at de ikke har stengt behandlingstilbudet til klientene våre på grunn av det, legger hun til.
Sandset avkrefter at stengingen er en konsekvens av konflikten.
— Stengingen har i utgangspunktet ikke noe med diskusjonen om lokalisering å gjøre. I forbindelse med prosessen hvor man har vurdert flytting av klinikken har forholdene som har ført til stenging kommet frem, sier han.
Studenter demonstrerte onsdag
Onsdag klokken 16.00 var studentene innkalt til møte om praksis med helse Sørøst. Mange møtte med svart teip over munnen, skriver Universitas som var til stede på møtet.
(Et fullsatt auditorium demonstrerte på Psykologisk institutt Foto: Paul Andreas Aasen)
Studentene tok etterhvert teipen av og noen skal ha ropt høyt at de ikke blir hørt. Instituttleder Pål Kraft skal ikke ha vært på møtet, mens nestleder i instituttstyret, Trine Waktaar, prøvde å roe gemyttene i oppstarten.
Overfor Universitas understreker leder for Studentparlamentet på UiO, Jens Lægreid, at beslutninger må være faglig godt begrunnet, og godt fundamentert i det som er studentenes beste.
— Det var et ekstremt sterkt inntrykk. Det skal ikke gå så langt, sa Lægereid om alle studentene som stilte med svart teip foran munnen.
— Ingen alvorlige hendelser
Uniforum har også snakket med klinikkleder og professor Siri Erika Gullestad ved Psykologisk institutt.
— Jeg mener det er sterkt beklagelig at UiO har gått til stenging av klinikken. Det har ikke vært noen alvorlig hendelser der. Det er dramatisk over natta å stenge en klinikk der over 40 pasienter, sier Gullestad til Uniforum.
Gullestad har også tidlieger har hun også vært instituttleder ved Psykologisk institutt.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!