UiO-sommerskole: Krever engelsktest av engelskspråklige fra afrikanske land
Engelsk. De har hatt engelsk som undervisningsspråk fra barnehage til universitet. For å gå på et seks uker langt kurs på Den internasjonale sommerskolen må de likevel ta engelsktest.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
,At engelsk er offisielt språk og undervisningsspråk i hjemlandet er ikke nok. Søkere fra afrikanske land som vil gå kurs på Den internasjonale sommerskolen ved Universitetet i Oslo (UiO) må ta en såkalt TOEFL-test for å vise at de kan skrive og snakke engelsk.
Dét skriver Uniforum. De forteller om en konkret sak der en kandidat fra Gambia ble oppfordret til å søke seg inn på et seks uker langt kurs i internasjonal helse ved sommerskolen. Nå kan kravet om engelsktest gjøre at han må gi opp kurset, ifølge doktorstipendiat Hassan Njie fra Gambia og medisinprofessor Johanne Sundby.
De to sier til Uniforum at det vil koste en formue fordi vedkommende må til et naboland for å ta testen.
— Det har han ikke råd til, sier Sundby til Uniforum. Hun er professor ved Avdeling for samfunnsmedisin og global helse og sitter i styret for Den internasjonale sommerskolen.
Kravet om språktesten gjelder ikke bare sommerskolen, men også masterstudier, ifølge Uniforum. De skriver at det blir stadig færre studenter fra Afrika og Sør-Asia som søker seg på sommerskolen og de engelskspråklige masterutdanningene ved UiO.
Det knyttes blant annet til kravet om engelsktest. De nylig innførte språkkravene har gjort hindrene for å komme enda høyere, ifølge Sundby.
— Før kunne vi på ulike måter finne ut hvilke språkkunnskaper søkerne hadde, sier hun. De vil selvsagt ha søkere som både snakker og skriver engelsk, men kravet bør være at de har en eksamen fra en skole som underviser i engelsk, mener hun.
— Langt flinkere i akademisk engelsk
Faktum er at nesten alle er langt flinkere i akademisk engelsk enn de norske er.
Johanne Sundby
Njie beskriver det som superdyrt for en vanlig student fra Gambia å få gjennomført testen. Han sier også til Uniforum at gambiere drar både til Storbritannia og til USA for å studere. Der møter de ifølge doktorstipendiaten ikke krav om engelsktest, siden det er offisielt språk i Gambia.
— Det er også undervisningsspråket fra barnehage til universitet. Derfor er de ikke uroet for det. Norge er det eneste landet i Europa som stiller så strenge krav, sier han.
Mens det er krav om engelsktest for sommerskole og masterutdanning var ikke Njie nødt til å ta testen for å få doktorgradsstipend i Norge.
På opptak til masterprogram ser de ikke en gang på søknaden om du ikke kan legge ved bekreftelse på at du har tatt TOEFL, ifølge Sundby. Det skaper problemer for å få over godt kvalifiserte folk, sier hun.
Hun sier de aldri har hatt språkproblemer med gambiere og forstår ikke hvor det er blitt så restriktivt når det gjelder hvem som kan komme inn på sommerskolen.
Sundby og Njie ver om andre vurderingsformer for å se om disse studentene er gode nok i engelsk.
— Faktum er at nesten alle er langt flinkere i akademisk engelsk enn de norske er, sier Sundby.
Unntak for ett afrikansk land
Uniforum har vært i kontakt med både direktør Nita Kapoor på Den internasjonale sommarskulen ved UiO, NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) og Avdeling for studieadminstrasjon på UiO om saken.
Avdelingsdirektør Hanne Ekeli i Avdeling for studieadminstrasjon sier det er mange ting som spiller inn når kravene blir fastsatt.
— Det har blant annet vært sett på gjennomføringsdata i sammenheng med engelsknivå for ulike søkergrupper. Det er også viktig at det skal være oversiktlig og enkelt å gi informasjon og vurdere søkere, sier hun til Uniforum. Etter det de kjenner til er mulig å ta testen i Gambia, sier hun.
Ekeli viser også til en liste over land som er unntatt kravene om engelsktest. Sør-Afrika er det eneste afrikanske landet blant disse.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut