Setter ned søkekomité i siste liten
Søkekomitéen for rektorkandidater ved Universitetet i Oslo kan tidligst begynne å jobbe om en måned. Flere er bekymret for at de kommer for sent i gang.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det ville vært enklere for komiteen å fungere dersom mer var avklart før sommeren, mener utvalgsleder Arild Underdal.
Når ny rektor skal velges ved Universitetet i Oslo i 2017, skjer dette med flere endringer i gjennomføringen av valget sammenlignet med tidligere. Men konkretiseringen av endringene lar foreløpig vente på seg, skriver Uniforum.
Mandat for den planlagte søkekomiteen, hvem som skal sitte i komiteen og eventuelle kvalifikasjonskrav til rektorkandidater skal alt sammen opp som vedtakssak i Universitetsstyret 18. oktober. Fremdeles vet derfor ikke potensielle rektorkandidater nøyaktig hvilke regler som gjelder. For eksempel om de vil være kvalifisert til å stille.
SAB-oppfølgingen tok tid
Tidligere rektor Arild Underdal ledet utvalget som blant annet foreslo ulike hybridmodeller forrekruttering av rektor. Det er disse forslagene UiO er inspirert av når styret nå har vedtatt å ta i bruk søkekomité og åpnet for å stille krav til rektors kvalifikasjoner.
— Søkekomiteens sammensetning og mandat og mulige kvalifikasjonskrav skal opp i styret først 18. oktober. Blir det i seneste laget om valget skal være i april–mai?
Det ville vært enklere for komiteen å fungere dersom mer var avklart før sommeren.
Arild Underdal
— Det er klart det blir mindre tid enn vi er vant med. I løpet av et par måneder skal mye skje, og siden det ikke finnes noen etablert praksis å bygge på, ville det ha vært enklere for komiteen å fungere dersom mer var avklart før sommeren. Likevel mener jeg det slett ikke er umulig å komme i mål, sier
Underdal.
At UiO er kommet i denne situasjonen, mener han skyldes at oppfølgingen av SAB-rapporten tok lang tid.
— Fullt mulig å forberede seg
Ideelt sett burde søkekomiteen hatt bedre tid på seg til å jobbe, konstaterer den tidligere rektoren.
Like bekymret er han ikke over at potensielle rektorkandidater får kort tid på seg fra det er klart hvilke krav som gjelder, og til fristen for å foreslå kandidater går ut.
— For eksempel vet studenter enda ikke om de kan stille eller ei?
— Noen må leve med usikkerheten, det er riktig. Men en del av diskusjonen kan de jo ta likevel, for eksempel om hvem som eventuelt skal stille sammen. Faste, vitenskapelige ansatte på UiO kan antakelig anta at de ikke vil bli utelukket, så for dem vil det være fullt mulig å begynne forberedelsene allerede nå.
— Blir spennende å se
Styremedlemmene Idar Kreutzer og Ole Martin Nodenesskulle sier de skulle gjerne ha hatt saken gjennom på et tidligere tidspunkt.
— Jeg skulle gjerne sett saken behandlet tidligere, men med vedtak i oktober bør det være tilstrekkelig tid til å sikre en god prosess. Det sentrale er å bidra til en prosess som får fram de beste kandidatene til denne viktige lederstillingen, sier Kreutzer.
Nodenes er på linje:
— Er UiO ute i god tid når søkekomiteens mandat og sammensetning og eventuelle kvalifikasjonskrav først skal behandles 18. oktober?
— God tid og god tid. Dette er det beste man har fått til, og det blir spennende å se forslaget som legges fram på neste møte. Jeg skulle gjerne hatt det tidligere, men det er også viktig at saken behandles på forsvarlig vis og at vi får en komité med en reell funksjon.
Til neste valg bør søkekomiteen derimot gå i gang med arbeidet langt tidligere, mener Nodenes.
— Kanskje allerede fra starten av styreperioden, og i alle fall det siste halvannet år før valget, sier han.
Ferieavviklingen stjal tid
Det er administrasjonen ved universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe som har ansvar for å forberede saken og som har besluttet at de trenger helt fram til oktober med dette.
— Valgreglementet på UiO sier at valg av rektor skal skje i april–mai. Vil du si at UiO er ute i god tid når søkekomiteens mandat og sammensetning og eventuelle kvalifikasjonskrav til rektor fastsettes tidligst 18. oktober?
— Det er lagt opp til at saken behandles i universitetsstyret 18. oktober. Med et universitetsstyrevedtak denne dagen bør det være tilstrekkelige med tid inn mot rektorvalget, svarer Bjørneboe på e-post.
Hun skriver videre at Universitetsstyrets vedtak ble fattet rett i forkant av ferieavviklingen, og saksbehandlingen startet tidlig i august måned.
— Saken krever en grundig oppfølging og vurdering, understreker direktøren.
Uklart om kvalifikasjonskrav
— På et tidligere møte i Universitetsstyret sa du at du måtte sjekke om det er lov å stille kvalifikasjonskrav til rektorkandidater. Er dette sjekket nå, og er det lov å stille absolutte krav til kvalifikasjoner til en valgt rektor?
— Dette spørsmålet er en del av saksforberedelsen og vil fremgå når saken kommer opp i Universitetsstyret, svarer Bjørneboe.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!