Graver vil bli rektor
Jusprofessor Hans Petter Graver tar opp konkurransen med kjemiprofessor Svein Stølen om å bli den nye rektoren ved Universitetet i Oslo.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken blir oppdatert med flere kommentarer fra kandidatene)
Jusprofessor og tidligere dekan ved juridisk fakultet Hans Petter Graver stiller til valg som rektor ved Universitetet i Oslo fra 1. august i år, når dagens rektor Ole Petter Ottersen takker av etter åtte år i rektorjobben.
Med seg i rektorteamet har Graver fått professor i molekylærbiologi, Inger Sandlie, ved Matematisk-naturvitenskapelig fakultet, som stiller som prorektor for forskning og utdanning, og i tillegg stiller medisinprofessor Jan Frich som viserektorkandidat.
Se også: Her er programmet til Graver, Sandlie og Frich
Ville ha valgt rektor
Professor Hans Petter Graver er 61 år og har inntil nylig vært øverste leder, dekan, ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har ledet flere offentlige utvalg og er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.
Graver satt også i det såkalte Underdalsutvalget som blant annet utredet ansatt eller valgt rektor for Universitetet i Oslo.
Der var han en del av mindretallet i utvalget, og gikk for fortsatt valgt rektor, blant annet, noe også universitetsstyret gjorde til slutt.
Les også: Topptungt utvalg går for tilsatt rektor ved Universitetet i Oslo
Kontaktet av søkekomitéen
Hans Petter Graver sier til Khrono at han er blitt kontaktet av søkekomitéen som er nedsatt for å finne rektorkandidater.
Tidlig i fjor høst uttalte han til Uniforum at han ikke var aktuell som rektor. Han sa da at han sto fast på det han hadde sagt allerede i desember 2015; at han hadde tenkt lenge og vel på saken, og bestemt seg for ikke å stille opp som rektorkandidat.
— Blir jeg valgt, må jeg hele tiden stå på UiOs krav overfor politikerne, og det orker jeg ikke, sa han den gang. Blant fordelene ved «bare» å være jusprofessor, nevnte han bedre tid til spontane skiturer, ifølge UiOs egen avis.
— Jeg har helt andre planer, sa Graver fremdeles høsten 2016.
Prorektorkandidat Inger Sandlie, bekrefter også overfor Khrono at hun er blitt kontaktet av søkekomitéen.
Snakker med mange
Leder av søkekomitéen, professor Vibeke Grøver, vil ikke kommentere hvem komitéen har kontaktet, bortsett fra at det er mange.
— Vi har selvfølgelig vært i kontakt med flere, det er jo jobben vår, sier Grøver.
Hun sier at komitéen kommer til å levere sitt forslag til valgstyret innen fristen, som er 10. februar.
Deretter skal det være møte i valgstyret 14. februar, der kandidatene skal godkjennes. Samme dag vil det første valgmøte finne sted med debatt mellom rektorkandidatene.
To team med så langt
Dermed er det foreløpig to team som stiller til rektorvalget ved Universitetet i Oslo, begge ledet av menn.
Det første teamet lanserte seg selv i november og ledes av rektorkandidat Svein Stølen, som er prodekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og professor i kjemi.
Stølen har med seg franskprofessor Gro Bjørnerud Mo som prorektor, professor i statsvitenskap Åse Gornitzka som viserektor for forsking og internasjonalisering, og medisiner Per Morten Sandset som viserektor for forsking og innovasjon.
Les også: Klar for valgkamp
Khrono har vært i kontakt med flere potensielle rektorkandidater ved UiO, blant dem dagens prorektor Ragnhild Hennum, som opplyser at hun ikke er aktuell, verken som rektor eller prorektor.
Det er heller ikke tidligere dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet, professor Berit Karseth, som er en av de som er blitt nevnt i rektordiskusjonen. Hun opplyser til Khrono at hun ikke er aktuell.
Derimot sier biologiprofessor Nils Christian Stenseth at han kan være aktuell.
—Søkekomitéen har som hastigst kontaktet meg og jeg svarte at jeg er i tenkeboksen - hvilket jeg fremdeles er, sier han.
Ønsker kvinnelig kandidat
Dekan Aud Valborg Tønnessen ved Det teologiske fakultet er også blitt nevnt og hun bekrefter at hun så vidt har snakket med søkekomitéen.
— Jeg tror nok ikke det er aktuelt for meg, svarer hun.
Hun legger til at hun synes det er viktig at det blir et reelt valg.
— Uansett hvem som blir valgt, blir en rektor bedre av å ha vært gjennom en valgkamp, sier hun.
Tønnessen sier også at hun mener det påhviler søkekomitéen et tungt ansvar for å få fram kvinnelige rektorkandidater.
— Jeg mener at kjønn må stå på agendaen til komitéen, og at dette må være viktig i det aktive letearbeidet, sier hun.
Bostad ikke spurt
Det samme mener tidligere prorektor (2009-2013) ved UiO, Inga Bostad. Hennes navn har også vært nevnt i rektordebatten, og hun har tidligere avvist at hun er aktuell.
— Og du har ikke ombestemt deg?
— Nei, jeg har ikke det. Jeg er ikke aktuell kandidat, sier hun.
Bostad forteller til Khrono at hun heller ikke har blitt kontaktet av søkekomitéen, og at det kan ha å gjøre med at hun p.t. ikke har et professorat ved UiO, selv om hun er professorkompetent. Bostad er nå direktør ved Senter for menneskerettigheter ved universitetet, og hun var altså prorektor under den første rektorperioden til sittende rektor, Ole Petter Ottersen.
— Jeg synes det vil være trist hvis det ikke skal være en eneste kvinnelig rektorkandidat, så her hviler det et stort ansvar på søkekomitéen å finne fram til det, sier Inga Bostad.
Dæhlen og Syvertsen tause
Ifølge flere som Khrono har snakket med ved Universitetet i Oslo, ryktes det at flere potensielle team har vært, eller er, på gang.
To av de som har blitt kontaktet av søkekomitéen, medieprofessor Trine Syvertsen og dekan ved Det matematisk- og naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen, ønsker ikke å kommentere eventuelle kandidaturer og/eller rektorvalget.
— Jeg setter pris på din interesse og jeg har selvfølgelig snakket med søkekomitéen. Utover det har jeg ingen kommentarer knyttet til rektorvalget ved UiO, skriver dekan Morten Dæhlen i en epost til Khrono.
Flere uaktuelle
Professor Ingrid Os ved Det medisinske fakultet er også blitt nevnt, men hun sier til Khrono at det er helt uaktuelt å stille.
Dekan Sten Ludvigsen ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet svarer slik på spørsmålet om han kan tenke seg rektorjobben eller være med i et rektorteam:
— Nei, jeg begynte i denne jobben for en uke siden, så jeg skal nok heller konsentrere meg om det.
Dekan Frode Vartdal ved det medisinske fakultet har heller ikke tenkt å ta på seg noen rektorjobb, nå når han snart blir 68 år og som han sier «er på vei ut av soga».
Dagens rektor, Ole Petter Ottersen, er også medisiner, men Vartdal tror ikke det nødvendigvis betyr at det er uaktuelt med noen ny rektor fra samme fakultet.
— Det kan tenkes at det er noe man tenker på, men generelt synes jeg det er viktig at rektorteamene settes sammen av folk fra ulike fakulteter, sier han.
Påskevalg
I tillegg til at søkekomitéen foreslår kandidater for valgstyret, er det også mulig å melde inn kandidater direkte til valgstyret, men da må minst 20 stemmeberettigede stå bak forslaget.
14. februar skal det arrangeres valgmøte med presentasjon av kandidatene og med debatt, mens selve valget gjennomføres i perioden 3.-20. april, der påsken (10.-17.april) inngår i valgperioden.
(Saken oppdatert 12.01 - 08.53. Graver har selv bekreftet at de stiller og Khrono har publisert kandidatenes program.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!