Avgjør om det blir valgt eller ansatt rektor i Agder
Ledelsesmodell. Styret ved Universitetet i Agder skal onsdag vedta om rektor de neste fire årene skal velges eller ansettes. Styremøtet begynner klokken ni.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Skal rektor i neste fireårsperiode ved Universitetet i Agder velges av ansatte og studenter, eller ansettes av styret?
Spørsmålet skal avgjøres av universitetsstyret onsdag formiddag.
Debatten starter 09.00 og kan følges her.
Innstillingen er åpen, og det er skissert to alternative forslag til vedtak.
Alternativ 1 er å videreføre dagens ordning med todelt ledelse og valgt rektor, mens alternativ 2 er at styret vedtar enhetlig ledelse og dermed ansatt rektor.
Siden universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen er inhabil i saken, fremmes den av personal- og organisasjonsdirektør Bernt Jørgen Stray.
Universitetsdirektøren er inhabil fordi hennes stilling bortfaller hvis styret velger enhetlig ledelse med ansatt rektor.
Etter at ansatt rektor ble normalmodellen i sektoren i 2016, kreves det nå kun alminnelig flertall for å endre modell.
Les også: Åpen styreinnstilling om valgt eller ansatt rektor i Agder
I innstillingen skisseres veien videre for begge alternativene. Dersom universitetsstyret ønsker å videreføre ordningen med valgt rektor, utlyses valget i løpet av høsten, og valget holdes i februar neste år. Den som velges tiltrer 1. august 2019. Velger styret en enhetsmodell med tilsatt rektor, utlyses stillingen i oktober, med tilsetting i januar/februar neste år, går det fram av uia.no.
Stor støtte til valgt rektor
Universitetet i Agder arrangerte en høring om valgt eller ansatt rektor i vår, med høringsfrist 1. juni. Så å si alle som uttalte seg ville fortsette med valgt rektor, bare fellesadministrasjonen tok ikke klart standpunkt og nøyde seg med å påpeke negative og positive sider ved begge modeller.
- Les også: Unison støtte til valgt rektor i Agder
Lite debatt
UiA har en debattside om valgt eller ansatt rektor, men der er det kun seks innlegg og det nyeste er tre måneder gammelt. Det er heller ikke mange spor av debatt om styringsordningen noe annet sted, bortsett fra en kronikk undertegnet av 90 ansatte og studenter i mai, der det argumenteres for å beholde dagens modell, og et lunsjmøte om saken på universitetet 28. mai.
- Les også: Hva vil vi med universitetene?
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!