Rektor Fran kReichert ved Universitetet i Agder (i midten) skal lede arbeidet mot seksuell trakssering i universitets- og høgskolesektoren. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Reichert: Uten tvil for lavt tall

#metoo. Drøyt 100 saker om seksuell trakassering ved universiteter og høgskoler er uten tvil et altfor lavt tall, mener rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ringerunde Khrono gjorde til 21 universiteter og høgskoler viste at de har godt over 100 saker som gjelder seksuell trakassering.

I løpet av uken har det dukket opp enda flere: På NMBU har det kommet inn tre nye saker, etter at de rapporterte om 0 i forrige runde.

Tror på store mørketall

— Dette fremstår som et altfor lavt tall. Vi har indikasjoner på at det reelle antall saker er betydelig høyere, sier rektor Frank Reichert.

Han skal lede Universitets- og høgskolerådets (UHRs) arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering i UH- sektoren.

Arbeidsgruppen skal bidra til å samordne UH-institusjonenes innsats for å kartlegge, forebygge og sikre gode systemer for varsling og oppfølging av mobbing og trakassering for ansatte og studenter, går det fram av mandatet som styret i UHR vedtok fredag 9. februar.

Når enkelte institusjoner sier at de har null eller bare et par saker, så overrasker det meg. Det må være store mørketall her.

Frank Reichert

Fant høyere tall i egen undersøkelse

Reichert viser til en undersøkelse utført av professor Ingrid Lund ved Pedagogisk Utviklingssenter (PULS) på Universitetet i Agder. Studenter ved tre universiteter og to høgskoler deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden januar-april 2017.

I undersøkelsen svarer 1 prosent av studentene, tilsvarende omtrent 3.000 studenter på landsbasis, at de er blitt utsatt for seksuell trakassering fra ansatte, mens 8 prosent sier at de er utsatt for seksuell trakassering mellom studenter.

— Når enkelte institusjoner sier at de har null eller bare et par saker, så overrasker det meg. Det må være store mørketall her, sier Reichert.

Mangler oversikt

Han påpeker at en av grunnene til at institusjonene sentralt opererer med så lave tall, kan være at en del saker bli løst på lavere nivå i institusjonen.

Ved Universitetet i Agder har det kommet inn tre saker via Si ifra-systemet, som ble lansert i mars 2017. I tillegg er ledelsen kjent med tre saker som er meldt inn til fakultetene etter oktober 2017, men de har ikke den fulle oversikten over hva som er håndtert der.

— Vi har ikke ført noen statistikk over denne type saker, så jeg kjenner dessverre ikke til om vi har hatt noen eldre saker, sa personal- og organisasjonsdirektør Bernt Jørgen Stray til Khrono onsdag.

Kartlegge bedre

En av oppgavene til utvalget som ledes av Reichert er å sørge for at institusjonene kartlegger omfanget av seksuell trakassering bedre. Arbeidsgruppen skal innhente kunnskap fra personalledere ved UHRs medlemsinstitusjoner og legge til rette for erfaringsutveksling, ifølge mandatet.

— Det er viktig at vi får et bedre tallmateriale over seksuell trakassering og mobbing, som viser seg å være langt mer alvorlige problemer enn vi trodde, sier Reichert.

Studiebarometer og ARK

— Hvordan skal kartleggingen foregå?

— Når det gjelder kartlegginger så henvises det til eksisterende undersøkelser som Studiebarometeret for studentene og ARK (arbeidsmiljø – og klimaundersøkelsen) for ansatte i UH-sektoren. Tanken er å inkludere spørsmål knyttet til mobbing og trakassering i disse undersøkelsene. Dette må selvsagt skje på en faglig basert og gjennomtenkt måte. Det gjenstår fortsatt å konkretisere hvordan dette skal gjøres, sier Reichert.

— Og når begynner dere arbeidet?

— Nå har jeg nettopp fått mandatet, og første oppgave blir å få klar en ønskeliste over hvilke personer det vil være best å få med i arbeidsgruppen. Jeg regner med å ha det klart om to-tre uker, og det er ikke helt trivielt, for det er viktig å få med folk som har den rette kompetansen, sier han.

Bred arbeidsgruppe

I vedtaket fra UHRs styre er Reichert det eneste personnavnet, mens sammensetningen ellers skal være representanter fra Kunsthøgskolen i Oslo, styringsgruppen for ARK , Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning, Norsk studentorganisasjon, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Arbeidstilsynet og Forskerforbundet.

Første oppgave for arbeidsgruppen er å lage et program for seminaret om mobbing og trakassering på UHRs representantskapsmøte 30. mai.

Kanskje Arendalsuka

Deretter skal arbeidsgruppen lage forslag til innhold i et nett- og modulbasert lederkurs og lage spørsmål som skal brukes i kartleggingen av seksuell trakassering og mobbing ved universitetene og høgskolene. Dette skal skje høsten 2018, og skal ende opp med en rapport som summerer opp arbeidet og gir anbefalinger til medlemsinstitusjonene.

Reichert sier at han ønsker å holde trykk på saken gjennom hele perioden og håper å få mange innspill.

— Blant annet kan Arendalsuka være en viktig mulighet her. Der ønsker jeg meg et seminar med UHR som vertskap, sier han.

FAKTA

Undersøkelse om trakassering

En ringerunde Khrono har gjennomført til 21 høyere utdanningsinstitusjoner viser at over 100 saker om seksuell trakassering er registrert og kommet for en dag i løpet av #metoo-kampanjen.

Dette er saker både av ny og gammel dato og det er både saker om ansatte og studenter.

Her er tallene institusjonene rapporterer:

  • UiT: 4 (til ledelsen) 22 (til studentombudet)
  • UiB: 16
  • UiO: 14-19 (hvorav 9 er via studentenes Si fra-system)
  • Nord: 12
  • NTNU: 11
  • UiA: 6
  • NMH: 4
  • NHH: 3
  • KHiO: 3
  • BI: 3 (etter #metoo, to per år før dette)
  • NMBU: 3 saker nå nylig
  • OsloMet: 2
  • Innlandet: 2 + 3 fra Høgskolen i Hedmark som er avsluttet
  • VID: 2
  • HSN: 1
  • HiMolde: 1
  • UiS: 1
  • Kristiania: 1
  • Høgskolen i Østfold: 1
  • HVL: «Noen få»

Ingen saker:

  • HiVolda: 0
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS