Mer åpenhet i UHR
På representantskapsmøtet til Universitets- og høgskolerådet torsdag, diskuterte rådet å åpne møtene sine. Svaret ble mer åpenhet og første åpne saksliste på ni år en realitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styreleder for universitets- og høgskolerådet (UHR), Vidar L. Haanes (bildet over) er godt fornøyd med vedtaket om mer åpenhet i UHR han fikk enstemmig igjennom torsdag 19. mai i Bodø.
— Det er naturlig at vi praktiserer samme type prinsipper for åpenhet i UHR som vi har for de andre styrene i sektoren, sier Haanes til Khrono, som sier han er glad for at vedtaket var enstemmig.
— Vi fikk rett nok en liten debatt om vi skulle presisere på hvilke saker UHR kan lukke dørene. Her var det et flertall (17 stemmer) som ønsket en slik opplisting. Hvilket betyr at UHR har vedtatt at de eksempelvis kan lukke dørene når de skal ha strategiske diskusjoner rundt statsbudsjettet, forklarer Haanes.
— Et mindretall (13 stemmer) ønsket at vi ikke hadde denne opplistingen av type saker som kan gi lukkede dører, sier Haanes, men legger til:
Det er naturlig at vi praktiserer samme type prinsipper for åpenhet i UHR som vi har for de andre styrene i sektoren.
Vidar L. Haanes
— Etter mitt syn vil det i praksis ikke være noen forskjell på praktisering av åpenhet i UHR, selv om vi hadde en liten uenighet på dette punktet.
— Er det åpent nok, spør Rice
Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice skriver blant annet på Twitter:
«Nå åpnes representantskapsmøte i UHR her ved @Norduniversitet. Hvor er @AvisenKhrono?» og «Hvor er @AvisenKhrono, for dere hadde blitt sluppet inn, og vi savner dere!»
Og Khrono selv svarer at vi ikke hadde råd til mulig bomtur til Bodø hvis vi ble satt på gangen på dette møtet også.
Rektor på Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, og Curt Rice var blant de 13 som ikke ønsket seg en opplisting av saker som kan gi lukkede dører og igjen på Twitter spør Rice om vedtaket er åpent nok.
Lovte åpenhet
Da Vidar L. Haanes ble valgt som ny leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR) lovte han større åpenhet og bedre kjønnsbalanse i organisasjonen.
På spørsmål fra Khrono om at representantskapsmøtene i Universitets- og høgskolerådet er og har vært lukket og hva den nye ledelsen vil gjøre svarte Haanes i november 2015:
— Det ble innført lukkede møter på et tidspunkt fordi man ønsket et frihetsrom for å diskutere saker og problemstillinger uten at departementet var til stede. Vi hadde en liten diskusjon om dette på møtet i forrige uke, og det er ulike meninger. Vi skal ha en utredning og prosess rundt dette, men jeg vil personlig gå inn for at representantskapsmøtene skal være åpne.
Ba om å være til stede
Diskusjonen kom etter at Khrono ba UHR om å få være tilstede på representanskapsmøtet i november. Og Khrono fikk nei.
Neste representantskapsmøte foregår altså i dag og i morgen, 19. og 20. mai i Bodø.
Første sak på dagsorden var prinsipper for åpenhet i UHR.
Khrono ba om innsyn i sakslista i forkant av møte, men heller ikke den fikk vi før representantskapsmøte hadde sluttet seg til nye prinsipper for åpenhet torsdag 19. mai.
Første på ni år
Så her er den første åpne sakslisten for UHR på 9 år:
Les også:
- Mannstungt i UHR-toppen
- Benkeforslag ga kvinnelig nestleder
- Ønsker åpenhet og kjønnsbalanse
- Høgskoletopper søker jobb som generalsekretær
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!