Jurist Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler. Foto: Henrik Evertsson

Her er «nye Ryssdal-utvalget»

Utvalg. Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler det neste halvannet året. Hun husker godt fakkeltoget mot Ryssdal-utvalget for 15 år siden, men vil ikke si hvor hun var den gangen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vel 16 år etter at Bondevik II-regjeringen satte ned det omstridte Ryssdal-utvalget som blant annet foreslo innføring av foretaksmodell for universiteter og høgskoler, satte Kunnskapsdepartementet fredag ned et nytt utvalg som skal gå gjennom, nesten, det samme regelverket.

«Ryssdal-utvalget» anno 2018 vil bli ledet av direktør Helga Aune (49) i konsulentselskapet PwC. Utvalget skal levere en norsk offentlig utredning (NOU), til Kunnskapsdepartementet senest 1. februar 2020.

Aune leder PwCs gruppe med 20 advokater som arbeider med arbeidsrett. Hun skrev sin PhD om deltidsarbeid i 2009 og har jobbet 14 år i universitetssystemet, blant annet som postdoc ved UiO.

Jeg husker Ryssdal-utvalget veldig godt, demonstrasjonstoget og engasjementet rundt utvalgets innstilling.

Helga Aune

Husker demonstrasjonstoget

— Jeg husker Ryssdal-utvalget veldig godt, demonstrasjonstoget og engasjementet rundt utvalgets innstilling, sier Helga Aune, til Khrono.

— Gikk du i demonstrasjonstoget mot Ryssdal-utvalget?

— Det vil jeg ikke svare på, sier hun. Men utvalgslederen har fulgt med på dagens debatt og er kjent med oppropene og diskusjonen, blant annet om innføring av foretaksmodell.

Nå står det ingenting i mandatet til utvalget om tilknytningsmodell.

Her kan du lese hele mandatet til utvalget.

— Men det er veldig viktig og bra med debatt, sier Aune.

Utvalgslederen sier til Khrono at hun er godt fornøyd med at utvalget er bredt sammensatt, med blant andre professor emeritus og tidligere statsråd Victor Norman, professor ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen, prodekan Stine Jørgensen fra Københavns universitet, dekan ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen Karl Harald Søvig. og kunstdekan Kjell Magne Mælen ved UiT (se faktaramme).

Sees i sammenheng

Departementet skal også gjennomføre en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for statlige universiteter og høgskoler. Resultater og forslag herfra vil også Aune-utvalget måtte forholde seg til og eventuelt samarbeide om.

Departementet vil også vurdere behovet for forenkling av målstrukturen.

«Disse prosessene bør ses i sammenheng, og de bør gjennomføres i dialog med universitets- og høyskolesektoren og andre interessenter», ifølge departementet.

Jeg er glad vi har fått et godt og kompetent utvalg som kan se på helheten i regelverket og vurdere ulike hensyn opp mot hverandre.

Iselin Nybø

Et nytt regelverk

Utvalget skal foreslå et regelverk som tydelig beskriver ansvar, rettigheter og plikter –for universitetene og høgskolene, og for studenter og ansatte.

Lovutvalget skal foreslå:

  • Ny lov for universiteter og høgskoler
  • Endringer i forskriftene gitt med hjemmel i universitets- og høyskoleloven
  • Endringer i studentsamskipnadsloven og –forskriften

Alle universiteter og høgskoler i Norge er regulert av universitets- og høyskoleloven. Siste gang regelverket for universiteter og høgskoler ble helhetlig vurdert var i NOU 2003:25 Ny lov om universiteter og høyskoler. Blant annet på bakgrunn av dette ble universitets- og høgskoleloven vedtatt av Stortinget i 2005, og ga for første gang en felles lov for statlige og private universiteter og høgskoler.

Nybø: Faglig frihet

Siden 2005 har universitets- og høgskoleloven blitt revidert en rekke ganger, men det har bare blitt foretatt endringer i avgrensede deler av loven.

— Det er viktig at alle universiteter og høyskoler har og fortsatt skal ha lovfestet faglig frihet og ansvar. Jeg er glad vi har fått et godt og kompetent utvalg som kan se på helheten i regelverket og vurdere ulike hensyn opp mot hverandre. Utvalget har en viktig og spennende oppgave foran seg, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Fakta

Aune-utvalget

  • Helga Aune, direktør (leder)
  • Sunniva Bragdø-Ellenes, førsteamanuensis
  • Stine Jørgensen, prodekan for utdannelse, København
  • Britt Elin Steinveg, . Administrasjonssjef
  • Irene Dahl Andersen, kst.dir. Karl Harald Søvig, dekan
  • Kjell Magne Mælen, dekan
  • Kjell Harald Søvik, dekan
  • Dag O. Hessen, professor
  • Victor Norman, professor emeritus

(Det skal også oppnevnes en studentrepresentant)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS