Steffensen (Frp) skal lede utdanningskomiteen
Roy Steffensen (Frp) blir leder av Stortingets Utdannings- og forskningskomite. — Jeg tror min erfaring som ufaglært og såpass skolelei at jeg ikke orket å ta høyere utdanning, vil være en god erfaring å ha med seg i komitearbeidet, sier han.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med fullstendig oversikt over hem som sitter i komiteen neste fire år).
—Jeg synes det er flott å leve i et land hvor man kan gå fra å være en ufaglært arbeider på et oppdrettsanlegg, og til å få muligheten til å lede en av Stortingets komiteer. Jeg tror min erfaring som ufaglært og såpass skolelei at jeg ikke orket å ta høyere utdanning, vil være en god erfaring å ha med seg i komitearbeidet de neste årene, sier Roy Steffensen (Frp) i en pressemelding.
Fredag ettermiddag ble det klart at han skal lede Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget de neste årene. Steffensen har vært vanlig medlem i først transportkomiteen i to år, og så finanskomiteen i to år.
Frp har god politikk på området
— Jeg er både stolt og ydmyk over å få tilliten til å lede utdannings- og forskningskomiteen. Det er en stor tillitserklæring partiet har gitt meg, som jeg gleder meg til å ta fatt på. Skal vi lykkes med å møte morgendagens utfordringer, må vi lykkes i både barnehage, skole og høyere utdanning. Frp har en god politikk på området, som fortjener en større plass i ordskiftet, sier Steffensen.
De store bredde-universitetene ivaretar funksjoner som de mindre universitetene ikke gjør, så det kommer ikke til å bli samme type finansiering av de mindre universitetene som av Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim.
Martin Henriksen
Vi har lagt til rette for de nye universitetene også. De har hatt en relativt sett sterkere vekst enn de gamle, så det ene utelukker ikke det andre.
Kent Gudmundsen
Fra Fremskrittspartiet skal også Åshild Bruun-Gundersen fra Arendal sitte i komiteen. Hun er nyinnvalgt og har jobbet som kontrollingeniør i Statens vegvesen. og har en master fra NTNU.
Fra KUF til UF
Kirke- utdannings og forskningskomiteen har byttet navn til Utdannings- og forskningskomiteen og partienes representanter de neste fire årene og plassene i komiteen er nå ferdig fordelt.
En tidligere forsker, tre studenter, en håndfull lærere og et par politiske tungvektere som Marit Arnstad (Sp) og Trine Skei Grande (V) er blant de som har fått plass i den nye Utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget.
Politiske tungvektere, som blant andre Marit Arnstad (Sp) og Trine Skei Grande (V) har også fått plass komiteen.
Grøvan fra KrF
Fredag ble også representanten fra Kristelig Folkeparti klar.
Hans Fredrik Grøvan (63) skal representere KrF. Samtidig er det klart at Knut Arild Hareide fortsetter som parlamentarisk leder, og Grøvan blir samtidig parlamentarisk nestleder.
— Hans Fredrik Grøvan er en betydelig kapasitet med bred politisk kompetanse, og jeg ser fram til å samarbeide tett med ham som parlamentarisk nestleder, sier Hareide i en pressemelding fra partiet.
Grøvan er valgt inn for partiet fra Vest-Agder. I forrige periode satt han også som fast representant og var da medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, samt transportkomiteen. Grøvan var i åtte år før 2013 vara på Stortinget.
Sp med veteran og førstereis
Senterpartiet stiller opp med en veteran og en førstereis i UF-komiteen i kommende periode. Marit Arnstad (55) fra Skatval i Nord-Trøndelag har flere perioder bak seg på Stortinget. Hun har også vært både samferdselsminister og olje- og energiminister. Arnstad er advokat og har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo. Hun har også hatt en rekke styreverv, blant annet var hun styreleder ved NTNU fra 2005–2012. Arnstad skal også fortsette som Senterpartiets parlamentariske leder.
Hennes partifelle i komiteen Marit Knutsdatter Strand (25) fra Oppland er ny på Stortinget. Strand har realfagslektorutdanning fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun har vært aktiv i blant annet Bygdeungdomslaget og Senterungdommen. I 2015 ble hun valgt inn i kommunestyret i Øystre Slidre.
Partilederen fra Venstre
Vanligvis velger partiledere å sitte i Utenrikskomiteen, men Venstres partileder Trine Skei Grande (48) fra Namsos i Nord-Trøndelag, har ønsket seg tilbake til Utdannings- og forskningskomiteen, der hun også har sittet i to perioder tidligere.
(Trine Skei Grande ønsket seg til Utdannings- og forskningskomiteen. Foto: Ketil Blom Haugstulen)
— Dette er et av de aller viktigste saksfeltene for Venstre. Når Iselin Nybø nå er ute av Stortinget, så må jeg inn og gjøre den jobben, sier Skei Grande til ABC Nyheter.
Skei Grande har vært partileder i Venstre siden 2010. Av utdanning har hun to grunnfag (sosialøkonomi og historie), samt et mellomfag i statsvitenskap. Skei Grande har også jobbet som adjunkt i videregående skole.
Henriksen fraksjonsleder i Ap
Martin Henriksen, Jette Christensen, Torstein Tvedt Solberg og Nina Sandberg utgjør Arbeiderpartiets fraksjon.
Nina Sandberg (50) er ny på Stortinget og kom inn som førstekandidat fra Akershus og har vært ordfører på Nesodden siden 2011. Hun er en av få forskere på Stortinget, og har tidligere jobbet som forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).
Jette Christensen (34) fra Hordaland har møtt fast på Stortinget siden 2013 og vært medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Ifølge Wikipedia har Christensen studert statsvitenskap ved Unviersitetet i Bergen.
Torstein Tvedt Solberg (32) fra Stavanger satt i Finanskomiteen forrige periode. Han har en bachelor i kunst og kulturvitenskap, fra Universitetet i Stavanger (2011-2016).
Martin Henriksen (38) fra Troms blir Aps fraksjonsleder. Til Nordlys sier han at det blir et hovedfkus for ham og Arbeiderpartiet å opprettholde og styrke UiT Norges arktiske universitet og de andre breddeuniversitetene.
(Ifølge facebookoppdatering hadde fraksjonen i Ap sitt første møte torsdag: (f.v.) politisk rådgiver Anders Kvernmo Langset, Nina Sandberg (medlem), Jette Christensen (medlem/nestleder), Martin Henriksen medlem/leder, Torstein Tvedt Solberg og foran t.h. politisk rådgiver Synnøve Mjeldheim Skaar).
— Kvalitet i forskning og høyere utdanning er avgjørende, og Ap kommer ikke til å akseptere reduksjon i bevilginger til UiT, sier han til avisen, og legger til at han ikke ønsker å endre finansieringsmodell for universitetene.
— De store breddeuniversitetene ivaretar funksjoner som de mindre universitetene ikke gjør, så det kommer ikke til å bli samme type finansiering av de mindre universitetene som av Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim, sier han til Nordlys.
SVer har kommet hjem
Sosialistisk Venstreparti valgte Mona Fagerås til komiteen på torsdagens stortingsgruppemøte.
Til Khrono sier Fagerås at hun i første omgang vil se på finansieringen av høyere utdanningssektor, delvis fordi hun er fra Nordland:
— Nord universitet har utfordringer når det kommer til finansiering, og det samme har Agder og Stavanger. De nye universitetene har ikke like god finansiering som de gamle, og dette er viktig for å sikre tilgangen på utdanning uansett hvor i Norge man bor, sier hun.
Hun trekker også fram lærermangel, spesielt i Nord-Norge.
(Enslig SV-svale, Mona Fagerås Foto: SV)
— Midlertidige stillinger er også et problem i sektoren, det er faste stillinger som skal være regelen. Det er flere utfordringer jeg håper å få arbeide mye med, sier hun.
Fagerås har ønsket seg til Utdannings- og forsknignskomiteen.
— Nå har jeg kommet «hjem» og får lov til å jobbe med de sakene som ligger hjertet mitt nærmest, sier Fagerås til Lofotposten.
Hun har i tillegg til å være mangeårig kommunepolitiker og fylkesråd for næring, også vært lærer og rektor i en årrekke på Vestvågøy, ifølge avisen.
Her er Høyre-fraksjonen
(Høyre-selfie: (f.h.) Kent Gudmundsen, Mathilde Tybring-Gjedde, Aleksander Stokkebø og Turid Kristensen).
Torsdag kveld ble Høyre fraksjon i komiteen klar. Kent Gudmundsen (39) som er innvalgt fra Tromsø skal være Høyres fraksjonsleder.
Med seg fra samme parti har han Mathilde Tybring-Gjedde (25) fra Oslo. Ifølge Stortingets arkiv holder hun på med en master i rettssvitenskap på Universitetet i Oslo, men har også vært politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet siden januar i år. Hun er datter av Christian Tybring-Gjedde i Frp og har også sin far på Stortinget.
Aleksander Stokkebø (22) er en av studentene som er nyinnvalgt på Stortinget og studerer jus ved Universitetet i Stavanger.
Turid Kristensen (51) fra Lørenskog i Akershus og nyinnvalgt. Hun er ansatt som program og ph.d.-konsulent på Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Tidligere prorektor for NTNU i Ålesund og tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, har ikke fått plass i komiteen. Hun skal sitte i Helsekomiteen.
Høyre: Kvalitetsmeldinga viktig
Kent Gudmundsen har også vært medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen fra 2013-2017.
Han sier til Khrono at han er veldig fornøyd med å få lov til å lede fraksjonen for «det viktigste området for Høyre».
— Vi har alltid løftet fram utdanning og satset på dette og det skal vi også gjøre de neste fire årene, sier han.
— Og hva blir det viktigste for Høyre på Stortinget når det gjelder høyere utdanning?
— Å følge opp tiltakspunktene i kvalitetsmeldinga og se at den kommer i mål blir viktig. Vi er midt i en omstilling av norsk økonomi og da må det et løft til både i utdanning, innovasjon og forskning, sier han.
Finansiering av universitetene
— Jeg ser at Arbeiderpartiets nye fraksjonsleder i komiteen, Martin Henriksen, lover en satsing på solid finansiering for de gamle breddeuniversitetene, er det noe du og Høyre også vil prioritere?
— Finansiering av universitetene er viktig som motorer i høyere utdanning. Sturkturreformen har lagt til grunn at vi skal ha både bredde og dybde, så i så måte har vi en bred enighet på Stortinget om dette, noe som lover godt for sektoren, sier han.
— Det er vel en spenning og uenighet om finansiering mellom de gamle og de nyere universitetene?
— Vi har lagt til rette for de nye universitetene også. De har hatt en relativt sett sterkere vekst enn de gamle, så det ene utelukker ikke det andre, sier han.
— Og så…hvem vil du ha som kunnskapsminister?
— Vi har en veldig god kunnskapsminister i Torbjørn Røe Isaksen og en veldig god vikar i Henrik Asheim, så vi er ved godt mot her, sier Kent Gudmundsen.
Ingen fra Rødt og MDG
Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som eneste Rødt-representant sier til NTB at partiet vurderer å sitte kun i Finanskomiteen for å konsentrere seg om arbeidet der.
Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker på sin side at nasjonal talsperson Une Aina Bastholm også skal få plass i energi- og miljøkomiteen, der Rasmus Hansson har sittet i fire år. I særskilte tilfeller har nemlig en representant mulighet til å få plass i ytterligere en fagkomite. I praksis vil dette kun gjelde de to partiene, melder NTB.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!