Tidligere leder i Universitets- og høgskolerådet, Vidar Haanes (i midten), er rektor ved Menighetsfakultetet og fraksjonerer selv mest med de vitenskapelige høgskolene i sektoren.

Alle bør kunne fraksjonere - i åpenhet

— Institusjoner som har mye felles bør kunne ha så mange fraksjonsmøter de vil, så lenge det er åpenhet om det, mener tidligere leder i Universitets- og høgskolerådet, Vidar Haanes.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, har startet debatten om hvem som bør snakke på vegne av hvem og når i kunnskapssektoren.

I et intervju med Khrono nylig viste han til at interessemotsetningene mellom de eldste breddeuniversitetene og de yngre universitetene og høgskolene som er medlemmer i interesseorganisasjonen Universitets- og høgskolerådet, på flere områder er så store at det er mer som splitter enn som samler dem.

Eliteuniversiteter og U5

På spørsmål om hva han eventuelt ville ha i stedet for Universitets- og høgskolerådet, svarte han: 

— Vi kan jo se på samlingen av eliteuniversiteter som The Russel Group i Storbritannia, for eksempel, og så har vi jo et initiativ her i Norge med U5.

Khrono var ikke kjent med det omtalte «U5-initiativet». Men ifølge rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen, som har vært med en stund,  ble denne gruppen etablert som U4 med utgangspunkt i de fire eldste universitetene og de med medisinutdanning, altså universitetene i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø.

Etterhvert kom også NMBU med sin veterinærmedisin med og de ble til U5. Dagens rektor ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, er også leder av UHR

Ber om redegjørelse for aktivitet

U5-gruppens prorektorer har også nylig vært samlet i Bergen. Og rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice har, med støtte fra to av rektorene ved de nyere universitetene, Marit Boyesen i Stavanger og Bjørn Olsen i Nord, bedt om en redegjørelse for aktiviteten til U5-gruppen. 

Stølen understreket overfor Khrono at han ikke ønsket UHR til livs, men han viste til at han har mer felles interesser med de eldste universitetene. Han ønsker heller ikke at Universitets- og høgskolerådet skal snakke på vegne av Universitetet i Oslo på områder hvor det er strategisk uenighet. 

(Tidligere og nåværende leder i UHR, Vidar Haanes og Mari Sundli Tveit i samtale med Ole Gunnar Søgnen (med ryggen til) under UHR-møte i Trondheim for et år siden. Foto Henriette Dæhlie)

Haanes: Stølen for skarp

Den forrige lederen i Universitets- og høgskolerådet, Vidar Haanes, er rektor ved  Det teologiske menighetsfakultet (MF). Han var den som på representantskapsmøtet for et år siden fikk kjeft av «de gamle» for å ha talt for mye «de yngres» sak i forbindelse med statsbudsjettet.

— Hva tenker du nå om at debatten på et vis har blusset opp igjen etter Svein Stølens utspill? 

— Jeg mener at Stølen formulerer ting litt for skarpt. Han er mye skarpere enn sin forgjenger Ole Petter Ottersen, sier Haanes. 

— Hva med U5 og påstander om fraksjonering i kunnskapssektoren?

—  Institusjoner som har mye felles bør kunne ha så mange fraksjonsmøter de vil, så lenge det er åpenhet om det, mener Haanes, og legger til:

— Hver enkelt må få arbeide for det de mener er best, så lenge det gjøres åpent og at man har et ønske om å stå sammen i Universitets- og høgskolerådet, sier han. 

— Og du, etter at du har gått av som leder i UHR - hvem fraksjonerer du med nå?

— Akkurat nå er det vel ingen, men som rektor ved MF har jo jeg mest til felles med de andre vitenskapelige høgskolene, sier Haanes. 

Bovim: Storm i vannglass 

Rektor ved det største universitetet i landet, Gunnar Bovim, er en sentral person i denne gruppen, eller «U5-fraksjonen» som HiOA-rektor Curt Rice kaller den. 

(Gunnar Bovim og UHR-leder Mari Sundli Tveit på årets kontaktkonferanse. Statssekretær Bjørn Haugstad t.h. Foto: Skjalg Bøhmer Vold).

Bovim mener ifølge UA, at kritikken mot U5-gruppen er «storm i et vannglass». 

— Vi møtes når vi møtes. Det begynte som samtaler mellom de fire rektorene som har medisinutdanninger ved sine universiteter. Etter hvert kom NMBU med. Poenget er ikke hvem som snakker med hvem, men hvem som uttaler seg utad. Jeg tok selv initiativ til en felles uttalelse om EU, hvor landets åtte universitetsrektorer ga en felles uttalelse. Om det er 4, 5 eller 8 som går sammen må vurderes ut fra hva som er hensiktsmessig fra gang til gang, sier Bovim.

Han kommenterer at det problematiske kan oppstå i den grad grupper av UHR-medlemmer uttaler seg i direkte strid med UHR. I denne forbindelsen viser han ifølge UA, til utspill fra rektorer ved de «nye» universitetene om ny finansieringsmodell.

Les også: Finanssplid for åpen scene

UiB-rektor Dag Rune Olsen tvitret tidligere i uka om fraksjonering eller ikke fraksjonering, at Universitetet i Bergen er «med i UH-nett Vest, flere int. nettverk. For noen år siden hadde univ. årlige møter. Det er mange akser i sektoren & det er vel greit?»

 

Jeg mener at Stølen formulerer ting litt for skarpt. Han er mye skarpere enn sin forgjenger Ole Petter Ottersen,

Vidar Haanes

 Vi møtes når vi møtes. 

Gunnar Bovim

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS