Studiestart ved Universitetet i Bergen i 2018. Foto: UiB

Studenter må melde flytting!

Flytting. Kommunene bommer når de insisterer på at studentene fortsatt skal være registrert i sine barndomskommuner, mener leder for Velferdstinget Vest, Truls-Einar Johnsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Khrono 31. Oktober kritiserer en rekke ordførere kommuner for å komme med insentiver for å få studenter til å melde flytting. Her bommer de, og angriper en ordning som kan være med på å løse de store psykiske helseutfordringene blant studenter.

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) viser at nesten en av tre studenter har alvorlige psykiske helsesymptomer, og at en av tre studenter er ensomme. Undersøkelsen viser også at det har blitt kontinuerlig verre siden 2010. Fokuset til ledende politikere må være hvordan man kan snu denne utviklingen og skape en god og trygg studiehverdag for sine studenter.

Når en student flytter til et nytt studiested, flytter studenten også til en ny kommune.

Truls-Einar Johnsen

Når en student flytter til et nytt studiested, flytter studenten også til en ny kommune. Studentene er da fullverdige innbyggere i denne kommunen, og det er denne kommunen sitt ansvar å ta vare på sine innbyggere. Da trenger kommunen også å få støtte fra staten for å være rustet til å gi sine innbyggere et godt tilbud.

Slike insentivordninger handler om å ruste kommunene til å ta vare på sine innbyggere. Denne insentivordningen er ikke bare positiv, det kan faktisk være nøkkelen til å gjøre studentenes hverdag bedre. Økte inntekter gir større rom for å styrke tilbudet både på behandling og forebygging. Det sender et farlig signal å motsette seg dette.

Samtidig er det ikke godt nok å kun tilby de tilflyttende studentene goder som busskort, kontantgaver osv. Vi er for slike tilbud. Det er gode insentiver, men samtidig må de økte inntekter også komme tilbake til studentene gjennom et godt psykisk helsetilbud og annen studentvelferd.

Stavanger har vedtatt at ti prosent av de økte inntektene skal tilfalle studentene gjennom tiltak for bedre studentvelferd. Slike løsninger gir rom for en tryggere studiehverdag både i og utenfor studiesituasjonen, men andelen bør være mer enn ti prosent for å møte det presserende behovet.

Ensomhet er også en stor utfordring blant studenter. En av tre er ofte ensomme. Det gjør det viktig at flere kommuner følger det gode eksempelet til Stavanger. Studentkulturen og -idretten spiller en avgjørende rolle for at studenter finner et sosialt fellesskap utenfor studiesituasjonen og en løsning slik de har vedtatt i Stavanger kan bidra til å styrke disse.

Det viktig at alle jobber for at studentenes hverdag bedres og at politiske ledere ikke stikker kjepper i hjulene for tiltak som kan løfte studentvelferden.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS