direktøransettelse

Tror konflikt ligger bak ny havforsknings­utlysning

Det er svært sjelden at et seriøst hodejegerfirma blir tatt av jobben når toppdirektører i staten skal ansettes. — Det lukter av at de har fått en konflikt, sier tidligere hodejeger Elin Ørjasæter.

— De kan iallfall ikke være strålende fornøyd med henne, sier dosen Elin Ørjasæter ved Høyskolen Kristiania om departementets nye utlysing av stillingen til Sissel Rogne som er søker nytt åremål som sjef for Havforskningsinstituttet.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærings- og fiskeridepartementet er på jakt etter ny direktør for Havforskningsinstituttet og droppet til slutt hodejegerfirmaet da toppjobben oppsiktsvekkende ble lyst ut for andre gang i juli.

— Det foregår noe

— Jeg er litt enig med Jan Fridthjof Bernt som mener det er umulig å vite hva som foregår i denne saken. Det som er sikkert er at det er noe, sier Elin Ørjasæter, dosent i HR ved Høyskolen Kristiania og forfatter av flere bøker om ledelse og rekrutteringsprosesser. Professor emeritus Jan Fridtjhof Bernt ved UiB sa i Fiskeribladet (abo) at han mente den nye utlysningen tydet på at departementet sannsynligvis ønsker en annen enn den sittende sjefen.

— Det mest oppsiktsvekkende er at de har byttet ut hodejegerfirmaet. Det skjer ikke på dette stillingsnivået. På lavere nivåer er det ikke uvanlig, men for denne type stillinger kan jeg ikke huske at det har skjedd, sier Elin Ørjasæter.

Hun mener det må ligge uenighet bak bruddet mellom departementet og rekrutteringsselskapet.

— Jeg lurer på om det har oppstått en konflikt mellom departementet og headhunterfirmaet, og at det i så fall har sammenheng med den nye utlysningen, sier Elin Ørjasæter.

Men Nærings- og fiskeridepartementet hevder at BackerSkeie fortsatt er med på oppdraget med tilsetting av ny direktør for Havforskningsinstituttet. De har bare tatt skjeen i egen hånd og utlyst jobben på nytt.

«Det er Nærings- og fiskeridepartementet som gjennomfører ansettelsen av direktøren ved Havforskningsinstituttet. Det har i hele prosessen vært et nært samarbeid mellom rekrutteringsfirmaet BackerSkeie og departementet. Ved andre utlysing så vi at vi ville få den raskeste prosessen ved at departementet lyste ut stillingen selv. BackerSkeie deltar fortsatt i den videre prosessen, selv om de ikke sto for den nye utlysningen. Oppdraget til BackerSkeie er derfor ikke avsluttet», skriver departementet til Khrono.

Lang prosess

Prestisjejobben ble først utlyst i mars med søknadsfrist i april. Deretter ble søknadsfristen forlenget til mai. Totalt 9 personer søkte jobben, men en har trukket seg. I juli besluttet departementet å lyse ut stillingen på nytt, uten å bruke hodejegerselskapet BackerSkeie som hadde oppdraget i utgangspunktet. Da kom det syv nye søkere på banen, med Ole Arve Misund, direktør for Norsk Polarinstitutt, Gro Anita Fonnes Flaten, prorektor ved HVL og Nils Gunnar Kvamstø, marin dekan ved UiB som de antatt sterkeste utenom Rogne selv.

Toppsjef Sissel Rogne har snart sittet i et åremål på seks år i jobben. Hun varslet tidlig at hun ville søke en ny periode, og har av departementet blitt oppfordret til å være søker også når stillingen utlyses på nytt.

Naturlig med forlengelse

Den tidligere hodejegeren Ørjasæter mener det ikke er oppsiktsvekkende at søknadsfristen ble forlenget i første runde.

— Det er ikke uvanlig at departementet vil ha en såkalt benchmark, altså et bredere felt av søkere. De kan godt ha vært fornøyde med Sissel Rogne, men det er likevel på sin plass å skaffe seg et sammenligningsgrunnlag. Særlig dersom noen som er i første omgang ble spurt av headhunterselskapet sier at de ikke ønsker å utfordre den sittende sjefen, sier Ørjasæter.

Tror noen ble kontaktet

Hun mener det også kan være slik at flere ikke har søkt stillingen, nettopp fordi de ikke ville utfordre Sissel Rogne.

— Det kan godt være et element av at andre i sektoren ikke søker fordi de vil bevare en samarbeidsrelasjon dersom de ikke får jobben. Norge er et lite land, sier Elin Ørjasæter.

Hun mener det merkelige starter når stillingen lyses ut på nytt i juli.

— Når det besluttes at stillingen skal lyses ut på nytt og flere sterke søkere dukker opp, uten å ha vært på banen siden Sissel Rogne ble ansatt, da lurer jeg på om det har vært kontakt mellom departementet og disse søkerne. Min første innskytelse er at departementet har kontaktet noen av disse og sagt at de ville bli svært glade dersom de søkte, sier Elin Ørjasæter.

«Dramaqueens»

Forskningsdirektørene ved Havforskningsinstituttet sendte tidligere brev til Nærings- og fiskeridepartementet med bekymringer rundt ansettelsesprosessen og en støtteerklæring for den sittende direktøren, Sissel Rogne.

— Et slikt brev blir litt overdramatisk, og jeg synes ikke de kommer helt heldig ut av det. Forskningsdirektørene blir delvis «dramaqueens» og man får litt aksjonsfølelsen av det. Men det kan tenkes at de har rett. De mener iallfall at Sissel Rogne har vært en god sjef for dem, det kan ingen ta fra dem, sier Ørjasæter.

Forskningsdirektør Geir Lasse Taranger ved Havforskningsinstituttet var en av dem som skrev e-post til Nærings- og fiskeridepartementet med bekymringer for ansettelsesprosessen av ny direktør ved instituttet.

— E-posten beskrev den bekymringen vi hadde på det tidspunktet. Andre må vurdere om det var for offensivt. Nå er det skjedd en del siden, så nå er det en ny fase. Men der og da, med de kandidatene det var spekulert syntes vi som andre at prosessen hadde dratt ut i langdrag, sier Geir Lasse Taranger.

Ikke fått hetta

Elin Ørjasæter tror departementet kan ha to mulige motiver.

— Det ene er at de reelt sett ønsker å bli kvitt Rogne. Det vet vi ikke, det kan godt tenkes, og at de dekker seg bak at de vil ha en grundig prosess. Den andre muligheten er at de faktisk har fått fullstendig hetta etter Frank Bakke-Jensen-ansettelsen som ny fiskeridirektør. Men det siste er mindre sannsynlig, sier Elin Ørjasæter.

Nærings- og fiskeridepartementet ansatte i fjor høst nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen som ny fiskeridirektør. Bakke-Jensen ble ansatt uten at han stod på søkerlisten. Dette har ført til massiv kritikk fra opposisjonen på Stortinget. De har gått så langt å konkludere med at Frank Bakke-Jensen aldri burde fått jobben. Arbeiderpartiet har også bedt regjeringen hviske Bakke-Jensen i øret at han ikke burde tiltre.

Gjort jobben

Hun mener prosessen ikke ville blitt slik dersom det var opplagt i departementet at de ville ha den sittende direktøren.

— De kan iallfall ikke være strålende fornøyd med henne. Jeg får en følelse av at hun kan ha hatt konflikter og vært gjenstridig overfor departementet på en måte som hun mener er jobben hennes og som de ansatte elsker, men som departementet er blitt lei av, sier Elin Ørjasæter.

Det er likevel ingen offentlig opplysninger som tilsier at departementet skulle være misfornøyde med Rogne. Tvertimot har assisterende departementsråd oppfordret den sittende direktøren til å være søker også når jobben ble lyst ut på nytt.

Hun mener argumentet for å droppe hodejegerselskapet ikke holder.

— Departementet sier at de overtok jobben selv for å få en rask prosess. Det må bare være bare tull. Headhuntere hopper når kunden sier hopp. De ville ikke hatt noe problem med å kjøre en kjapp prosess på den andre utlysningen. Det er så usannsynlig at jeg blir skikkelig nysgjerrig på hva som har skjedd og får lyst til å høre BackerSkeies versjon. Dette er et prestisjeoppdrag for dem, sier Ørjasæter.

Ganske spesiell

Hun mener det også kan være mulig at det er BackerSkeie som har trukket seg.

— Det kan være at de har reagert på hvordan departementet har opptrådt overfor kandidatene. For eksempel at de mener det som er gjort er uetisk, sier Ørjasæter. Men jeg vil gjerne understreke igjen at dette er rene spekulasjoner på hva som har skjedd i en prosess som begynner å bli ganske spesiell.

Nærings- og fiskeridepartementet har tidligere skrevet til Khrono at de ikke ønsker å gi kommentarer når det gjelder søkerne i denne saken. Argumentet for å avslutte bruken av rekrutteringsselskapet BackerSkeie har vært at de ville kjøre en raskere prosess ved den andre utlysningen.

Khrono har også vært i kontakt med flere i rekrutteringsbransjen, men disse ønsker ikke å si noe offentlig om denne saken.

Powered by Labrador CMS