havforskningsinstituttet

Ingen tungvektere blant mot­kandidatene til Rogne

Nærings- og fiskeridepartementet har leitet med lys og lykte etter reelle motkandidater til sittende direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet. På oppløpssiden er det langt mellom utfordrerne.

Direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet blir ikke utfordret av de tyngste kandidatene innen fagfeltet når toppjobben ved instituttet er ledig for seks nye år. Den sterkeste faglige bakgrunnen blant de øvrige søkerne har Ingvild Eide Graff, øverst til høyre. Vegar Johansen, Sintef øverst til venstre søker ikke. Fagdirekør Geir Lasse Taranger ved HI(i midten øverst) har heller ikke søkt. Det samme gjelder fagdirektør Geir Huse ved HI, nederst til venstre. Til høyre for ham er direktør Ola Arve Misund ved Polarinstituttet som heller ikke har søkt jobb som ny direktør for Havforskningsinstituttet.
Publisert

Trass i forlenget søknadsfrist har ikke Nærings- og fiskeridepartementet lyktes med å få mange virkelige konkurrenter til Sissel Rogne som direktør ved Havforskningsinstituttet. Blant de syv kjente på en søkerliste som teller ni personer, er det bare en kandidat utenom Rogne selv som kan sies å ha relevant bakgrunn når det gjelder forskning og det marine forskningsfeltet og i tillegg ha ledererfaring.

Det er to mannlige kandidater som har fått lov å holde sin identitet skjult. Se tabell nederst i artikkelen.

Hete navn søker ikke

Blant de heteste ryktene om hvem disse to kunne være har direktør for Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund vært trukket fram som en mulig kandidat. Men Misund har offisielt uttalt at han ikke er søker til stillingen. Han har tidligere vært nestkommanderende ved Havforskningsinstituttet, men trakk det korteste strået da Sissel Rogne ble ansatt for snart seks år siden.

Den andre som er blitt omtalt som en mulig søker er direktøren for Sintef Ocean AS, Vegar Johansen. Han er mannen som styrer prosjektet Ocean Space Center i Trondheim. En gigantisk utbygging av test- og forskningsfasiliter innen havteknologi i trønderhovedstaden.

På spørsmål fra Khrono, avkrefter Johansen at han er en av søkerne til stillingen som sjef for Havforskningsinstituttet.

— Det er veldig mange som har spurt meg om dette. Du må gjerne offentliggjøre at jeg ikke er søker, sier Johansen til Khrono.

Han legger til:

— Jeg har en svært spennende jobb med å utvikle Ocean Space Center og holder meg til den, sier Johansen.

Næringsliv og ledelse

Etter det Khrono kjenner til har ingen av de to kandidatene som er unntatt offentlig tung forskningsbakgrunn eller bakgrunn fra det marine forskningsfeltet. De to har etter det Khrono får opplyst«bakgrunn fra næringslivet eller har relevant ledererfaring».

I utlysningen het det at: «Vi søker en strategisk orientert, samlende og synlig direktør med bred ledererfaring, fortrinnsvis fra kunnskaps- og/eller forskningsvirksomhet, og gjerne fra offentlig sektor og på internasjonalt nivå».

Khrono har tidligere omtalt at blant de kjente kandidatene er den eneste som kan vise til en slik bakgrunn Ingvild Eide Graff, som tidligere har vært forskningsdirektør ved NIFES og avdelingsdirektør i forskningskonsernet Norce. Etter stor misnøye med topplederen, oppsigelser i personalet og en omstridt omorganisering, valgte Eide Graff å slutte i Norce i februar i år. Hun er i dag avdelingsdirektør i Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste (NSD).

Ønsker motkandidater

Etter første utlysning valgte Nærings- og fiskeridepartementet å forlenge søknadsfristen til 9.mai. Etter denne teller listen altså ni søkere, inkludert sittende direktør Sissel Rogne. Rekrutteringsprosessen er håndtert av selskapet Backer Skeie AS.

Utsettelsen av fristen blir tolket som at departementet har ønsket å finne motkandidater som er reelle konkurrenter til den regjerende direktøren.

Rogne har vist seg som en sterk personlighet som har vært vanskelig å bryne seg på i flere saker. Ikke minst fikk Universitetet i Bergen merke Rognes gjennomslagskraft i kampen om ny tomt for Havforskningsinstituttet. Her mente UiB at de marine forskningsmiljøene ved de to institusjonene burde samles i området Marineholmen i Bergen. Men med argumentasjon om å ha egne skip til kai, og at Marineholmen var en «knøtaplass», fikk Rogne gjennom sitt alternativ som er Dokken litt lenger ute i Puddefjorden i Vestlandets hovedstad.

Hun har også gjennomført en så langt vellykket fusjon med forskningsinstituttet NIFES.

Disse manøvrene, i tillegg til flere andre kamper hun har kjempet på instituttets vegne, har ifølge informerte kilder også gitt henne en god standing internt ved Havforskningsinstituttet. Det er muligens årsaken til at det ikke er interne kandidater fra instituttet på søkerlisten.

Ute etter skifte?

De to heteste navnene som blir nevnt internt er fagdirektørene Geir Lasse Taranger og Geir Huse. Begge med bunnsolid erfaring fra forskningsfeltet og fra lederjobber. De sitter i Rognes toppledelse i dag, men har etter det Khrono kjenner til valgt å ikke utfordre topplederen.

Rognes standhaftighet og direkte stil utad har skaffet henne mange tilhengere internt. Kilder mener også at hennes sterke personlighet kan bli brukt mot henne. Spørsmålet er dermed om hun blir den Nærings- og fiskeridepartementet velger når innspurten er over. Etter det Khrono forstår skal instituttet under Rognes ledelse ha levert gode resultater på departementets måleparametre. Men det er likevel mange som spør seg om departementet likevel er ute etter et skifte.

Khrono har vært i kontakt med Sissel Rogne, men hun ønsker ikke å kommentere ansettelsesprosessen.

Assisterende departementsråd Morten Berg, kommenterte utvalget av kandidater slik overfor Khrono:

— Det er jo slik at dette er en spesiell jobb, der det stilles høye krav til ikke bare en type kompetanse. Dermed ender vi ikke opp med hundrevis av søkere. Jeg vil si at vi har en samling på to-tre stykker som vi har gått videre med. Da må vi være fornøyde, sier Morten Berg.

NFD har fått kraftig kritikk fra opposisjonen på Stortinget etter at de ansatte nåværende forsvarsminister Frank Bakke Jensen som ny fiskeridirektør. Etter det Daglandet erfarer vil opposisjonen konkludere med at Bakke-Jensen aldri skulle fått jobben.

Fagforeningene holdt utenfor

Blant de ansatte har det tidligere hersket forundring over at de ansattes organisasjoner ikke er rådspurte i rekrutteringsprosessen. Nå er imidlertid de ansattes tillitsvalgte koblet på, ifølge leder Nina Liland i Forskerforbundet ved Havforskningsinstituttet.

— Vi ble klar over innholdet i søkerlisten først da vi leste den i Khrono. Vi synes det er beklagelig at vi ikke er tatt med i prosessen, sier Liland.

Hun forklarer at de deretter tok kontakt med departementet.

— Vi har nå fått et møte med rekrutteringsselskapet der vi har mulighet til å komme med våre innspill. Det er vi fornøyde med, sier Liland.

— Hvordan vil du beskrive samarbeidet med den sittende direktøren, sett fra fagforeningenes side?

— Det har vært bra. Vi er blitt tatt med på råd og har fått komme med våre synspunkter i de prosessene der det har vært naturlig, sier Nina Liland.

Powered by Labrador CMS