helse
Trening kan beskytte studentenes psykiske helse
En undersøkelse, basert på tall fra SHoT-undersøkelsen, viser at trening reduserer risikoen for psykiske vansker, selvskading og selvmordsforsøk.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange norske studenter har det vanskelig. I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), som blir gjennomført hvert fjerde år, kom det i 2018 frem at nesten hver tredje student rapporterer om psykiske vansker.
Nå har forskere fra Høgskulen på Vestlandet, Folkehelseinstituttet og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) brukt tall fra SHoT-undersøkelsen i en ny studie. De har analysert data om trening og psykisk helse. Hovedfunnet er at trening reduserer risikoen for psykiske vansker, selvskading og selvmordsforsøk. Studien ble publisert tidligere i vår.
Lite aktivitet, mer problemer
— Funnene viser at trening er negativt assosiert med psykiske vansker, selvskading og selvmordsforsøk, sier Michael Grasdalsmoen, forsker og lektor ved Høgskulen på Vestlandet i en pressemelding.
Grasdalsmoen, som er hovedforfatter, sier at kvinner som oppga at de hadde et lavt fysisk aktivitetsnivå hadde nesten tre ganger større sjanse for å score høyt på psykiske plager og selvrapportert depresjon, sammenliknet med kvinner som trente hver dag. For menn så vi at sammenhengen var enda sterkere.
I SHoT-undersøkelsen er det kvinner som oftest rapporterer at de skader seg selv. Sammenlignet med tall fra 2010, er det også kvinner som har den største økningen i andelen som oppgir at de har psykiske vansker.
Mener det må legges til rette
Hensikten med undersøkelsen var å se på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og ulike mål på psykisk helse og suicidalitet blant norske høyskole- og universitetsstudenter. Studien viser at jo sjeldnere, kortere og roligere trening, jo større risiko for psykisk uhelse og selvskading. Hyppigheten av trening ser ut til å ha særlig stor betydning for den psykiske helsen. Sammenhengen er sterk både hos kvinner og menn.
— Vi vet også at mange som har psykiske vansker trener lite, noe som også kan være med på å forklare funnene i denne artikkelen, sier Grasdalsmoen i pressemeldingen.
Han sier at den beskyttende effekten av trening på både fysisk og psykisk helse viser at det å hjelpe norske studenter til å bli mer aktive bør være en prioritert oppgave for norske studentsamskipnader og utdanningsinstitusjoner.
Nyeste artikler
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024