UIT norges arktiske universitet
Tredobler samisk kvote på medisinstudiet ved UiT
Nå ligger det an til at flere samisk talende kan bli legeutdannet ved UiT Norges arktiske universitet.
Det kommer frem i en pressemelding fra universitetet tirsdag.
Tidligere har det blitt tatt opp to medisinstudenter på samisk språkkvote. Nå økes dette tallet fra to til seks.
— Dette er noe vi synes er utelukkende bra. Denne kvoten har ikke blitt justert på flere år, og med flere studieplasser etablert, er det viktig å foreta nye vurderinger, skriver rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, i en tekstmelding til Khrono.
— Bygge kompetanse
Samiske kvoter eksisterer også innenfor andre studieprogrammer ved UiT. Rettsvitenskap har tre slike plasser, mens odontologi har to. Programmet Integrert master i teknologiske fag får nå en kvote på 50 prosent for søkere fra Nord-Norge, og innenfor denne kvoten skal det være 5 prosent søkere med samisk språkkompetanse.
Økningen i kvoten på medisinstudiet kommer etter at Kunnskapsdepartementet har lyttet til UiTs ønske om å sikre flere søkere med samiskspråklig kompetanse plass ved medisinutdanningen i Tromsø.
— UiTs strategi legger stor vekt på det ansvaret vi har og tar for å bygge kompetanse som de samiske samfunnene trenger, sier prorektor for utdanning ved UiT, Kathrine Tveiterås.
— Det er viktig at vi kan utdanne flere samiskspråklige og nordnorske kandidater, for da vil vi også se flere godt utdannede mennesker i sårt tiltrengte roller i nord, fortsetter prorektoren.
Andre kvoter
Psykologistudiet skal ha 60 prosents kvote for søkere fra Nord-Norge, og to av studieplassene skal settes av til søkere med samisk språkkompetanse.
Også i studiet i ernæring er to av plassene satt av til søkere med samisk språkkompetanse. Det samme gjelder for utdanningen i paramedisin og farmasi, hvor også 50 prosent av studieplassene skal settes av til søkere fra Nord-Norge.
Når det gjelder andre helsefaglige utdanninger skal det være en kvote på 80 prosent søkere fra Nord-Norge og 10 prosent av disse igjen skal være satt av til søkere med samisk språkkompetanse.
Ikke bare jubel for flere plasser
Da statsbudsjettet ble lagt fram i høst, slo forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i bordet med 30 nye studieplasser på medisin i Tromsø.
Dette fører til at det om syv år vil være rundt 1000 medisinstudenter tilknyttet UiT, noen som fikk flere studentledere til å slå alarm i Nordlys tidligere i desember.
— Det er en for rask økning i antall studieplasser her i Tromsø, sa blant annet Daniel Ribe, som er lokallagsleder i Norsk medisinstudentforening (Nmf) i Tromsø.