studiestøtte
Tok ikke utfordringen om økt studiestøtte
Under onsdagens spørretime i Stortinget ble Ola Borten Moe utfordret til å love økt studiestøtte i regjeringsperioden. Det gjorde han ikke.
Medlem i utdannings- og forskningskomiteen Himanshu Gulati (Frp) stilte under onsdagens spørretime i Stortinget forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) spørsmål relatert til studiestøtten, og om statsråden kunne love økt studiestøtte med denne regjeringen.
– Vi kommer til å fortsette å forbedre studiestøtteordningen, men prioriteringen kommer til å være rettet mot prisjustering og de studentene som trenger det mest, som studenter med små barn, svarte Borten Moe i spørretimen.
Det var VG som først omtalte saken.
Faresignal til studentene
Gulati uttaler til VG at han er skuffet over statsrådens svar, og mener det sender et faresignal til studentene. Selv om studenter med barn nå får økt studiestøtte, er ikke det nok.
– Jeg skjønner at han ikke kan tallfeste noe, men det er skremmende når han ikke engang kan love at den generelle studiestøtten vil øke de neste årene, sier Gulati til avisen.
Da valgresultatet etter fjorårets stortingsvalg var klart, gikk Norsk Studentorganisasjon (NSO) ut med flere krav til den nye regjeringen. Et av disse kravene var å øke studiestøtten til 1,5 G.
— Vi studenter forventer å se at den nye regjeringen satser på kunnskap gjennom høyere utdanning i den neste stortingsperioden. Utdanning koster, men uvitenhet koster mer, uttalte NSO-leder Tuva Todnem Lund i en pressemelding da.
Onsdagens spørretime reiser flere spørsmål, skal vi tro Lund.
— Senterpartiet gikk til valg for å øke kjøpekraften til norske studenter, og Arbeiderpartiet gikk til valg på økt studiestøtte. Det er veldig rart om de allerede har glemt hva de gikk til valg på, sier Lund til Khrono.
Studiestøtten er prisjustert på 2% mot neste år, mens resten av statsbudsjettet prisjusteres på 2.3%. Lund er glad Gulati og FRP nå setter fokus på studentene.
— Regjeringen kunne gjort arbeidet lettere for seg selv ved å justere opp studiestøtten. Alle sakene vi har sett den siste tiden, og de ordningene som det nå er behov for, skyldes at studiestøtten er for lav.
Reflekterer ikke studentenes behov
Etter 100 dager som statsråd har ikke Ola Borten Moes prioriteringer reflektert behovene, skal vi tro Lund.
— Jeg noterer meg at Ola Borten Moe sier studenter får verdifull arbeidserfaring med deltidsjobb, men da vil jeg samtidig minne om at studenter ikke er inkludert i de samme rettighetene en har som arbeidstager, sier Lund
Det er omtrent 300.000 studenter i Norge. Tall fra NSO viser at 4 av 10 studenter får økonomisk hjelp hjemmefra, og 28% tar opp forbrukslån for å få økonomien til å gå rundt. Selv med økt studiestøtte, vil de fleste fremdeles gå i minus og ha behov for deltidsjobb.
— Vår oppgave er primært å følge studiene, og være mest mulig rustet ut i jobb. En økning i studiestøtte vil ikke bety at norske studenter ikke vil trenge jobb. Ministeren kan derfor ta det helt med ro, vi vil fortsette å jobbe. Vi vil bare bruke mindre tid på jobb, og mer på studiene, sier Lund.
Inviterer til dialog
Nå ønsker lederen av NSO at politikerne ser mer på de behovene studentene faktisk har. At også studenter skal ha rett på dagpenger når de permitteres fra deltidsjobben, er en av de.
— Det ser dermed ut til at vi ikke er helt ferdig med å stå på barrikadene og rope enda, sier Lund
— Jeg oppfordrer derfor til å diskutere de faktiske behovene studenter har. Jeg tror vi kan komme langt i fellesskap. Selv om jeg opplever at vi har en viss dialog, er det åpenbart at regjeringen ikke har levert på de mest pressende kravene. Det hadde landets studenter virkelig tro på etter valgkampen, avslutter Lund.