Astrid Nøklebye Heiberg (1936-2020)

Tidligere UiO-professor Astrid Nøklebye Heiberg er død

Den tidligere psykiatriprofessoren ved Universitetet i Oslo ble 83 år gammel.

Astrid Nøklebye Heiberg var landets første kvinnelige psykiater som tok doktorgrad i 1980. Her avbildet i 2016 da hun var hovedtaler under sykepleierstudentenes avslutningsseremoni i Rådhuset.
Astrid Nøklebye Heiberg var landets første kvinnelige psykiater som tok doktorgrad i 1980. Her avbildet i 2016 da hun var hovedtaler under sykepleierstudentenes avslutningsseremoni i Rådhuset.
Publisert

«Etter lengre tid med sykdom døde Astrid i natt hjemme i egen seng, stille og pent», skriver familien på Facebook, ifølge VG.

Astrid Nøklebye Heiberg var stortingsrepresentant for Høyre, sist som medlem i helse- og omsorgskomiteen. Heiberg hadde også lang fartstid i akademia. Fra 1985 til 2006 var hun professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo (UiO). Siden det har hun vært professor emeritus.

– En av dem som har gått foran har gått bort. Vår kjære venn, gode kollega og forbilde Astrid Nøklebye Heiberg døde i natt, 83 år gammel. Astrid har hele sitt liv kjempet mot urettferdighet, skriver statsminister Erna Solberg i en melding til VG.

Heiberg tok medisinsk embedseksamen ved UiO i 1963, og jobbet ved flere sykehus på 60-tallet, før hun ble spesialist i psykiatri i 1969. Heiberg var reservelege, assisterende overlege, universitetslektor og dosent ved Psykiatrisk institutt ved UiO i perioden 1969–1981, og som landets første kvinnelige psykiater tok hun doktorgraden i 1980 med avhandlingen «Funksjonelle kjeveplager».

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) skriver på Facebook at «Astrid Nøklebye Heiberg er helt oppriktig et av de kuleste, fineste og varmeste menneskene jeg har møtt.

Astrid kunne ikke fordra urettferdighet og hele sitt liv har hun gitt en stemme til de som manglet en. Hun kjempet blant annet for homofile og lesbiske sine rettigheter og som psykiater sto hun i front i arbeidet med å fjerne homofili som diagnose tidlig på 70-tallet. Hennes arbeid har betydd enormt mye for mange av oss! Takk for alt, kjære Astrid! Du vil bli dypt savnet.»

Les også: Professor Erling Sandmo er død