Fornøyd Oslo-rektor: Svein Stølen er godt fornøyd med at universitetet hans plasserer seg bedre enn noensine på en viktig rangering. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Universitetet i Oslo bykser fram, NTNU rykker 100 plasser tilbake

Ranking. Sjekk hovedresultatene fra The Times Higher Educations rangering av verdens universiteter her. NTNU forklarer sitt fall med de tre innfusjonerte høgskolene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

De beste universitetene i verden på rangeringen til Times Higher Education

  1. University of Oxford, United Kingdom
  2. University of Cambridge, United Kingdom
  3. Stanford University, United States
  4. Massachusetts Institute of Technology, United States
  5. California Institute of Technology, United States
  6. Harvard University, United States
  7. Princeton University, United States
  8. Yale UniversityUnited States
  9. Imperial College London, United Kingdom
  10. University of Chicago, United Ststes

De beste nordiske

40. Karolinska Institutet, Sverige

87. Universitetet i Uppsala, Sverige

98. Lunds universitet, Sverige

99. Universitetet i Helsinki, Finland

116. Universitetet i København, Danmark

121. Universitet i Oslo, Norge

123. Universitetet i Aarhus, Danmark

De beste norske

121. Uio

197 UiB

351-400 NTNU

Kilde: Times higher Education, world university ranking

Universitetet i Oslo (UiO) går opp 25 plasser på rangeringen til The Times Higher Education og er nå rangert som nummer 121 av alle verdens universiteter.

UiO falt ned 14 plasser i 2017, men likevel er årets plasseringen den beste noensinne på denne rangeringen for landets eldste universitet.

Les også: 2017 - UiO fortsatt beste norske

UiO best av de norske

UiO har framgang på tre hovedindikatorer: utdanning, forskning og siteringer. Den aller beste plasseringen får UiO på siteringsindikatoren, med en 103. plass.

— Vi minner alltid om metodeutfordringene ved disse rangeringene, enten vi går opp eller ned. Samtidig er det alltid hyggelig når UiO gjør det bra, også på rangeringer, og at vi i år får vår beste plassering noensinne. Uansett om vi går noen plasser opp eller ned, bekrefter summen av rangeringene at UiO er blant de beste universitetene i verden, sier rektor Svein Stølen, i en pressemelding fra UiO.

UiO er rangert øverst av de norske universitetene, fulgt av Universitetet i Bergen på 197. plass og NTNU på 351-400. plass.

NTNU faller 100 plasser

NTNU gjør det i motsetning til UiO mye dårligere på årets måling. Andreas Slettebakk Wangen på NTNU har ansvar for både å levere tall til ulike rangeringer, men også å tolke resultatene.

— Årsaken til at vi faller er at dette er første målingen for «nye NTNU». Mange av indikatorene måles opp mot faglige ansatte, forklarer Wangen, og legger til:

Årsaken til at vi faller er at dette er første målingen for «nye NTNU».

Andreas Slettebakk Wangen

— Når høgskolene Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag ble endel av NTNU fikk vi også mange ansatte som i stor grad har brukt tiden sin på undervisning, og ikke så mye forskning. Det er dette som forklarer hvorfor nye NTNU ikke når så høyt opp, og fallet på 100 plasser, forklarer Wangen.

Wangen legger til at man har sett de samme utslagene på andre målinger som U-Multirank og QS.

Best på sitering

Times Higher Education består av fem hovedindikatorer: Forskning, utdanning, siteringer, internasjonalisering og inntekter fra næringsliv.

— Denne rangeringen legger betydelig vekt på omdømme, som er vanskelig å måle på en tilfredsstillende måte. At vi gjør det så bra på siteringsindikatoren er et signal om at UiO er blant verdens ledende forskningsuniversiteter, sier UiO-rektor Stølen, i en pressemelding.

-- Uansett om vi går noen plasser opp eller ned, bekrefter summen av rangeringene at UiO er blant de beste universitetene i verden, sier rektor Svein Stølen.

Også Universitetet i Bergen er fornøyd og det er innenfor området sitering UiB skårer aller best. Her klatrer UiB mer enn 20 plasser fra i fjor og kan skilte med en 73. plass på verdensbasis.

-- Når UiB er rangert som nummer 73 blant verdens universiteter når det gjelder siteringer, så viser det hvor stort gjennomslag vår forskning har internasjonalt, at den legges merke til og at den betraktes som viktig. Siteringer er trolig det nærmeste vi kommer et mål på kvalitet og det et derfor ekstra hyggelig at vi klatrer på denne rangeringen, sier en fornøyd rektor Dag Rune Olsen.

UiB det eneste norske universitetet blant de 100 beste når det kommer til siteringer. Til sammenligning kan det nevnes at Universitetet i Oslo ligger på 103. plass og NTNU på 387. plass på dette området.

Forskning som legges merke til

UiB-arkeologen Christopher Henshilwood har lenge vært en av relativt få forskere fra norske institusjoner som hevder seg helt i toppen blant verdens mest siterte forskere. Nylig skapte funnet av verdens eldste tegning overskrifter verden over i samband med hans publisering i Nature.

- Henshilwoods arkelologiske funn nå nylig i Blombos Cave i Sør-Afrika er et eksempel på den internasjonale oppmerksomhet slike gjennombrudd i forskningen kan medføre. For UiB er det viktig å levere forskning av høy kvalitet og av stor internasjonal interesse. Det er vårt samfunnsoppdrag, sier Olsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS