Universitetet i Oslo er på 146. plass av de 1000 beste universitetene i verden, ifølge THE World University Rankings 2018. Foto: Ketil Blom Haugstulen

UiO fortsatt beste norske

Universitetet i Oslo er best av de norske, men rykker litt ned på listen over de beste universitetene i verden, viser den nye rangeringen fra Times Higher Education.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fem norske universiteter på rankingen THE World University Rankings 2018, som publiseres i London tirsdag. I alt består listen av 1000 universiteter fra hele verden.

Universitetet i Oslo (UiO) er best av de fem, men rykker ned fra 132. plass ifjor til 146. plass ved årets rangering.

Universitetet i Bergen er nummer to av de norske, etterfulgt av NTNU på tredje, NMBU på fjerde og UiT Norges arktiske universitet på femte plass av de norske.

Se rangeringen her

Oslo rykker nedover

Dette viser at vi som vanlig ligger stabilt inne som et internasjonalt godt
forsknings-universitet.

Svein Stølen

Universitetet i Oslo har gått ned 14 plasser fra fjorårets THE-rangering.

— Dette viser at vi som vanlig ligger stabilt inne som et internasjonalt godt forskningsuniversitet, sier UiO-rektor Svein Stølen til På Høyden.

Han er ikke urolig for utviklingen.

– Nei - og i den grad jeg er interessert i rangeringer, er jeg interessert i de som ikke har omdømme som sentralt parameter - men i stedet baserer seg på kvantitative data. Det vil si at Shanghai er langt mer interessant enn QS. Teller vi tallet ERC-vinnere er vi nummer 37 i Europa. Vi er et ledende europeisk forskningsuniversitet, sier Stølen til På Høyden.

Flere rangeringer

Med ERC-vinnere viser Stølen til tildelinger av forskningsmidler gjennom det europeiske forskningsrådet. QS er en rangering av universiteter som har omdømme som hovedkriterium, mens Shanghai-rangeringen har forskning, publisering, sitering og internasjonale priser som hovedkriterier.

Rangeringen til Times Higher Education (World University Rankings) bygger på fem hovedkriterier; utdanning, forskning, siteringer, internasjonalisering og inntekt fra næringsliv. Omdømme inngår som underkategori under utdanning og forskning.

Bergen stabil

Universitetet i Bergen ligger stabilt med en plassering mellom 201 og 250 på THE-rangeringen, det samme som i 2016. 

– Den interne rangeringen i Norge er som forventet og i tråd med det vi kan se for oss av universitetenes betydning i det internasjonale samfunnet, sier rektor Dag Rune Olsen til På Høyden.

Av alle indikatorene universitetene blir målt på gjør UiB det dårligst på inntekter fra næringsliv. 

– Der skiller vi oss ut og er svake sammenlignet med en rekke europeiske universiteter. Det kan ha med UiB å gjøre og med det norske næringslivet å gjøre. Norsk næringsliv investerer mindre i forskning og utvikling enn i rekke andre industrinasjoner. Det kan gjøre det litt mer krevende for norske universiteter å nå opp her, sier Olsen.

Fornøyd med siteringer

Olsen er godt fornøyd med at UiB scorer bra på siteringer.

— Vi gleder oss over at vi er blant de 100 beste når det gjelder siteringer, det betyr at vi får gjennomslag for vår forskning interbasjonalt. Hvis ikke forskningen vår hadde hatt høy kvalitet, hadde den ikke vært interessant nok til å bli sitert av andre. Det er indirekte et mål på kvalitet, sier han til På Høyden.

NTNU på samme plass

NTNU ligger mellom 251. og 300.plass på THE-rangeringen, det vil si det samme som i fjor.

Rektor Gunnar Bovim viser til at det nettopp er kommet en annen rangering, Shanghai-rangeringen.

— Det er interessant at vi hevder oss helt i verdenstoppen på den ene, Shanghai, der vårt miljø innen Marine/Ocean Engineering kommer på 2. plass, sier han til Khrono.

Siteringer øker

— Når det gjelder THE, havner vi i samme kategori (251-300) som i fjor. Vi skal være forsiktig med å tolke for mye ut av plasseringen, men indikatorene som danner grunnlag for totalresultatet er interessante, sier han.

— Selv om vi har forbedringsområder, ser vi at flere indikatorer utvikler seg i riktig retning. Vi har hatt og skal ha fokus på å levere vitenskapelige publikasjoner av høy kvalitet. Derfor er det gledelig å se at indikatoren for siteringer øker, samtidig som vi også ser at omdømmeindikatorene for utdanning og forskning går opp, sier Bovim.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) kom inn på lista i første gang i fjor, men har rykket ned en pulje fra ifjor til i år. Nå ligger NMBU mellom 401. og 500. plass, som er det samme som UiT Norges arktiske universitet gjør.

Sverige ligger foran

Sverige har 11 universiteter med på rangeringen av de 1000 beste universitetene i verden.

Karolinska Institutet, der tidligere UiO-rektor Ole Petter Ottersen nylig har tiltrådt som rektor, er det klart beste universitetet i Skandinavia, ifølge rangeringen. I år er Karolinska på 38. plass, det vil si 10 plasser ned fra forrige rangering.

Det er fire svenske universiteter som er bedre enn det beste norske, viser rangeringen. Foruten Karolinska er det Uppsala, Lunds og Stockholm Universitet.

Århus og København

Danmark har sju universiteter med på THE-rangeringen, med Århus universitet og Københavns universitet som de beste med en delt 109.plass.

På verdensbasis er det University of Oxford som er det aller beste universitetet, ifølge rangeringen. University of Cambridge har klatret to plasser og ligger nå på andreplass, mens California Institute of Technology og Stanford University deler tredjeplassen. Amerikanske universiteter dominerer listen, men kinesiske universiteter er på vei oppover.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS