Oxford University er et av de britiske universitetene som risikerer bøter fordi rektoren har for høy lønn. Foto: Alison Day/Flickr

Vil gi bøter for høye rektorlønninger

Den britiske regjeringen vil straffe universiteter som betaler sine rektorer mer enn 1,6 millioner kroner i året med bøter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske ministeren for høyere utdanning, Jo Johnson, varsler at universiteter som betaler sine rektorer over 1,6 millioner kroner (150.000 britiske pund) vil bli bøtelagt, med mindre de har en god grunn for å lønne over dette beløpet, skriver The Guardian.

Gjennomsnittslønn for rektorer ved britiske universiteter er 2,6 millioner kroner, ifølge offisielle tall, men enkelte rektorer tjener betydelig mer enn gjennomsnittet.

Krever moderasjon

Jo Johnson annonserte det nye kravet om maksimumslønn på den årlige konferansen til Universities UK, som er en paraplyorganisasjon der alle universitetsrektorene og andre ledere ved britiske universiteter sitter. Johnson krevde ledelse og moderasjon og sa at «ekstraordinær lønn bare kan forsvares med ekstraordinære resultater».

I sin tale på UUK sa Johnson at han i økende grad er blitt opprørt over lønnsavtalene til rektorene, som han sa var upassende sett i forhold til studentenes økende bekymring over høyere skolepenger og studielån.

Bøtene for høye rektorlønninger er et av tiltakene som det nye Office of Students kan sette i verk for å sikre at studentenes interesser prioriteres ved britiske universiteter. Office of Students er en ny, offentlig myndighet som er etablert som en del av Higher Education and Research Act 2017.

Ifølge en pressemelding fra den britiske regjeringen i sommer skal det nye offentlige organet være «innovativ i sin tilnærming til studenters deltakelse, gjennomføring og utdanningenes relevans for arbeidslivet». Kontoret skal være i drift fra april 2018, heter det.

Møter motbør

Varselet fra Jo Johnsen om at universiteter som lønner sine rektorer over maksimumsbeløpet kan straffes med bøter møter en del motbør, ifølge The Guardian.

Tidligere utdanningsminister for Labour, Andre Adonis, som har vært kritisk til høye rektorlønninger, sier at Johnsons tiltak ikke vil forandre på noe.

— Rektorer kan fortsette å motta mega-lønninger, bare de skriver brev til myndighetene om at de fortjener så høy lønn. Regjeringen burde heller sette et fast tak på 1,6 millioner kroner umiddelbart, uten noen unntak, og det universitetene sparer på dette bør gå til å redusere skolepengene, sier Adonis.

Også Labours Gordon Marsden, som er skyggeminister for høyere utdanning, sier:

— Astronomiske rektorlønninger er hardt å svelge i lys av at studentene får det stadig vanskeligere økonomisk, inkludert høyere kostnadene knyttet til studielån, sier han til The Guardian, og legger til at Johnsons kunngjøring om makslønn kommer etter måneder med press fra alle deler av universitetssektoren, og etter at regjeringen har vist manglende evne til å ta tak i problemet.

Norske rektorer tjener mindre

Rektorene ved norske universiteter og høgskoler ligger et godt stykke under snittet blant sine britiske kolleger. Nyvalgt rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, har en lønn som er det samme som lederlønnstaket som varsles i Storbritannia, 1,6 millioner kroner, ifølge Uniforum.

Rektor Inge Jan Henjesand på BI tjener klart mest av de norske rektorene med en årslønn 2.160.462 kroner, ifølge Kapital. Rektor Gunnar Bovim ved NTNU følger etter med en årslønn på 1.698.300, mens rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus har 1.417.100 kroner i året.

Les også: Bovim har passert Ottersen, BI-rektor tjener mest

Rektor i feil bransje

I talen sin på konferansen UUK trakk Johnson fram rektoren ved Oxford University, Louise Richardson, som har en lønn på 3,8 millioner kroner (350.000 pund), og som nylig, ifølge The Guardian, medga at hennes lønn var høy for å være i akademia, men mente at den ikke var høy sett i forhold til fotballspillere og bankfolk.

— Jeg har hørt nylig at en framtredende rektor viste til at hun har lavere lønn enn fotballspillere og bankfolk. Hvis universitetsledere ønsker den type lønninger er de rett og slett i feil bransje, sa Johnson.

For å oppnå større åpenhet om lønninger, vil ministeren for høyere utdanning at universitetene skal offentliggjøre lønningene til alle ansatte som tjener over 1,1 millioner kroner (100.000 pund) per år. Han varslet at det vil bli introdusert en lønnskodeks, som går ut på at detaljene om lønnsforskjeller skal offentliggjøres, og der det kreves forklaringer på ekstraordinære lønninger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS