Om intriger og forelskelser på Neuf

Stykket «Arkadia» setter vitenskapen på spissen og skal få deg til å le av den. Og er du heldig har du stykket på pensum.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Arkadia» er en tragikomedie fra 1800-tallet som settes opp denne uken av Teater Neuf ved Det Norske Studentersamfund. Det er et stykke skrevet av den engelske forfatteren Tom Sheppard.

— Vi håper at publikum ler mer enn de blir klok av dette, selv om vi håper på begge deler, for vi har brukt mye tid på å forstå og formidle det vitenskapelige, sier regissør Karl Gran Grodås.

I 1995 presenterte Nationaltheatret en norsk versjon av den ordinære komedien fra Royal National Theatre i London. Oversettelsen har Teater Neuf fått låne, men regien er ny. 

Vitenskap på spissen

Karl Gran Grodås har regissert stykket sammen med Bjørn Jonssønn Berge. Gran Grodås forteller at de ønsket å sette opp dette stykket fordi det er et av de beste stykkene han har lest, og fordi han håper at studenter kan dra nytte av det.
— Det er et undrende stykke, der alle prøver å finne ut noe. Alle er interessert i kunnskap, og ved å se på det så blir man litt smartere og sånn sett passer det også for studenter. Blant annet lærer du om termodynamikk, og det er gjerne noe du ikke lærer hver dag, sier regissøren.

Vi ser blant annet at forelskelse skaper kaos og at kjærlighet fører til dumme ting.

Gran Grodås


(Regissørene Bjørn Jonssønn Berge og Karl Gran Grodås foran en av skuespillerne: Skilpadda)

Enkelte studier har «Arkadia» som pensum, blant annet engelskstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO). Regissørene håper likevel at andre lærer noe nyttig selv om det ikke står på pensum. Ved å sette vanskelige vitenskapelige teorier på spissen håper regissørene på at salen ler og at studentene blir mer intellektuelle. Teater Neuf skriver blant annet dette om stykket:

Ryktehuset

«Arkadia er satt i Sidley Park, et engelsk herskapshus i Derbyshire. Stykket åpner i 1809. Datteren i huset, Thomasina Coverly, studerer geometri med læreren Septimus Hodge. Snart sporer timen vekk fra geometrien. Det er umulig å holde på hemmeligheter i Sidley Park, og Thomasina har overhørt rykter som surrer i huset. Hun stiller vanskelige spørsmål til Septimus, men før den kunnskapstørste eleven og den unnvikende læreren kommer til bunns i ryktene stormer en rasende Ezra Chater inn i rommet.

200 år (2015) senere besøker forskerne Hannah Jarvis og Bernard Nightingale Sidley Park, begge på jakt etter spor av fortiden. De to forskernes søken, kontrastert med scener fra 1809, avdekker sakte hva som egentlig skjedde i herskapshuset 200 år tidligere.»

Premieren utsolgt

Stykket er to historier som overlapper hverandre, en fra 1809 og en fra 2015. Overordnet sett handler stykket om menneskets trang til kunnskap, og utforsker dette temaet med karakterer som forsøker å forstå fortiden, verden rundt seg, andre mennesker og seg selv. Stykket reiser spørsmål ved sammenhengen mellom fortid og nåtid, og de store tankene og ideene fra 1800-tallet.

— Jeg håper at publikum kan lære om livets store spørsmål, som for eksempel forelskelse og intriger. Vi ser blant annet at forelskelse skaper kaos og at kjærlighet fører til dumme ting, sier Gran Grodås.

Forestillingen er et prosjekt som har pågått siden jul og er en av de større satsningene til Teater Neuf. Produksjonen består av 19 personer med skuespillere og produksjonsteam. Regissør Karl Gran Grodås håper stykket blir godt mottatt.
— Premieren er allerede utsolgt, så jeg håper publikum vil få noe ut av dette, selv om humoren er det viktigste er det alltid gøy å lære noe, sier Gran Gordås.

Stykket spilles fra Chateau Neuf sin teatersal onsdag 22.april- søndag 26.april kl.18.00.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS