studiestart
Tar imot tusenvis av internasjonale studenter
Mange tusen internasjonale studenter kommer til Norge i disse dager. Prorektor frykter at de kan få seg et sjokk når de oppdager hvor dyrt alt er.
Under pandemien avlyste flere høgskoler og universiteter innveksling og utveksling, men nå er ting stort sett tilbake til normalt. I vår kunne flere melde om rekordstor pågang. Denne trenden virker å fortsette i høstsemesteret.
Ved Universitetet i Agder kommer det denne høsten 352 innvekslende studenter, ved UiT kommer det rundt 700 og ved UiO kommer det rundt 950. I tillegg kommer det mange helgradsstudenter.
Har klare planer
Torsdag og fredag denne uken tok Universitetet i Stavanger (UiS) imot cirka 600 nye internasjonale studenter på Stavanger Lufthavn. Universitetet tilbød dem gratis skyss til studentboliger. Internasjonale studenter i foreningen International Students' Union of Stavanger (ISU) var i velkomstkomiteen.
Universitetet ønsket å gi de nye internasjonale studentene en varm velkomst til byen. I år starter det cirka 357 nye internasjonale studenter på masterprogram ved UiS, og cirka 237 internasjonale studenter kommer på utveksling. Det er en oppgang siden 2019. Det totale antall nye studenter ved UiS er cirka 5230.
Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) har 172 internasjonale studenter takket ja til studieplass denne høsten, det er en liten oppgang fra før pandemien.
— Det er vi veldig glade for. Vi har virkelig savnet tilstedeværelsen til de internasjonale studentene. Det er viktig for det totale læringsmiljøet, sier prorektor for utdanning ved HVL, Anne-Grethe Naustdal.
Hun sier at de nå har hentet fram igjen planer, og at de har et godt system for å ta imot de internasjonale studentene. HVL har likevel har en lang vei å gå for å nå sine egne mål, ifølge Naustdal.
— Vi har planer om hvordan vi kan få til mer utveksling. Vi ønsker også å få til mer internasjonalisering hjemme. Her har vi mer å gå på, sier hun.
Frykter det blir for dyrt for de innreisende
Nå jobber høgskolen med å reetablere kontakt med alle utvekslingspartnere igjen, forteller Naustdal.
— Det blir en del reiseaktivitet for enkelte framover for å bygge opp igjen det som har ligget nede i to år. Sånn er det nok i hele sektoren. Det er uansett gledelig å se at studenter tør å reise ut igjen.
Naustdal har en bekymring: Inflasjon og økte utgifter. For en internasjonal student vil dette kunne oppleves mer ekstremt enn for norske.
— Det vil kunne være et sjokk at alt er så dyrt: Reise, å bo, strøm, mat. Dette er en problemstilling vi jobber med nasjonalt, sier hun.
— Det er et poeng. Det er kanskje ikke alle som har råd likevel?
— Nei, det er dyrt, og det har ikke blitt noen økt tildeling til studentene, sier hun.
Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Maika Godal Dam, sier at det er åpenbart at prisvekst, nasjonalt som globalt, vil gjøre den økonomiske situasjonen vanskeligere for studenter.
— Vi mener det må tilrettelegges bedre for at studenter fra andre land kan ta utdanning i Norge. En måte å gjøre dette på er å sørge for at internasjonale studenter får lov til å ta seg lønnet arbeid ved siden av studiene, med de samme rettighetene som for andre arbeidstakere, sier hun.
Mangfoldig tilbud i Sørøst-Norge
Ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har 220 internasjonale studenter fått opptak denne høsten. Det er omtrent slik det var i 2019. I tillegg har 400 helgradsstudenter fra utlandet takket ja.
USN opplyser om at det har vært en stor økning i utenlandske søkere til helgrads-utveksling.
— Det er også flere tilbud nå enn tidligere på engelskspråklige gradsstudier — USN har i alt 16 masterprogrammer som undervises på engelsk, mot kun 11 for noen år tilbake, heter det i en epost til Khrono.
Viserektor for utdanning ved USN, Ingvild Marheim Larsen, sier de er veldig glade for å være tilbake der de var.
— Det er en positiv ting post korona, sier hun.
Hun forteller at det jobbes for å ta godt imot de internasjonale studentene ved deres åtte campuser, og inkludere dem i studiemiljøet.
— Du mener USN er et godt sted å komme for en internasjonal student?
— Ja, vi har veldig mye å by på — det er jeg ganske trygg på. Det er stor forskjell på å komme til Drammen, en relativt stor by, og mye mindre Rauland, så det er et stort mangfold. Mange av våre studiesteder er kjent for å ha et godt studiemiljø, sier hun.
Tror det er store forventninger
Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har i overkant av 350 internasjonale studenter fra 73 forskjellige land fått tilbud om studieplass.
— Vi vet at de internasjonale studentene har store forventninger til møtet med Norge og NMBU. Det er utfordrende å reise til et annet land, ny kultur, språk og mat. Vi ønsker og håper at alle finner seg godt til rette på NMBU, og håper de fleste får mulighet til å komme, sier seksjonssjef Iben Andersen i NMBUs Studieavdeling i en nettsak.
Hun påpeker at det er spesielt gledelig å kunne ta imot flere studenter i år enn tidligere siden det kom noen færre internasjonale studenter under pandemien, fordi det var vanskelig for dem å reise.
Totalt har NMBU sendt ut studietilbud til 160 internasjonale studenter, fordelt på bachelor- og masternivå på NMBU sine engelskspråklige studieprogram.
I tillegg har i underkant av 200 utvekslingsstudenter fra NMBUs partnerinstitusjoner i EU blitt tatt opp.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm