Her er billetten til nazifesten på Studentersamfundet i Trondhjem lørdag. Foto: Under Dusken/Christian Høkaas
Her er billetten til nazifesten på Studentersamfundet i Trondhjem lørdag. Foto: Under Dusken/Christian Høkaas

Nazi-fest arrangert på Samfundet i Trondheim

En fest med nazi-tema på Studentersamfundet i Trondheim har vakt sterke reaksjoner. Men ikke fra Studentersamfundets medlemmer, sier leder Tale Bærland.

Publisert Oppdatert

Det ble holdt fest med nazisttema i en bar ved Studentersamfundet i Trondheim lørdag.

De som ville inn i baren i studentenes røde runde hus i Trondheim lørdag kveld fikk billett med bilde av Hitler. I baren ble de møtt av serveringspersonale som forestilte SS-uniformer, og og på fra drinklista kunne man bestille blant annet «Blut und Ehre», «Nacht und Nebel», samt «lowdrinken» Auschwitz.

Det var NRK Trøndelag som først omtalte saken.

Ifølge NRK Trøndelag reagerte flere besøkende ved Studentersamfundet i Trondhjem på arrangementet som ifølge leder ved Samfundet, Tale Bærland, var ment som et anti-nazi-arrangement der temaet var «politisk ukorrekt».

Sjokkert og opprørt

Det hele ble nok dratt litt for langt.

Tale Bærland

– Jeg ble sjokkert og opprørt, sier Maja Sandström en av gjestene til NRK Trøndelag. Hun forlot til slutt lokalet og advarte andre mot å gå inn.

Leder Tale Bærland ved Studentersamfundet var i Finland i helga og ikke tilstede under festlighetene.

— Det hele ble nok dratt litt for langt, sier hun til Khrono søndag kveld.

Ifølge studentavisen Under Dusken fikk Kafé- og serveringsgjengen, som holdt festen, reaksjoner fra besøkende, og Bærland bekrefter dette overfor Khrono.

– De fikk beskjed fra 4-5 stykker om at det hele kunne oppfattes som støtende, men mange syntes det var positivt og bra, sier Bærland.

Eksterne reaksjoner

— Ifølge Under Dusken kom ikke de negative reaksjonene fra Samfundets medlemmer, men fra eksterne. Skulle du ønsket at noen av medlemmene hadde reagert først?

— Det er ulikt hva folk oppfatter som krenkende. Fokuset for festen var antinazisme og det hang antinazistiske plakater på veggene, sier Bærland.

– Så fort de som var på jobb på lørdag fikk vite hva slags fest det var, ble den stoppet. Hvor lenge varte festen?

— Den varte fra kl. 22.00-00.30 , opplyser Bærland til Khrono.

Historieløst

– Det er virkelig historieløst. Det kan være mennesker der som personlig har slektninger som kan ha blitt drept under krigen. Da vi gikk, sto vi utenfor og advarte andre mot å gå inn, sier en av gjestene, Maja Sandström til NRK.

Samfundets leder, Tale Bærland, beklager det hele:

– Samfundet tar sterk avstand fra nynazisme og alt dette. Medlemmene våre har ikke lov til å være nazister, det står i lovene våre. Vi kan ikke annet å beklage at det gikk for langt i går. Det reflekterer ikke verdiene til Samfundet, sier Bærland til NRK.

Nazikostymene som ble brukt, var ifølge NRK leid inn fra NRK.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!