til minne

Syvert Paul Nørsett (1944-2024)

Syvert Nørsett kom som en frisk pust til matematikkmiljøet ved NTH i 1970. Som nyansatt førsteamanuensis var han en person som ikke tok seg selv høytidelig og var opptatt av at folk skulle trives rundt seg. Vitenskapelig var han en original forsker som gikk sine egne veier. Han fikk permisjon fra NTH i 1972 for å ta doktorgrad med Jack Lambert i Dundee om numerisk løsning av stive differensiallikninger. Nørsett returnerte til NTH i 1974, og ble i 1986 bestallet som embetsmann; Professor i numerisk analyse.

Syvert Paul Nørsett gikk bort 29. april, 79 år gammel.

Syvert Nørsett har vært en av de mest sentrale personene i norsk beregningsmatematikk de siste 50 årene. Han fikk tidlig inn store forskningsprosjekter fra forskningsrådene. På 1980-tallet var han helt sentral i etableringen av Sintef Industriell Matematikk, studieretningen for Industriell Matematikk og i aktivitetene sentrert rundt superdatamaskinen Cray X-MP. Med nær 20 doktorgradsstudenter og mange masterstudenter skapte han et miljø som fostret en hel generasjon matematikere, med fokus på algoritmeutvikling og i nær kontakt med industri og anvendelser. 

Nørsetts internasjonale anerkjennelse og store internasjonale kontaktnett var avgjørende for studentenes karrierebygging. Nørsett inviterte de beste internasjonale forskerene til Trondheim, og sendte sine studenter ut i verden for å bli eksponert for den internasjonale forskningsfronten. Med sin lune humor, joviale væremåte og ikke alltid like treffsikre vitser, skapte han et miljø der det var stor takhøyde og der studentene fikk en trygghet til å kunne diskutere gode og dårlige ideer med prominente internasjonale gjesteforskere.

Familien Nørsett sitt hjem på Byåsen var alltid et samlingspunkt for gjesteforskere og studenter. Ektefellen Edith Nørsett har en stor del av æren for de gode sosiale relasjonene i forskningsgruppen, og har alltid vært en sentral støttespiller for Syvert.

Nørsett hadde betydelige helseproblemer i store deler av karrieren. På tross av dette hadde han et stort pågangsmot, og bidro med vesentlige forskningsresultater og en utstrakt reisevirksomhet, spesielt til Cambridge der han arbeidet nært med Professor Arieh Iserles i mer enn 30 år. Med Ernst Hairer og Gerhard Wanner i Geneve, skrev han referanseverket om numerisk løsning av ordinære differensiallikninger.

Syvert Nørsett gikk bort 29. april 2024, 79 år gammel, etter en tids sykeleie. Han etterlater seg kone Edith, fire barn og seks barnebarn. Vi har svært gode minner om Syvert som venn, veileder, forsker og som en akademisk far. Han er dypt savnet. Vi lyser fred over hans minne.

Hilsen studentene
Anne Kværnø, professor ved NTNU
Hans Munthe-Kaas, professor ved UiB og UIT
Brynjulf Owren, professor ved NTNU

Powered by Labrador CMS