Amani Alhussein (t.h.) og Esraa Alhaddad har universitetsutdanning i regnskap fra Syria, men måtte flykte fra krigen. Nå har de fått oppdatert kunnskapen sin ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Syriske flyktninger klare for regnskapsjobb

Flyktninger med høyere utdanning får hjelp til å komme seg ut i arbeidslivet i Norge.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amani Alhussein og Esraa Alhaddad er syriske flyktninger med universitetsutdanning i regnskap fra hjemlandet.

De er to av 15 flyktninger og innvandrere med høyere utdanning som deltar på «Akademisk praksis», som er et tilbud om arbeidstrening for disse gruppene ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Les også:

Oppdaterte kunnskaper

Nå har de to kvinnene fått oppdatert sine kunnskaper innen regnskap og er klare for praksis og jobb.

Jeg har veldig høy motivasjon for å få til noe her. Jeg vil ikke bare sitte og vente på hjelp. Jeg er vant til å jobbe, og jeg studerte for å jobbe.

Amani Alhussein

— De kom med en god kompetanse, men er enda bedre rustet nå, siden de har lært om faget i Norge. At de har vært her, fulgt undervisningen og gjort det så bra på prøvene de har fått, er et kvalitetsstempel på dem. Bedriftene slipper å lære dem opp. De har lært om feriepenger, skatt, moms og andre særnorske ordninger og regler. Det de trenger og ønsker nå er arbeidstrening, og der støtter jo NAV. Saksbehandlerne i NAV har fulgt opp tett, og kommet hit til møter og inspirasjonsdager, sier seniorrådgiver Nina Martinsen, som er koordinator for «Akademisk praksis», til HSNs nettsider.

De 15 flyktningene og immigrantene kommer fra flere land og har utdanning på bachelor-, master- og phd-nivå fra før. Fagene deres er blant annet teknologi, økonomi, markedsføring og utviklingsstudier.

Trenger praksis i Norge

Amani Alhussein forteller at hun kommer fra Raqqa i Syria, men studerte fire år i Damaskus og har en bachelor som er godkjent av NOKUT. Hun jobbet fem år i bank i Damaskus og jobbet i flere bedrifter under studiene. Hun kom til Norge alene for to år siden.

— Jeg har veldig høy motivasjon for å få til noe her. Jeg vil ikke bare sitte og vente på hjelp. Jeg er vant til å jobbe, og jeg studerte for å jobbe. Norge er et moderne land, men det var også Syria før krigen, sier hun til HSNs nettsider.

— Det jeg trengte mest, var å lære norsk og å få undervisning i lover og regler som gjelder faget mitt her i Norge. Det viktigste for meg er å få praksis. Selv om jeg har lang erfaring fra Syria, er det viktig med erfaring fra Norge, sier hun.

Lært seg norsk regnskap

Esra Alhaddad kommer fra Homs i Syria og gikk fire år på universitet i Tishreen og fikk en bachelor i økonomi og administrasjon. Hun flyktet sammen med familien via flere land, før de kom til Norge. Hun forteller at hovedfaget hennes er regnskap, og at hun nå har lært seg å bruke norske regnskapsprogram, noe hun ikke synes var så vanskelig.

— Jeg vil gjerne si at Syria er et sivilisert samfunn, med bra læresteder. Vi har derfor god utdanning. Tilbudet om «Akademisk praksis» er en mulighet for mange studenter fra utlandet, ikke bare oss. I Syria var vi ikke vant til å møte ledere på universitetet. Her har vi fått møte instituttleder og andre. De har vært så tålmodige med oss, selv om vi ikke snakket så godt norsk. Mannen min er utdannet ingeniør fra Syria. Jeg håper han også kan få tatt kurs, så han kan få jobb her, sier hun.

Fornøyd styreleder

Styreleder Rune Nilsen ved HSN er svært fornøyd med resultatene av tilbudet «Akademisk praksis».

—- Dette er en flott sak, og det gir også en merverdi for høgskolen. For det første viser det en klar og god oppfølging av HSNs visjon og strategi. For det andre er det godt forankret i studiestedene og fagmiljøene. Disse tiltakene åpner også for viktige muligheter for fordypning i undervisningssammenheng og forskning, sier Nilsen.

FAKTA

Akademisk praksis

Høgskolen i Sørøst-Norge har etablert et tilbud om arbeidstrening for flyktninger og innvandrere med høyere utdanning, og personer med behov for arbeidstrening og tilrettelegging.

38 personer har søkt på ordningene.

Per november 2017 har 15 fått kontrakt om arbeidstrening eller undervisning.

De kommer fra: Syria, Eritrea, Norge, Ukraina, Polen, Reunion og Makedonia.

Deltakerne har utdanning på bachelor-, master og ph.d. – nivå innenfor bl.a. teknologi, økonomi, markedsføring og utviklingsstudier.

Tilbudet finansieres i hovedsak av NAV, og inkluderer både Akademisk dugnad for flyktninger og Samarbeidsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv.

Kilde: HSN

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS