Kongen, Carl Gustaf, er den høye beskytter av Svenska Akademien . Nå er han i ferd med å gripe inn i konflikthåndtering av en sak som handler om seksuell trakassering. Her er han på nasjonaldagen i 2010. Foto: Bengt Nyman/Flickr(https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kaos i Svenska Akademien

Krise. Flere medlemmer har trukket seg, og Kongen vurderer å gripe inn. Stormen rundt Svenska Akademien og påstander om seksuell trakassering ser ikke ut til å gi seg med det første.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med at ytterlgiere to medlemmer av Svenska Akademien gikk av i dag).

— Dette er den største skandalen som har vært i Svenska Akademiens moderne historie, sa litteraturredaktør Madelaine Levy i Svenska Dagbladet i NRKs DagsnyttAtten onsdag.

Torsdag ettermiddag ble det klart via flere svenske medier at ytterligere to medlemmer av Svenska Akademien går av: Sara Danius og Katarina Frostenson.

Svenska Akademin deler blant annet ut nobelprisen i litteratur. De er 18 medlemmer, de fleste forskere og/eller forfattere som blir valgt på livstid, og de har en rekke privilegier i det svenske samfunnet og og har eksistert i over 200 år.

Sent i forrige uke trakk komitëmedlemmene Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund seg i protest fra Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels Litteraturpris.

Årsaken er ifølge Aftonbladet håndteringen av varsler om seksuell trakassering og overgrep, angivelig begått av en person tett knyttet til Svenska Akademien.

Rett før de tre valgte å gå av skal det også ha blitt holdt en avstemning om hvorvidt man skulle kaste ut et av de andre komitémedlemmene, Katarina Frostenson.

Dette er den største skandalen som har vært i Svenska Akademiens moderne historie.

Madelaine Levy

Anmeldt for trakassering og overgrep

Frostenson er nemlig gift med kulturprofilen Jean-Cleaude Arnault, som ble anklaget for både overgrep og seksuell trakassering under #MeToo-kampanjen i høst. Dagens Nyheter publiserte historiene til de 18 kvinnene.

Arnaults overtramp skal ha foregått i over 20 år. Flere av overgrepene skal ha funnet sted i to staselige leiligheter som Svenska Akademien eier, i Stockholm og Paris.

Ifølge Expressen har åtte kvinner politianmeldt Arnault, mens han selv avviser anklagene. Arnault er ifølge avisen også anmeldt for økonomisk kriminalitet.

Advokaten hans, Björn Hurtig, sier at han nekter for å ha begått seksuelle overgrep eller trakassering mot kvinnene, og at han også mener han er uskyldig i spørsmålet om økonomiske lovbrudd, skriver Dagbladet.

Kong Carl Gustaf inn

I dag , onsdag 11.april, skulle 8 av de 13 de gjenværende medlemmene av komiteen møtes for å håndtere tilliten til leder Sara Danius. Men, møtet ble avlyst, skriver Aftenposten.

Akademimedlem Sture Allén sier til SVT at «det som skulle behandles på møtet, er oppklart», og han avviser overfor Svenska Dagbladet at møtet skulle handle om tilliten til Danius.

Den svenske kongen, Carl Gustaf, er Akademiens høyeste beskytter. Han har møtt både Sara Danius og andre medlemmer i Svenska Akademien, og sagt at han «overveier» å gripe inn i saken.

Nobelstiftelsen har også uttalt seg, og frykter at saken vil skade Nobelprisens omdømme, ifølge Expressen.

Flere svenske medier har omtalt at det er svært vanskelig å trekke seg fra et verv i Svenska Akademien. Offisielt har komitéen 18 medlemmer - «De Aderton» -, men ikke alle møter. Nå har så mange sluttet å møte at de ikke er formelt vedtaksdyktige - det må de være 12 for å få til.

Intern granskning

Svenska Akademien skriver i en pressemelding om skandalen at de ønsker granskningen av saken velkommen, ifølge Aftenposten. De skal ha satt i gang en intern gransking i saken.

Forfatteren Peter Törnroth tvitret på sin side tirsdag: «Nobelprisen i dårlig kjemi går til Svenska akademin».

Fakta

Svenska Akademien

Et selskap stiftet i 1786 av kong Gustav III etter mønster av det franske akademi.

Deler ut Nobelprisen i litteratur og en rekke andre priser og stipender.

Selskapets 18 medlemmer («de aderton») blir valgt på livstid blant forfattere og andre kulturpersonligheter.

Har som formål å fremme det svenske språket.

Kilde: Store norske leksikon

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS