korona

SV: Studentene er glemt i regjeringens krisepakke

Mona Fagerås i SV er ikke imponert over forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheims tiltak for studenter.

Mona Fagerås (SV) sier hun ikke er imponert over hva Henrik Asheim bidrar med med tanke på studenters økonomiske situasjon under koronapandemie.,
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentarer fra forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim.)

Frp og regjeringspartiene ble før helgen enige om den nye krisepakken for å motvirke de økonomiske konsekvensene av koronapandemien.

Mona Fagerås i SV reagerer på at studentene igjen er glemt.

— Vi har en utdanningsminister på feltet som ikke ser situasjonen dagens studenter er i, sier Fagerås til Khrono.

Hun legger til at i likhet med Norsk studentorganisasjon (NSO) etterlyser SV at regjeringen og forsknings- og høyere utdanningsministeren tar studentenes situasjon under koronapandemien på alvor.

SV sørget for ekstra støtte

Fagerås understreker at SV i vår fikk gjennomslag i forhandlingene med regjeringspartiene for at det skulle bevilges en milliard kroner i støtte til studentene som kunne vise til inntektsbortfall.

Ordningen ble innført fra mars til 15.juni, og ble utvidet til å gjelde fram til 30.juni.

Regjeringen foreslo et tilleggslån for studentene, og SV fikk gjennomslag i Stortinget for at deler av dette lånet skulle omgjøres til stipend.Vedtaket lød:

«Stortinget ber regjeringen foreslå en ordning som innebærer 1 mrd. kroner til konvertering av ekstralån til stipend for studenter som kan dokumentere inntektsbortfall.»

47.500 søkte om ekstra lån

Tall fra Lånekassen viser at rundt 47.500 studenter har søkt om dette tilleggslånet. Det utgjør om lag 20 prosent av de 235.228 som i mai fikk tilsendt tilbud om lånet.

— Som de fleste vet er det sommermånedene som er studentenes viktigste kilde inntekt, trekker Fagerås fram og fortsetter:

— Mange mistet muligheten til å få seg sommerjobb under de rådende omstendigheter sommeren 2020. Veldig mange studenter har i tillegg mistet inntekt i høst på grunn av koronasituasjonen.

Fagerås forteller at derfor kommer SV til å ha med studentene inn i denne krisepakken og foreslår at studenter som også nå opplever inntektsbortfall må bli tilbudt en ordning.

— Behovet for en krisepakke for studentene er fortsatt stor, mener Fagerås.

Ba om utvidelse allerede i juni

Hun trekker også fram at hun allerede i juni stilte Asheim spørsmål om det var mulig å videreføre ordningen. All den tid at bare en tredjedel av beløpet Stortinget bevilget til studentene var brukt.

Det siste tallet kommer fram av et oppslag i VG 16. juni.

— Jeg antar dette skyldes at ordningen ikke har truffet godt nok i og med at studentene stort sett baserer seg på sommerjobber og bruker de pengene de tjener på sommeren utover hele studieåret, forklarte Fagerås i sin begrunnelse i juni.

Hun la til at hun mente ministeren må vurdere å bruke de pengene han allerede har til å utvide muligheten til å søke om utvidet stipend og lån til studieåret starter igjen i august.

Asheim: — Har gått bedre enn forventet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim trekker på sin side fram at tilleggslånet i vår var et målrettet tiltak for å hjelpe de som var i en vanskelig økonomisk situasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

— At det ikke var flere som søkte kan tyde på at det det tross alt har gått bedre enn forventet. Sånn sett mener jeg det er en positiv ting at regjeringens krisepakker er underbrukt i flere sektorer. Det betyr at vi har klart oss bedre enn det vi fryktet i mars. Det er bra for den enkelte, for bedriftene og ikke minst for samfunnet vårt, fokrlarer Asheim.

— Følger situasjonen nøye

Asheim forteller at regjeringen vurderte at det ikke var behov for ytterligere tiltak i den proposisjonen de la frem for Stortinget i september.

— Men jeg følger situasjonen nøye, understreker Asheim og legger til:

— Det som derimot bekymrer meg mer for øyeblikket er alle de studentene som gjerne har flyttet hjemmefra for aller første gang til en ny by hvor de ikke har et sosialt nettverk og nå sitter på studenthybelen og følger digitale forelesninger. Vi har fått nedslående, men ikke overraskende tall, som viser at studentene synes livet er blitt mer krevende fordi de savner venner og syns det er problematisk å studere hjemmefra.

Asheim trekker også fram at vi alle et felles ansvar ved å bry oss om hverandre.

— Det trenger ikke å være så komplisert, og derfor har jeg tatt initiativ til å samle inn alle gode eksempler på tiltak for å spre disse til flere, trekker Asheim fram.

Endringslogg:

5.10.2020, kl. 19.30: Oppdatert med kommentarer fra Henrik Asheim.

Powered by Labrador CMS