Etter gårsdagens styremøte på NTNU fikk flere av fakultetene gjennomslag i debatten om navneendring.

Medisin vant kampen om fakultetsnavn

Torsdag behandlet NTNUs styre forslag til hva universitetets nye fakulteter skal hete. Saken har skapt debatt i forkant, og gjorde det også på møtet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Gunnar Bovim ville ha korte navn på de åtte fakultetene ved NTNU. Det skapte reaksjoner i flere av fagmiljøene. Torsdag ble saken behandlet i styret på NTNU.

Flere av fagmiljøene ønsket lengre navn enn de rektor la på bordet, og blant de som fikk viljen sin var medisinerne. Deres nye fakultet skal hete Fakultetet for helsevitenskap og medisin. Det ble også delseier til to andre fakulteter, skriver Universitetsavisa.

Også Arkitekturfakultetet og Fakultetet for informasjonteknologi, matematikk og elektronikk (IME) fikk delvis gjennomslag for sine ønsker. Arkitektene fikk et bredere gjennomslag enn rektor foreslo. Det nye navnet blir Fakultetet for arkitektur og design. IME-fakultet vil hete Fakultetet for informasjonsteknologi og elektronikk.

Sterke reaksjoner på navneforslag

Da rektor Gunnar Bovim ved NTNU gjorde det klart at han ønsket korte fakultetsnavn skapte det store reaksjoner i flere av fagmiljøene. Bovim ønsket at fakultetsnavnene helst bare skulle ha et ledd, med unntak av Fakultetet for samfunns- og utdanningsvitenskap.

Etter rektors ønske måtte de andre sju klare seg med ett ledd, for eksempel Fakultet for informasjonsteknologi eller Fakultet for naturvitenskap.

Begrunnelsen var at dette gjorde det lettere å huske navnene.

Et av Bovims forslag var at Det medisinske fakultet skulle endres til Fakultetet for helsevitenskap. Ledelsen, ansatte og studenter ved fakultet var svært misfornøyd med forslaget.

— En absolutt majoritet vil at fakultetet skal ha medisin i navnet. Vi har spilt inn hva vi mener fakultetet bør hete. Da er jeg forbauset over at vårt entydige budskap ikke blir tatt hensyn til, sier dekan Björn Gustafsson til Universitetsavisa.

På styremøtet i går vant allikevel medisinerne frem.

Satte sinne i kok

Flere av styremedlemmene var klare på at ingenting vekker mer sinne enn et spørsmål om endring av navn. Det er spørsmål om identitet, profilering og faglig bredde, skriver Universitetsavisa, fra torsdagens møte.

Det var tydelig at engasjementet hadde gjort et sterkt inntrykk, og flere av styremedlemmene hadde fått henvendelser fra fakultetene i forkant av styremøtet. Blant annet var flere opptatt av at elektronikk måtte være i navnet til dagens IME-fakultet.

— Informasjonsteknologi er ikke dekkende nok, og det sier fakultetet selv. Derfor foreslår jeg informasjonsteknologi og Electrical Engineering, som er innarbeidet internasjonalt, sa representant Bjarne Foss, som selv jobber ved det aktuelle fakultetet, til avisa.

Også studentene engasjerte seg

På styremøtet ble det også klart at studentrepresentantene var engasjert i debatten, og de stilte godt forberedt.

Studentrepresentant Kim Allgot hadde i forkant kontaktet Språkrådet for å avklare om det er noe språklig problem å bruke humaniora framfor humanistisk i dette fakultetsnavnet. Svaret var at begge deler kan brukes.

— For meg er det viktigere å dekke den faglige bredden enn å huske alle navnene på rams. Derfor ønsker jeg beskrivende navn framfor enkle - sistnevnte kan bli ekskluderende for den store faglige virksomheten, argumenterte han, og trakk særlig fram elektroteknikk som ikke blir dekket av informasjonsteknologi, sa han ifølge Universitetsavisa.

— Enkle navn kan være forvirrende

Guro Busterud, representant for de midlertidig vitenskapelig ansatte, mente det var fint med enkle navn, men at dette også kan skape forvirring:

— Blir de for enkle, kan de bli så upresise at du må få forklare hva navnet inneholder. Jeg synes for eksempel at helsevitenskap er utydelig, Faglig bredde er viktigere enn korte og mindre presise navn, sier hun.

En av de som argumenterte sterkt for hvilket navn arkitektsfakultetet bør ha var ekstern representant Nina Refseth. Rektors opprinnelige forslaget var Fakultet for arkitektur. Refseth mente dette ikke var godt nok.

— Arkitektur har vært et veldig teknisk fag. Den estetiske komponenten forsvinner og det bør med i navnet, mente hun.

Design ble med i det nye navnet. Det ble også diskutert om billedkunst bør være med som i dag, men representantene mente dette miljøet er lite og allerede har en solid merkevare knyttet til at de bruker navnet Kunstakademiet i Trondheim.

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS