HiOA-studenter bruker fellesområdet utenfor biblioteket på Kjeller som lesesal. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Få en kickstart på semesteret

Studieteknikk. Ble det litt for mye skippertak før eksamen i forrige semester? Her er ekspertenes seks beste tips for å unngå samme fella igjen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å holde motivasjonen oppe i et helt semester kan være vanskelig, særlig når det er andre ting som lokker i studietida. Derfor har Khrono spurt to eksperter om hvordan du som student kan legge grunnlaget allerede nå, for å få en mer overkommelig innspurt når eksamen og innleveringer står for døra.

Rådgiverne er Øistein Anmarkrud, professor ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo og Ingunn Nilsen, koordinator for Studieverkstedet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Tips nummer 1: Lag en plan

Det første rådet både Anmarkrud og Nilsen kommer med er planlegging. Lag en god plan for lesingen - eller for hele semesteret når du først er i gang.

Jeg hadde aldri så gode karakterer som da jeg fikk barn i studietiden og var nødt til å bruke tiden min effektivt.

Øistein Anmarkrud

— Det er lurt å legge en slagplan, helst før første forelesning. Legg en plan for hele semesteret, med når du har eksamen, når du har praksis og når det er forelesninger, sier Nilsen.

Anmarkrud sier han alltid ber studentene sine lage en god leseplan.

— Det er sikkert mye du kan reparere med skippertak før eksamen, men det er lite som erstatter det jevne arbeidet over tid, sier han.

Anmarkrud minner om at det er viktig å sette av tid til repetisjon før eksamen.

— Hvor lang tid du trenger avhenger av hvilken type fag og fagets kompleksitet, men jo mer tid du har til repetisjon, jo bedre, samtidig som du må kunne komme deg gjennom stoffet, sier han.

Nilsen presiserer viktigheten av å også sette av tid til andre ting enn å bare lese.

Ingunn Nilsen, koordinator for Studieverkstedet ved HiOA. Foto: Tommy Wiik

— Mange har jobb, venner og familie de skal ha tid til, og så vil man kanskje trene også. Det bør man legge i planen. Det virker nok kjedelig, men det er viktig. I tillegg bør du være realistisk med hva du rekker å gjøre på en dag, legger hun til.

Nilsen tipser om at det kan være lurt å ta utgangspunkt i emneplanen eller fagplanen: der står det ofte hva du skal lære, og det kan brukes til å planlegge lesing og til å følge med i forelesning.

Tips nummer 2: Følg planen

Det er ingen vits i å ha planer hvis man ikke følger dem opp, mener Ingunn Nilsen.

— Sett av tid en gang i uka for å se om du er ajour med planen din, og pass på å se på det du ikke har rukket å se på ennå.

Hun mener at skippertak ikke egentlig er å forakte, så lenge du har mange av dem.

— Man bør lure seg selv til å ta skippertak litt oftere. Når man er student holder det ikke med ett gigantisk skippertak rett før eksamen, sier Nilsen.

Hvis du henger etter bør du ta det igjen så fort som mulig, før det blir uoverkommelig å gjøre det.

— Ta et skikkelig tak hvis du er litt bakpå i løpet av semesteret, ta igjen det du ikke har rukket og kanskje du til og med kan komme litt på forskudd, sier hun.

Hvis du er av typen som tar masse notater når du leser eller er på forelesning, kan du etterpå repetere ved å markere det viktigste i notatene dine. Det er først når du er ferdig med et kapittel eller har hørt hele forelesningen at du vet hva som egentlig var viktigst, råder Nilsen.

Tips nummer 3: Sett deg inn i stoffet før (fore)lesning

— En viktig komponent i god læring er bakgrunnskunnskap. Les pensum før forelesningen så du kan gjøre koblinger mellom det du har lest og det som blir sagt i forelesningen. Sørg for å lage gode notater med disse koblingene og bruk det til å repetere når det nærmer seg eksamen, råder Øistein Anmarkrud.

Nilsen er enig, og sier at bare litt lesing før forelesning kan redde deg.

— Selv om du bare har ti minutter før en forelesning, rekker du sannsynligvis å lese første og siste avsnitt, eller mellomtitlene, bare for å forberede hjernen på det som kommer, sier hun, og legger til:

— Det er egentlig et godt tips uansett: Les alltid første og siste avsnitt før du begynner, eller se over mellomtitlene. Det hjelper deg til å lese raskere og mer målretta.

Nilsen presiserer at det er viktig å øve seg på å skrive. Det er ikke som å sykle, mener hun: du er nødt til å trene deg ofte og mye på den akademiske sjangeren.

Tips nummer 4: Vær sosial

Å skaffe seg venner på studiet er selvfølgelig hyggelig, men Nilsen oppfordrer til å også bruke venner til å lære bedre.

— Vær sosial i løpet av studiet, skaff deg et nettverk. Det trenger ikke være mange, men noen du kan lese og diskutere stoffet sammen med, sier Nilsen, og forklarer hvorfor:

— Vi lærer mye mer når vi snakker om ting enn når vi bare leser. Og hvis vi skal tenke langt fram i tid kan det nettverket du skaffer deg i studiet være nyttig for å få seg jobb i framtida.

Tips nummer 5: Sett deg delmål

— Når du begynner i januar er det veldig lett å tenke at det er lenge til eksamen, men da er det nyttig å sette seg kortsiktige mål, og bryte leseplanen opp i mindre deler. Man skulle så klart ønske at alle hadde en sterk indre motivasjon til å studere alt, men alle som har studert vet at man må gjennom noen økter som kanskje ikke er så spennende, sier Anmarkrud.

Hans råd er å gi seg selv en liten «gulrot».

— En måte å få bukt med det på, er å premiere seg selv. Hvis du for eksempel har jobbet deg gjennom en blytung metodedel, kan du kjøpe deg en god kaffe etterpå. Det kan være snakk om veldig kortsiktige ting, som at du får ta en tur på kino når du har fullført boka du holder på med, sier han, og fortsetter:

— Her gjelder det å sørge for selvdisiplin. Da jeg var student og virkelig skulle jobbe med pensum, kunne jeg for eksempel legge igjen PC-en hjemme, eller sette meg et sted det ikke var internett.

Men det å unngå distraksjoner har kanskje blitt vanskeligere de siste 10-20 årene?

— Ja, da jeg satt på lesesalen var det med en Nokia 3210. Mulighetene for å sjekke mail eller Facebook var så klart en annen før.

Ingunn Nilsen har også et annet tips for å holde på motivasjonen når lesingen begynner å bli tung:

— For å holde motivasjonen oppe kan du i begynnelsen av semesteret skrive ned hvorfor du valgte det du studerer, hva er gøy med det og hva vil du med utdannelsen senere. Da kan du ta fram notatet litt uti semesteret og minne deg selv på hvorfor du gjør dette, sier hun.

Tips nummer 6: Hold deg selv i nakken

Selv om det kan være vanskelig, så er det mye du må gjennom. Det beste kan være å akseptere det, og bestemme seg for å gjennomføre.

— Det er bra å presse seg selv litt. Noen ganger må du komme deg gjennom pensum du ikke vil lese eller oppgaver du ikke vil skrive, sier Nilsen.

Hun sier det er lurt å få seg til å jobbe mest mulig effektivt. Det hjelper ikke å sette av seks timer til lesing hvis man bare tenker på hva man skal ha til middag etterpå, for eksempel:

— Da er det bedre å sette av tre timer og bruke dem godt, sier hun.

Anmarkrud legger også vekt på at selvdisiplin er en viktig faktor.

— Jeg har tro på det å se på studiet som en jobb: å være på lesesalen klokken åtte om morgenen, lese godt og effektivt og gå hjem klokken fire. Det er jo et litt anekdotisk bevis, men jeg hadde aldri så gode karakterer som da jeg fikk barn i studietiden og var nødt til å bruke tiden min effektivt, sier Anmarkrud.

Og til slutt, hvis alt går galt og du overhodet ikke er forberedt til eksamen? Nilsen har en beroligende beskjed til deg:

— Skulle man være så uheldig å stryke, så er ikke det total krise heller. I verste fall utsetter man utdannelsen sin med et halvt eller ett år, men det er ingen katastrofe hvis du skal jobbe til du er 70.

FAKTA

Om ekspertene

Øistein Anmarkrud: Professor ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Ingunn Nilsen: Koordinator for Studieverkstedet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS