I fjor deltok kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på velkomstseremoniene ved fem universiteter og høgskoler, her sammen med rektor på NTNU, Gunnar Bovim. I år er ingen fra politisk ledelse med på studiestart. Foto: NTNU
I fjor deltok kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på velkomstseremoniene ved fem universiteter og høgskoler, her sammen med rektor på NTNU, Gunnar Bovim. I år er ingen fra politisk ledelse med på studiestart. Foto: NTNU

Studiestart landet rundt i år uten utdanningstoppene

Toppene i Kunnskapsdepartementet velger Arendalsuka, programarbeid i Høyre og ferie foran studiestart ved landets universiteter og høgskoler i år. Men utenriksministeren, næringsministeren og EU-ministeren er med.

Publisert Oppdatert

I fjor var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og hans statssekretær Bjørn Haugstad (H), tilstede på tilsammen åtte arrangementer ved studiestarten i høyere utdanning. I år er de begge helt fraværende. Men utenriksministeren, næringsministeren, EU-ministeren og flere andre statssekretærer er med. 

I august i fusjons- og valgåret 2015, var statsråd Torbjørn Røe Isaksen tilstede ved studiestart hele fem steder: Først ved Universitetet i Oslo, så ved NTNU i Trondheim, Universitetet i Nordland (nå Nord universitet), Høgskolen i Bergen og til slutt på campus Kongsberg i det som nå heter Høgskolen i Sørøst-Norge.

Også statssekretær Bjørn Haugstad var rundt. Han dro til studiestart ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (nå Nord universitet), Høgskolen i Gjøvik (nå NTNU Gjøvik) og kom også til Høgskolen i Oslo og Akershus på et av arrangementene der.

Les også: Høy politikertetthet ved årets studiestart hele landet rundt

I år skal verken Isaksen eller Haugstad ønske noen av landets nye studenter velkommen.

Arendalsuka og ferie

(Statsråd Isaksen og rådgiver Åsmund Eide på Arendalsuka i 2015. Foto: Skjalg Bøhmer Vold).

Khrono ba Kunnskapsdepartementet om informasjon om hvor statsråden og statsekretæren skulle delta ved årets studiestart: 

— Det korte svaret er at de faktisk ikke skal delta ved studiestart noe sted til uka, opplyser kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide.

For Røe Isaksens del begrunnes fraværet fra studiestart med at han er opptatt med programarbeid for Høyre, der han er leder for programkomitéen, og at han dessuten skal delta på flere arrangementer under Arendalsuka, som avvikles mandag til fredag kommende uke. Og statssekretær Bjørn Haugstad er på ferie. 

NTNU-Bovim på seremonier 3 steder

Men det blir studiestart i år også, og andre nasjonale og lokale politikere, næringslivsfolk og kjendiser dukker opp: 

NTNU i Trondheim lover pomp, prakt, pop og gjestetale ved trønder og utenriksminister Børge Brende - når nærmere 10.000 nye studenter, ifølge ntnu.no ønskes velkommen til landets største universitet tirsdag 16. august.

(Fra immatrikulering på NTNU 2015:  f.h. rektor Gunnar Bovim, statsråd Torbjørn Røe Isaksen og prorektor Johan Hustad. Foto: NTNU)

Bovim skal være tilstede på universitetets alle tre campus, i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, som har studiestart hver sin dag, tirsdag, onsdag og torsdag. Mens Brende er hovedtaler i Trondheim tirsdag, er det EU-minister Elisabeth Aspaker ved NTNU i Ålesund torsdag og «teknologikvinnen»  og forretningskvinnen, Silvija Seres, som holder hovedtale i Gjøvik. 

Avspark på HiOA

Ved landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), blir det politikerbesøk, men bare på det som kalles «kick off for tilsatte» og som arrangeres mandag ettermiddag. Her er det Dilek Ayhan, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, som skal tale under tittelen: «HiOA i arbeidsliv og samfunn».

Under velkomstseremonien for HiOA-studentene, som arrangeres på St.Hanshaugen på ettermiddagen tirsdag 16. august er det rektor Curt Rice selv som holder hovedtalen, mens stand-up-komiker Zahid Ali skal løse opp stemningen.

(Bilde fra studiestart ved Høgskolen i Oslo og Akershus på St.Hanshaugen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

I fjor møtte ny rektor Curt Rice nye studenter for første gang på HiOA: 

Les også: Nye studenter møtte ny rektor

UiT-Husebekk på tre campus

EU-minister, nordlending og fungerende kunnskapsminister forrige uke da Isaksen var på pappaperm, Elisabeth Aspaker, tar turen til UiT Norges arktiske universitet i Tromsø tirsdag for å være hovedtaler ved velkomstseremonien der. Etter det drar hun videre til  NTNU i Ålesund dagen etter.

UiT-rektor Anne Husbekk får også en travel uke. Hun skal i likhet med sin kollega i Trondheim, Gunnar Bovim, være tilstede på åpningsserremonier på tre ulike campus - på tre forskjellige dager til uka: På campus i Tromsø, Narvik og Harstad og ønske nye, innfusjonerte studenter velkommen til Universitetet i Tromsø. I tillegg til Husebekk og flere andre skal NRKs nye regionredaktør, Anders Opdahl holde tal til studentene i Alta, direktør for Festspillene i Nord Norge, Maria Utsi, i Harstad og ordfører Rune Edvardsen i Narvik.

Nybø i Nord og sørvest

I Kristiansand og Grimstad er det næringsminister og sørlending Monica Mæland som skal tale for de nye studentene ved Universitetet i Agder ved to separate velkomstseremonier i de to byene mandag 15. august.

Universitetet i Stavanger får også politikerbesøk, her er det stortingsrepresentant Iselin Nybø fra Venstre som skal være hovedtaler 15. august. Hun skal også til det nyfusjonerte Nord universitet og tale ved åpningsseremonien ved campusen i Bodø dagen etter. Der er også en rekke arrangementer på åtte andre studiesteder ved nyfusjonerte Nord universitet hvor nå også Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna er blitt en del av universitetet som har hovedcampus i Bodø.

Ordføreren i Oslo

Ved Universitetet i Oslo markeres studiestart på høytidelig, tradisjonelt vis på Universitetsplassen, uten besøk av kunnskapsministeren i år, men derimot av Oslos ordfører Marianne Borgen, som skal bistå rektor Ole Petter Ottersen med å ønske de nye studentene velkommen.

Kunst og næringsliv i Bergen

Universitetet i Bergen hadde selveste statsminister Erna Solberg (bildet over hvor hun tar mobilbilde sammen med daværende ordfører i Bergen, Trude Drevland) som gjestetaler i fjor, men i år er det kunstdirektør Karin Hindsbo som er hovedtaler under den tradisjonelle velkomstseremonien i Nygårdsparken i Bergen sentrum.

Hindsbo er direktør for kunstmuseet KODE i Bergen, og anledningen er kunstfusjonen som skal skje i Bergen 1. januar 2017, når Universitetet i Bergen og Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) slås sammen og UiB får et nytt fakultet for kunst, design og musikk.

Høgskolen i Bergen har i likhet med NTNU Gjøvik valgt en næringslivsprofil på sin velkomst mandag. Her er det styreleder Elisabeth Grieg i Grieg Star Group som skal være gjestetaler. Rektor Ole Gunnar Søgnen holder elv hovedtalen.

Satser på lokale krefter

På første studiestart ved nyfusjonerte Høgskolen i Sørøst-Norge legges det ikke opp til noen stor pomp og prakt, men derimot lokale velkomster på hvert av de åtte studiestedene.

Heller ikke Høgskolen i Lillehammer eller Høgskolen i Hedmark planlegger storfint besøk, men klarer seg med lokale krefter. Det gjør også Høgskolen i Østfold, som skal ha felles åpningsseremoni i Halden tirsdag for studentene i Fredrikstad og Halden.

Ved Høgskulen i Volda er det åpningsseremoni tirsdag 16.august og der er det rapperen Runar Gudnason fra Side Brok, som skal holde dagens hovedtale til studentene.

(Runar Gudnason fra Side Brok holder tale til studentene i Volda. Foto: Foto: Hallstein D Mala.)

Ved Høgskolen Stord/Haugesund er det også åpningsseremoni både i Stord og Haugesund tirsdag, men heller ikke programmet der er tilgjengelig. Det samme gjelder Høgskulen i Sogn og Fjordane, som skal ha seremonier mandag i Sogndal og onsdag i Førde. 

Ved Høgskolen i Molde foregår den offisielle åpningen på Rådhusplassen i byen kl 12.00 onsdag. På kvelden inviterer høgskolen hele byen til gratiskonsert samme sted med OnklP og De fjerne slektningene. 

(Foto: Fra OnklP-konsert tidligere i sommer i Åndalsnes. Foto: Arild Waagbø, Panorma)

Ved NMBU har de høytidelig immatrikulering fredag 19.august. NB: Pent antrekk. 

Immatriku- hva?

NMBU i Ås, og NTNU - på alle sine studiesteder -  ønsker velkommen til immatrikulering, som antagelig er et litt ukjent begrep hos de innfusjonerte høgskolene, derfor kan NTNU på sin hjemmeside opplyse at dette ganske enkelt betyr å innskrives som student ved et universitet.

Ellers kan det være at «immatrikulering» er et ord som er på vei ut? De tre gamle universitetet i Oslo, Bergen og Tromsø ønsker ifølge hjemmesidene sine studentene velkommen til velkomstsseremoni i år. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS