5000 nye HiOA-studenter fikk med seg gode ord på veien fra rektor Kari Toverud Jensen, Jonas Gahr Støre og studentleder Tord Øverland på studiestart på St. Hanshaugen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
5000 nye HiOA-studenter fikk med seg gode ord på veien fra rektor Kari Toverud Jensen, Jonas Gahr Støre og studentleder Tord Øverland på studiestart på St. Hanshaugen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Stor stemning med 5000 nye studenter

5000 ferske studenter og nesten like mange paraplyer fant veien til St. Hanshaugen og studiestart for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— 5000 nye ansikter og over 800 faddere, undervisere, forskere og andre som dere vil møte gjennom studiet. St. Hanshaugen i dag er for meg verdens vakreste sted.

Slik startet rektor Kari Toverud Jensen dagens tale til de nye studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Les også: Kommer det 5687 nye studenter hit tirsdag?

Hun fortsatte med å gratulere de ferske studentene med deres kloke valg av studier og studiested.

— Samfunnet trenger din kompetanse. Barna våre fortjener de beste lærerne. Besteforeldre skal få en verdig eldreomsorg. Fellesskapet skal gi hver enkelt trygghet når du blir syk eller møter store utfordringer i livet. Sånn sett er HiOA tilstede i folks hverdag – gjennom hele livet, poengterte Toverud Jensen.

Se også: Khrono-TV - Fadder-kickoff

Både fag og engasjement er viktig

Dagens tre hovedtalere hadde alle tre ett sentralt råd til studentene: Og det var at selv om fag og studier er viktig så er det også viktig å engasjere seg i de faglige diskusjonen på høgskolen og eventuelt i foreningslivet på høgskolen. Eller til og med politikk, som Jonas Gahr Støre (bildet under) nevnte.

— Når du står der med ferdig grad og skal bruke papiret til å søke jobb er det mange andre som har samme grad. Engasjementet du har vist kan gi deg et fortrinn også i jobbkøen. Men viktigst: Det vil være med på å gjøre deg til et helt menneske, poengterte Støre.

Les også: Jonas Gahr Støre sin tale til studentene

— Du har tatt et valg om hva du vil studere og du har kommet inn, forhåpentligvis på studiet som du ønsker og som passer deg. Det valget du har tatt vil utgjøre en forskjell, for andre mennesker og for deg selv. Å starte på en utdanning er også å ta et valg som krever prioritering av egen tid, av innsats og av at noe annet må velges bort, sa Toverud Jensen og la til:

— Et råd – få gode og systematiske arbeids- og studievaner fra starten – og jobb med fagene. Som student er det viktig at du tar styring i eget liv.Ved å investere arbeidstimer, engasjement og nysgjerrighet i studiet og ikke minst stille kritiske spørsmål og krav til oss, vil du få bedre utbytte av utdanningen og eierskap til den kunnskap, erfaring og kompetanse du erverver deg gjennom studiet. 

 

Les også: Hele rektors tale

Moderne samfunn

— På mange måter misunner jeg dere, og skulle gjerne vært i deres sted. Dere skal skape og bygge det moderne samfunnet. Ikke slik man gjorde etter krigen, men likevel bygge et samfunn som er annerledes enn det vi har i dag. Vi må føre en bærekraftig politikk som ivaretar klimaet på en helt ny måte. Dere kommer til å være sjefsarkitektene for dette, og dere har valgt dere et flott startsted for dette arbeidet ved å begynne på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), sa Støre.

Prorektor Olgunn Ransedokken ledet dagens studiestartåpning. Det hele startet med at høgskolens eget stordband, HiOA storband,  spilte mens de nye studentene strømmet til utescenen på St. Hanshaugen. De spilte også litt underveis.

Det gjorde også bandet «Casa Murilo », som både slipper nytt album i dag, men også kommer tilbake på de nye studentenes felles grillfest samme sted senere tirsdag.

Studentenes ambassadør

Til sist ga Ransedokken ordet til leder for Studentparlamentet Tord Øverland (under hvit og rosa paraply).

— Jeg startet på mine studier ved HiOA for fire år siden. Hvis noen da hadde sagt til meg at jeg om fire år skulle stå på en scene og tale til 5000 hadde jeg bare sagt «ha..».  Men det at jeg står her viser at det er viktig å gripe de tilbudene som byr seg underveis og at slike veivalg kan gi uante muligheter, sa Øverland.

Han håpet på mye engasjement fra de nye studentene og poengterte at bare gjennom at studentene gir tilbakemeldinger og bryr seg om høgskolen sin kan institusjonene utvikle seg og bli et enda bedre lærested.

Les også: Hele talen til Tord Øverland

Øverland avsluttet med å dele ut prisen til årets foreleser, Jostein Riiser Kristansen (bildet under), som foreleser i forkurs fysikk på Fakultet for teknologi, kunst og design.

Les også: Han er studentenes favoritt

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS