Fadderne Susanne Fornasari, Ida Høgelid, Ulrikke Stuve Frøhoel (foran), og Trine Hanssen har tatt i bruk de nye gule elementene på campus og sitter klare for å ta i mot de nye studentene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Fadderne Susanne Fornasari, Ida Høgelid, Ulrikke Stuve Frøhoel (foran), og Trine Hanssen har tatt i bruk de nye gule elementene på campus og sitter klare for å ta i mot de nye studentene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kommer det 5687 nye studenter hit tirsdag?

5687 ferske studenter har sagt ja til studieplass på Høgskolen i Oslo og Akershus, men man spent på hvor mange som faktisk møter opp. I fjor forsvant 700 studenter allerede før studiestart.

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har lagt opp til ca. 200 flere studieplasser i 2014/15 enn de hadde i fjor. I år har 5687 studenter takket ja til tilbudet de har fått.

Høsten 2013 var det 5443 som takka ja til studieplass, mens ca 700 ikke møtte fram når skolen begynte. Dermed startet det i fjor 480 flere studenter på høgskolen enn det man faktisk hadde plass til.

Ett av studiene som fikk merke denne utfordringen var den nye barnehagelærerutdanningen, der langt flere enn forventa møtte fram til studiestart.

Les også: Overfylte klasserom

Oddvar Kværnhaug i Seksjon for opptak og veiledning, forteller at høgskolen onsdag ettermiddag denne uka vil ha en oversikt over hvor mange studenter som faktisk har møtt fram til studiestart i morgen tirsdag. Overbookingsprosenten på HiOA lå på drøyt 11 prosent både i 2012 og 2013. 

Takker ja og gleder seg

Eirik Mauricio Sund (bildet under) gikk sammen med 100 andre studenter på studieforberedende kurs på høgskolen i juni. Nå har Sund kommet inn på vernepleie deltid som han søkte, og han forteller at han både gleder og gruer seg.

— Jeg gleder meg stort til det faglige innholdet i studiene. Men jeg gruer meg til alt nytt administrativt jeg må forholde meg til som Fronter og studentweb. Men det er jo sikkert bare en overgangsfase, legger han til.

Sund skal studere deltid. I fire år har han jobbet heltid på en bolig for barn med autisme og utagerende adferd. Nå skal han over i en fase der det blir deltid jobb og deltid studier.

— Jeg gleder meg stort til å lære mer om faget, sier han.

Møter på St. Hanshaugen

Tirsdag møter alle nye studenter opp på St. Hanshaugen, der både rektor og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre skal tale til de nye studentene.

— Jeg skal være med på St. Hanshaugen og så får vi buss til Kjeller etterpå, forteller Sund.

— Skal du delta på mange fadderaktiviteter?

— Jeg vet ikke helt hva det går ut på. Hvis det er faglig relatert ja, men hvis det bare er fest og moro så er ikke det helt min greie, sier Sund.

Har pyntet seg i mer gult

Som en del av høgskolens strategiske campusutvikling forteller Marianne Hole at HiOA også ønsket å få ut noen umiddelbare tiltak for å gjøre campus litt med moderne, fargerik og leken.

Les også: Campus skal bli mer leken

Høgskolen har pyntet seg i mer gult enn tidligere. Gule fargeklatter på bakken som også viser vei, samt gule runde sittekrakker er et nytt tiltak i campus Pilestredet.

— Vi har fått mange positive kommentarer allerede på at det var en morsom måte å gjøre oss litt mer lekne på samtidig som de viser vei og gir informasjon, forteller eiendomsdirektør Marianne Hole.

Veiledere sitter klare

Camilla S. Thorkildsen er seksjonssjef for opptak og veiledning på høgskolen. 

— Vi gleder oss veldig til de nye studentene er på plass og våre veiledere sitter klare for å hjelpe til. Hvis det gjelder rent faglige ting, vil jeg anbefale studentene å få tak i hjelp lokalt på sitt eget institutt og fakultet, men de kan også henvende seg til oss eller i resepsjonen i Pilestredet 46, sier Thorkildsen.

Som legger til at Servicetorget ikke er en del av hennes ansvarsområde, men at torget selvsagt er ekstra godt bemannet disse første ukene.

— Noen gode råd til de nye studentene?

— Det faglige er viktig, men jeg anbefaler alle å investere i det sosiale også. Sjekk ut foreningslivet på høgskolen og se om noe kan passe for deg. Det er så viktig å trives når man studerer, sier Thorkildsen, og legger til:

— Ta vare på den informasjonen du får de første to ukene, og bla deg tilbake og les igjennom når du er vel i gang med studiene. Det kommer så mye informasjon, og det er vanskelig å få med seg alt de første dagene, råder Thorkildsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS