null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kjære nye studenter

HiOA-rektor Kari Toverud Jensens tale til studentene under studiestartseremonien på St.Hanshaugen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fantastisk å se dere! 5000 nye ansikter og over 800 faddere, undervisere, forskere og andre som dere vil møte gjennom studiet. St. Hanshaugen i dag er for meg verdens vakreste sted.

Gratulerer med valg av studie. Du har gjort et klokt valg.

  • Samfunnet trenger din kompetanse!
  • Barna våre fortjener de beste lærerne!
  • Besteforeldre skal få en verdig eldreomsorg!
  • Fellesskapet skal gi hver enkelt trygghet når du blir syk eller møter store utfordringer i livet

Sånn sett er HiOA tilstede i folks hverdag – gjennom hele livet.  

Som student er du tett på undervisning og forskning, og tett på det arbeidslivet du utdanner deg til. Utdanning, forskning og arbeidslivrelevans er et viktig fundament for hva du som ferdig kandidat har fått med deg av kunnskap og kompetanse. Og er det viktigste grunnlaget for å finne nye løsninger på nye de utfordringene i samfunnsfellesskapet står overfor

Du har tatt et valg om hva du vil studere og du har kommet inn, forhåpentligvis på studiet som du ønsker og som passer deg.

Det valget du har tatt vil utgjøre en forskjell, for andre mennesker og for deg selv.

Å starte på en utdanning er også å ta et valg som krever prioritering av egen tid, av innsats og av at noe annet må velges bort. Olav Thon anbefalte i våres unge mennesker å gå ut så hardt de kunne og deretter øke etter hvert……

Det er ikke tilfeldig at de som gjør det godt - gjør det godt. Så, kjære nye studenter: et råd – få gode og systematiske arbeids- og studievaner fra starten – og jobb med fagene! Som student er det viktig at du tar styring i eget liv.

Ved å investere arbeidstimer, engasjement, nysgjerrighet i studiet og ikke minst stille kritiske spørsmål og å sette krav til oss, vil du få bedre utbytte av utdanningen og eierskap til den kunnskap, erfaring og kompetanse du erverver deg gjennom studiet.  

Så vet jeg at det også står noen her i dag som er litt usikre på om studiet dere har valgt, egentlig er det riktige. Til dere vil jeg si to ting:

For det første: Snakk med oss! – fortell oss hvorfor du er usikker og eventuelt hva det er ved studiet som ikke svarte til forventningene. På den måten kan vi bli bedre.

For det andre: Valget du har tatt nå er viktig – men alle senere valg du skal gjøre er også viktige – og kanskje viktigere. Ingen, selv ikke professorene her, er utdannet en gang for alle. Og sist, men ikke minst: alt du tar med deg av kunnskap og ferdigheter er verdifullt.

En god venn og kollega spurte meg en gang om hvor jeg hadde min identitet? Et litt rart spørsmål kanskje, men han fikk meg til å tenke på nettopp hvem jeg er, og hva min utdanning faktisk har betydd for meg.

Jeg ble utdannet sykepleier i 1986. Utdanningen gav meg en viktig basiskompetanse, men også mange utfordringer om hvordan utøve sykepleiefaget på en best mulig måte. Det litt rare spørsmålet fikk meg spesielt til å tenke over hvem jeg var, og hvem jeg ønsket å være.

Mange år er gått, og mer utdanning har det blitt, men den kompetanse jeg opparbeidet meg gjennom sykepleierutdanningen har hatt betydning for meg hele mitt voksenliv. Det har gitt meg en trygghet som har betydning i den rollen jeg i dag fyller som rektor. Mange av de verdiene sykepleierfaget vektlegger er blitt en viktig del av meg.

Kunnskap former oss som mennesker, slik vi alle både påvirkes av og virker inn på det samfunnet vi er en del av.

Det å forstå verden rundt oss, det kulturelle mangfoldet, er en helt sentral del ved våre profesjonsutdanninger. Et eksempel:

I vår døde Elden Lawrence, en kjent innfødt amerikaner – som var en av de første fra det amerikanske urfolk som tok mastergrad og doktorgrad. Forfatteren Edvard Hoem skrev i klassekampen 16.juli om hvordan Lawrence gjennom ny innsikt og vilje til forsoning bidro til å overvinne urett. Hoem gjenforteller en historie fra Lawrence’s barndom – der indianerbarn gjennom sin oppdragelse ble lært til å tie når voksne snakket, med nedslått blikk og gjerne gjenlukkede øyne, som ble ansett som et tegn på at en virkelig lyttet.

Når Lawrence begynte i amerikanske skole forventet lærerne det helt motsatte: «se på meg når jeg snakker til deg». Der ble et nedslått blikk oppfattet som latskap og likegyldighet.

Det å ha kunnskap og innsikt om ulike kulturelle normer og skikker, er viktig for ikke å begå urett eller å gjøre mennesket mindre eller mer annerledes enn vi er.

Dere kommer fra mange steder i landet, ikke bare Oslo og Akershus. Noen av dere er også internasjonale studenter. Dere er 5000 helt unike individer. Bruk tiden på HiOA til også å bli kjent med noen som er helt annerledes enn deg selv. Ved å møte andre som tenker annerledes og har andre erfaringer enn deg selv, vil du kunne vokse og endres som menneske.

Høgskolens visjon handler også om dette: ny viten - ny praksis

Ved å få ny kunnskap, endrer vi også måten vi gjør ting på – og ny praksis gjør at vi igjen får ny og viktig kunnskap.

Det er bare slik du kan bli den beste yrkesutøveren med den riktige kompetansen for dagens og morgendagens arbeidsliv.

Det er bare slik vi kan vite noe om nye fremtidige samfunnsbehov

Derfor er vi opptatt av å ha en sterk kobling mellom utdanning, forskning og arbeidsliv. Og derfor er vi opptatt av å ha tett kontakt med deg som student og stadig forbedre oss og strekke oss litt lenger.

I dette ligger en viktig erkjennelse: det er mennesket selv som skaper sin historie:

Gjennom de valg vi gjør, og gjennom vårt samspill med andre.

Slik endres hver og en av oss og slik skaper vi historien sammen.

Den svenske dikteren Ingrid Sjöstrand, sier det slik:

Angår det dej kanske
Angår det dej kanske
vad jag gör?
Och vad jag tänker?
Angår det mej kanske
vad du gör?
Och vad du tänker?
Angår vi varandra kanske?
Du och jag och alla vi
som råkar leva här
just nu
och som det hänger på
hur det ska bli i världen
Angår vi varandra kanske?
Kanske det ja
Kanske

Rundt dere her i dag ser dere lærere, forskere, studentpolitikere, faddere og ansatte.

Vi vil være her for dere!  Bruk studietiden til å være her for deg selv – for dine medstudenter- og for fellesskapet.

Ditt engasjement og innsats vil gjøre oss til en bedre høgskole, og sammen skal vi bidra til å gjøre samfunnet litt klokere og varmere-

Lykke til på HiOA – og igjen varmt velkommen!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS