null Foto: Skjalg Bøhmer Vold
null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gode råd til 5000 ferskinger

Gode råd haglet over ferske studenter som fylte gressbakkene foran scenen på St.Hanshaugen under åpninggsseremonien tirsdag formiddag.

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Bytt ut ønskekvisten med en ryggrad, lød et av de mange rådene fra fysiker og tv-personlighet Andreas Wahl, som var hovedtaler under arrangementet for de nesten 5000 nye studentene ved HiOA.

— Kom deg ut av drømmeboblen og bli voksen. Du skylder verden noe og det er behov for deg, sa han, men hadde også en lang rekke mer trivielle råd til de ferske studentene, som for eksempel at du bør lære å lage mat og kjøpe deg en god vekkerklokke, oppfordret Wahl.

Bruk stemmretten

Både HiOA-rektor Kari Toverud Jensen, Andreas Wahl og Studentparlamentets leder Eline Stølan oppfordret de nye studentene til å engasjere seg i studentliv og studentpolitikk, og ikke minst benytte stemmeretten under valget om knapt en måned.

Grillkonserten er en veldig sjelden mulighet til å se rektoratet jobbe.

Eline Stølan

— I år feirer vi stemmerettsjubileum i Norge og jeg vil oppfordre dere til å benytte stemmeretten. Det er også en del av det å være dannet som menneske, sa rektor.

Rektor gjorde det klinkende klart at høgskolen vil stille store krav til studentene.

— Vi krever hardt arbeid, og vil utfordre dere og få dere til å sette egne oppfatninger på prøve. Still spørsmål, vær aktive, men still også  krav tilbake til oss, sa hun i talen.

Kan forandre verden

Rektor minnet om at utdannelse for alle ikke er noen selvfølge i verden og viste til 16-årige Malala Yosafzai, som ble forsøkt likvidert av Taliban på grunn av sitt arbeid for barns rettigheter og spesielt for jenters rett til utdannelse. 12. juli i år talte hun i FN, og rektor minnet om hennes ord om hvordan utdannelse kan forandre verden.

— Lik rett til utdanning er fortsatt et tema i 2013, sa hun. 

Se rektoratet jobbe

Også Eline Stølan hadde sine råd til studentene, ikke minst at de bør skaffe seg noen gode studievenner som de kan jobbe samme med og gjøre dypdykk i fagene med.

— Dere bør bruke fadderukene og ha det gøy. Blant annet bør dere komme på grillkonserten torsdag, der rektoratet skal grille hamburgere til dere. Det er en veldig sjelden mulighet til å se rektoratet jobbe. Likevel, ikke utsett å begynne å lese og gå på forelesninger. Kunsten er å greie begge deler, sa hun.

Eline Stølan sto også for utdelingen av prisen som årets foreleser ved HiOA. I år ble det førstelektor Ragnhild Augustson ved Institutt for industriell utvikling ved fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) som ble vinner i Studentparlamentets kåring.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS