null Foto: Skjalg Bøhmer Vold
null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gode råd fra Støre

Jonas Gahr Støre var en av tre hovedtalere da studiestart for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ble markert på St. Hanshaugen tirsdag.

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gratulerer – hyggelig å se dere her – har sett dere i hele byen i går – uke for velkomst og mottakelse – å bli kjent – skulle ønske jeg var blant dere!

Det er fristende å åpne med å si at dere som sitter her i dag er heldige som er studenter i Norge.

Her er det gode tilbud, gode universiteter og høyskoler - utdanningen gratis, og mulighetene for å få arbeid etter endte studier er gode.

I en verden som i dag er preget av uro og konflikt, er det et privilegium.

Vi kan jo tenke et øyeblikk på andre på deres alder i dag – som er langt utenfor rekkevidde av å kunne starte studier – som har nok med å overleve…

Dette er en dag for å markere forventninger – spenning og glede - men vi som representanter for politikken er også utrolig heldige som har dere.

Dere skal leve lenge i landet. Deres liv er fremtiden. Og dere skal ikke bare leve i fremtiden, dere skal bidra til å forme fremtiden.

Slik jeg ser det – så er dere som sitter her i dag er sjefsarkitektene og sjefsbyggerne for fremtidens Norge – både i form og innhold.

Noen ganger mister vi de lange linjene i historien – hvor kommer vi fra -. Hvor er vi på vei?

2014 – 200 år etter 1814 – fra objekt til subjekt

Kunnskapens betydning – stadig mer – hvorfor utvandret folk på 1800-tallet?

Så er spørsmålet: Hvilket Norge skal dere bygge og leve i?

For snart 60 år siden, etter den andre verdenskrigen, sto Norge sammen om å bygge landet. Den gangen handlet det om å gjenreise noe rasert av krig. Vår oppgave er å bygge ut noe som er skapt i fred.

Det er ikke en mindre oppgave – kanskje er den større, mer kompleks men også mer spennende Vi er et land som vokser. Større byer, stor befolkningsvekst.

Klima som ramme – kan ikke vokse bare for å vokse – må finne vår måte å vokse på.

Da trenger vi sterke fagmiljøer som kan bygge samfunnet som tilbyr gode tjenester og løsninger både for oss som er her i dag, og dem som kommer etter oss.

Vi må ha flinke folk som kan legge ledningene som binder landet sammen, og finner ut av hvor og hvordan vi skal bo og forflytte oss.

Mennesker som kan tenke ut og planlegge for et godt liv i de store byene – og at by og land henger godt sammen.

At det er luft til å puste i – transport og boliger.

Vi trenger også kloke hoder som videreutvikler omsorgen – hvordan vi på best mulig måte tar oss av barn og eldre.

Vi må se samfunnsutvikling mer i sammenheng – helse, klima, ernæring, undervisning; dere er i sentrum

Vi ser endringer også på disse områdene. For eksempel der nasjonal helse møter global helse. Særlig aktuelt i dag er smittefaren og faren for pandemier. Men også livsstilsykdommer, som går i arv.

Morgendagens Norge skal vi bygge på tidløse verdier om menneskeverd, likeverd og fellesskap. Men vi vet også at vi vil møte mye nytt – og at dette vil kreve en ny generasjon som våger å tenke de nye tankene.

Endringene vi står overfor er både store og ukjente. Men vi vet også at vi med omstillingsvilje og kunnskap vil kunne møte endringene med en holdning om å dra nytte av utviklingen, heller enn å la oss overvelde av den.

Skal markedet styre dette – eller skal vi løse det i fellesskap?

Dette nye samfunnet, det nye Norge, det landet vi skal bygge sammen, er dere som i dag starter på et liv som studenter en helt avgjørende del av. Det er deres samfunn, deres Norge.

Jeg vil ønske dere en spennende tid på HiOA. Dere vil få det travelt. Dere vil lære mye. Dere vil fortvile når eksamen nærmer seg. Og dere vil kjenne på lettelse og glede når det går greit allikevel.

Til slutt vil dere får en grad. Det er stort. Mange får grader. Det er bra.

Men jeg vil gi dere ett råd: Selv om dere får en grad, husk at dere er mer enn graden deres. Husk at selv om studiene er viktige, er det mye annet som er viktig og givende også. Og de som skal ansette dere etter fullført studium, vil ikke bare se graden deres, de vil se mennesket bak graden.

Så bruk studietiden på å studere – men også på noe annet. En spennende jobb, en givende organisasjon, kanskje på politikk – kultur, idrett – selve livet. Jeg tror det både gjør dere til bedre studenter, og til enda bedre mennesker.

Jeg ønsker dere en fin, produktiv og interessant studietid. Lykke til, alle sammen!

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS